Platanias på Kreta en vecka i maj

Hustrun och jag reste till Chania från Sturup 20 maj. Reste med Fritidsresor och Britannia. Allting klaffade perfekt. Väl framme i Platanias sattes vi av bussen vid Jasmine och våra väskor hämtades av George, värden på vårt hotell Varouxakis. Efter en promenad på några hundra meter uppför backen till gamla byn Platanias nådde vi hotellet. Ett av de trevligaste hotellen och värdpar som vi träffat på i Grekland, och då har vi rest mycket genom åren. Hotellet med sin pool och bar var så mysig att vi endast gav oss iväg för att bada i havet två dagar. Så här års är det något blåsigt och kyligt i havet, ca 19 grader.

Ett bra tips är att ta bussen mot Chania och stiga av vid Kato Daratso, taverna Kalamaki, som har en egen strand vid en liten lagun, där det alltid är lä och där vattentemperaturen är någon grad högre p g a långgrund strand. Solstolarna är gratis men man förväntas köpa något att äta eller dricka från tavernan. Ölen kostar ca 50 cent över gängse pris, men då bär de också ut den och serverar direkt på stranden.

Många har förfasats över det höga prisläget i Grekland, men vi håller inte riktigt med. Vi gick oftast upp i eller mot gamla byn när vi skulle äta middag, Här är det ju inte bara turister som matgäster och detta håller kanske priserna nere. En normal middag för oss två med inledande ouzo, greksallad, bröd, huvudrätt, husets vin gick aldrig över 30 euro. De flesta ställen bjöd också på t ex ouzo eller raki när man betalade. Eftersom vi varit i Chania flera gånger tidigare så gjorde vi inga utflykter denna gången.

Om vi skulle göra någon utflykt så skulle det vara till stranden Elefonissos på västsidan. Detta är Greklands i särklass finaste beach. Det som avhöll oss från denna utfärd denna gången var att vi inte iddes hyra bil och köra själva, för jag lovar att vi aldrig mer kommer att åka utfärdsbuss till Elefonissos som vi gjorde förra gången. Denna vansinneskörning med buss hade kunnat platsa in i vilken skräckfilm som helst. Chauffören minskade inte farten med en enda kilometer inför de smala bergskurvorna utan han hängde sig endast på signalhornet före kurvorna. Ett möte med en buss i dessa kurvor hade endast kunnat sluta på ett sätt - katastrof. Här har reseföretagen ett pedagogisk uppdrag, nämligen att övertyga bussbolagen på Kreta att vi turister inte uppskattar dessa vansinneskörningar.

Vi hade en fin vecka i Platanias och vi kan tänka oss att återvända till hotell Varouxakis. I september gör vi dock, som de flesta år, vår "riktiga" Greklandsresa, nämligen till Rhodos. Denna pärla!

Vänliga hälsningar från Gunnel och Lennart (60+ men ett jädrans gott humör)


Kreta på Kalimera »
Fler resebrev från 2004 »


HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2020 Janne Eklund/Kalimera