Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Öluff till stora och små öar. Del 5. Kea och Aten.

Kythnos transfer

Första transferdagen, torsdag
Vi fick rum nästan längst bort till höger på stranden, lite tråkigt rum med AC och TV, 40 €/natt.

Biffsteken på "vår" taverna längst bort till höger, smakade enligt förväntan gott. Lite fika fick vi och en virre sedan den goda sömnen.

Andra transferdagen, fredag
Frukost åt vi på Kaffe Marihas ovanför fiskebåtarna. Omelett med öl och kaffe det satt fint. Avfärd mot Kea, vi åkte med Panagia Tinos färjan klockan 13:10.

Kea

Det var en besvikelse i förstone, Korissia är mer lik en tråkig förort till Athen än en by på en ö. Men när vi väl kom bort från Korissia, så var det en mycket charmig och trevlig ö. Mycket genuint och många härliga badvikar runt ön. Inte alls turistanpassat, det var mest för inhemska besökare, informationen till utländska besökare lämnade mycket övrigt att önska!

 

 

Första dagen, fredag
Vi anlände till Korissia, hamnstaden på Kea. Det var inte så där väldigt enkelt att hitta rum i Kea, mycket dåligt skyltat, de flesta hade bara de små EOT-skyltarna vid dörren/grinden. Några få hade rooms to let eller Domatia skyltar. Men efter två timmar så hade vi hittat ett rum, ett pörte, på Athina rooms men svalt var det 35 €/natt. Vi hade sett ett antal rum för 50 till 60 €/natt. Utsikten var mot gården och inget fönster, men rummet låg mitt i huset, därför var det svalt.

Lite siesta och sedan koll efter moppeuthyrare det var det ont om (två), i och för sig mer än lediga moppar, det fanns inga lediga, vilket elände. Dessutom verkar uthyrarna vara väldigt spartanska minst sagt.

Resans sämsta äte på Aporthiki längs piren, PA hade sett rekommendationer på nätet för den. Men det var en engelsman som hade rekommenderat den, vilket kanske förklarade saken. Vi sov mycket gott i det svala rummet med de något mjuka sängarna, men de tog upp hela kroppstyngden på ett förvånansvärt bra sätt.

Andra dagen, lördag
Fortfarande inga hyresfordon, inte bra vi kände oss riktigt "grounded", vi ville ju så gärna utforska ön. Men vi kollade lite på Korissia och hittade en del mysiga ställen. Vi tog ett bad i "hamnen" lugnt och skönt inte så mycket folk, däremot låg det två tremastare i hamnen! Vi åt en alldeles utmärkt lunch på Akri längst nere i änden på kajen, auberginer med grönsaker och "kalops" på nöt och tomat.

På kvällen åt vi på en av de andra tavernorna längs piren (inte Aporthiki) och det smakade alldeles utmärkt, lamm i ugn och auberginer med bacon och ost, det var en höjdare. På vägen hem köpte vi lite brulépudding i bageriet, den satt fint tillsammans med kaffet och virren. Lite för sängen och sedan mötte oss sängen på halva vägen.


Tredje dagen, söndag
Vi sov länge i det svala och sköna rummet, det var gott för "skrotten". Givetvis inga moppar ännu, ikväll kommer de (söndag kväll), då återvänder Atenarna till stan. Vi promenerade bort förbi Vourkari och tog av mot Ag. Irini och passerade förbi stenlämningarna och gick till den lilla ostörda stranden vid transformatorstationen, härliga bad och ostört (transformatorstationen syns inte bakom träden).

För lunch gick vi tillbaka mot stora vägen och taverna Eneea, där åt vi mycket gott, lite lyxigare taverna, nötkalops med potatismos (första gången PA fick potmos i grekland någonsin) och kyckling med pasta och sås. Kycklingen var en ungtupp mycket mör och smakrik, 30 € med tre öl och sallad. Därefter lite mer sol och bad, sedan promenad tillbaka till Korissia. Slummern i det svala rummet, satt fint.

Vi var fortfarande mätta efter vår något sena lunch, så vi gjorde stan vilket gick ganska snabbt, vi åt bara en lätt måltid på Akri, lite sallad och auberginer. Vi fick med oss lite Brulépudding till sängfösaren, gott som vanligt.

Fjärde dagen, måndag
Äntligen fick vi tag i en moppe! Uthyraren på vägen mot Ioulis, precis bortanför gatan med skylten som hänvisar till Polis stationen. Full fart mot den sydliga delen av ön, Chora (Ioulis) passerades, kurs mot Kato Meria. Vi åkte på fin asfaltväg ända tills vi passerade Havouna på väg ner till Kambistranden. Därefter åkte vi vidare till Koundourus stranden, men där var det ganska mycket folk och ingen taverna, men vilka villor det var på sluttningarna, nya moderna men byggda i gammal stil.

Vi fortsatte till Pissesviken (inte alls som namnet antyder) mycket fin strand med taverna Akroyiali närmast vägen. Där hade vi en som vanligt härlig lunch på Keftedes, sallad och något mer. I Pissesviken fanns det en del "rooms to let" och en camping. Hemvägen var vacker med en fin vy över Pisses och över de gröna delarna av ön.

Middag uppe i Choran på tavernan mittemot borgmästarens residens, vacker utsikt och maten som vanligt mycket god, lamm i ugn och moussaka. Ingen brulépudding men väl lite virre och sedan kom den goda sömnen till oss i det svala rummet.

 

 

Avresedagen, tisdag
Mot Otzias, en mycket mysig liten by och strand, men där blåste det alldeles för mycket. I byn fanns det lite "rooms to let", tavernor mm. Såg ut att vara ett trevligt ställe att bo på under vistelsen på ön.

Vi vände åter mot Ag Irini där vi solade och badade, Ingrid trampade på en död sjöborre fick några korta svarta märken, men inte så ont och ingen svullnad. Därefter avnjöt vi resans dyraste lunch på Eneea, Fangri (fisk), lite patates och några öl, till det facila priset av 63 €. Men det var mycket gott och fisk är dyrt i grekland.

Hem och packa, avresa med Macedon kl 16:30.

Nyttig information
Athina rooms ligger mitt i byn, håll kurs mot skorstenen, till höger om bensinstationen utan bensin, på andra sidan flodbädden, skylt visar.
Undvik att anlända till Kea på fredag, lördag eller söndag.

Aten

Blev resan största positiva överraskning, dels p.g.a. det fina boende som vi fick, men höjdpunkten var dagen på klipporna vid Vouliagmeni, helt underbart, vilket härligt och rent vatten inne i stan!

Ankomstdag, tisdag
Vi fick en härlig båttur från Kea till Lavrio på 1 ½ timme, vi satt på översta däck och såg fastlandet komma närmare och närmare, vi lämnade nu öarna för gott för den här gången, det kändes lite sorgligt.

Bussen till Athen hittade vi på tredje gatan till höger från hamnområdet, gå ut till vänster genom infarten till hamnområdet. Promenera upp till en taverna med stenar ingjutna i väggen, mittemot där går bussen till Athen, den går varje ½ timme. Som vanligt en utmärkt buss med AC och allt tog oss in till Athens centrala delar (Mavremateon gatan 29, vid Areos Parken), där vi tog en taxi till Hilton där Anders och Patrik väntade på oss på baksidan. Vi gjorde en flott entré till Hilton, taxin körde givetvis upp till ingången!

Anders och Patrik körde oss hem till deras och vi fick hälsa på Katarina och det blev en och annan ozou också. Sedan avfärd till vår lånade lägenhet, där hade vi resans bästa boende med 120 kvm, kök, två sovrum och en härlig balkong. Men hungriga var vi, var skulle vi äta där i mitten av Voula och mörkt var det? Vi kollade på balkongen och det låg ett ställe inom synhåll.

Det var ett lyxigt hamburgerställe (Eperice?), men det var goda hamburgare och alldeles utsökt sås till pommesen, någon sorts grönmögelsås. Med två öl 32 €. Efter denna måltid infann sig sömnen snabbt.

Andra dagen, onsdag
PA hittade ingen Super Market så frukosten blev lite torftig, kaffe och juice. Men Katarina tog med oss ut till klipporna längst ut vid Vouliagomeni, svårt att ta sig i och ur vattnet, men härligt vatten. Vi gick ner från parkeringen vid Helikopterplattan. Därefter åt vi en försenad frukost på det som köpt på vägen, utsökt. Militären och polisen tränade inför OS, stor aktivitet på land, till sjöss och i luften. Helikopterplattan fick t.o.m. besök av en helikopter.

Siesta hade vi som vanligt på eftermiddagen efter vår sköna dag vid havet. För att göra det lätt och enkelt åt vi kinesmat hemma hos Ströms, gott tillsammans med lite Mythos. Vi tog en uppfriskande promenad hem genom den mörka grekiska natten och en stund på balkongen innan sängen tog emot oss.

Avresedag, torsdag
Hemresa tråkigt, att kolla igenom packningen en sista gång. Katarina körde oss till flygplatsen.Planet försenat 2 ½ timme p.g.a. en krånglande dator, hemfärden gick utan missöden. Kära gamla regniga Kastrup allt som vanligt, tåget till Hässleholm 19:53!

Hälsningar PA Gustavsson

Kea på Kalimera » | Aten på Kalimera »

 

Börja om »
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera