Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Båtluff till Sifnos, Amorgos & Naxos. Del 2.

14 september
Vi kommer till Paros på sena natten, bestämmer oss för att inte ta något rum. Vi ska vidare kl 09.00 till Amorgos. Färjan är något försenad men tar oss till Amorgos via Naxos och en del av Småkykladerna. Kostas från pension Aigion möter oss nere vid båten. Han har inte gett upp om att vi ska komma, vi har ändrat ankomstdag två gånger pga inställda båtar. Vi får som vanligt "vårt" rum. Vi går ner till Taverna Kamari, för att inta lunch, här blir det som vanligt ett kärt återseende. På kvällen äter vi middag på Kamari och träffar en del vänner.

15 september
Efter frukost blir vi bjudna på kaffe och kaka av Mary på pension Aigion. Vid middag går vi till Maltesistranden. Lunch intas på Kamari. Vid 17-tiden kommer "Skopan". Ann går fram och hälsar på Micke med familj, från norra Sverige som ska vidare till Egiali. Peter, vår tyske vän kommer till Kamari, vi får en trevlig pratstund där.

På kvällen ska vi äta på "The Corner". Ann beställer fava på rekommendation av Mary, Tommy någon kötträtt och därtill vin. Vinet kommer snabbt, men senare får vi besked om att maten vi beställt är slut. Vi betalar vinet och går därifrån rätt irriterade. Vi går till Minoa och får både beställd mat och dryck, som smakar väldigt gott.

16 september
Vi åker upp till klostret Panagia Chosoviotissa. Detta kloster bör man absolut besöka om man kommer till Amorgos. Det är något speciellt. Men glöm inte att män måste ha långbyxor på sig för att komma in i klostret. Förra året då vi skulle besöka klostret kom inte Tommy in pga att han endast hade shorts. Vi vet inte riktigt hur pass stränga de är med klädseln på kvinnor, men vi rekommenderar inte shorts och bara axlar. 1997, då vi besökte klostret tidigare, hade de skynken som man fick låna, men denna service har man inte längre. Då vi kommer upp i kyrkan, sitter prästen där och informerar om klostret och dess historia. Efter det blir vi i vanlig ordning bjudna på konfekt och likör. Vi tar sedan bussen tillbaka till Katapola.

 

Utsikt från Panagia Chosoviotissa på Amorgos.

Utsikt från Panagia Chosoviotissa på Amorgos.

 

 

När vi kommer upp på rummet har Mary ställt upp en stor burk med hemlagad fava till oss. Vi äter detta, otroligt gott. Vi går sedan naturligtvis ner och tackar henne för denna utsökta mat. Hon tycker att hon vill bjuda oss på detta, så att vi får smaka fava från Amorgos.

På kvällen går vi till Pizzerian som ligger i riktning mot Eleni rooms. Vi har tidigare träffat ett engelskt par på Kamari, som rekommenderar Pizzerian för deras mat och rödvin. Mat och vin är väldigt gott. På sena kvällen blir det besök på Kamari för grekkaffe och Metaxa.

17 september
Efter frukost tar vi bussen upp till Egiali. Vi börjar gå åsnestigen upp mot Lagada. En österrikisk man hinner upp oss och börjar prata med oss. Han talar om att det ska vara fest i Lagada. Underligt tycker vi, kl 10 en fredag. Mannen lämnar oss, han har ett helt annat tempo än vad vi har.

Då vi kommer till Lagada och ska passera kyrkan upptäcker vi att det finns mycket folk där. Jovisst är det fest. Hela "kyrkplanen" är fylld med folk. Det serveras bönsoppa, olika sorters bröd, oliver och läsk. Alla bjuds att smaka detta. Det är fantastiskt gott alltihopa. Det har tydligen innan vi anlände varit gudstjänst i kyrkan, för när Ann tittar in i kyrkan, håller prästerna på att ta av sig de vackra kåporna.

 

Utspisning av bönsoppa i Langada på Amorgos.

Utspisning av bönsoppa i Langada på Amorgos.

 

Vi fortsätter vår vandring först upp i byn och sedan vänder vi tillbaka till Egiali. Vi går till stranden där det blåser kraftigt och går höga vågor. Ann bestämmer sig för att leta upp Micke med familj. Ann går till pensionen där de bor, men tyvärr är de inte hemma. Vi tar eftermiddagsbussen tillbaka till Katapola. Tommy går och intar Ouzo med tilltugg på Kamari. Ann går till pensionen.

Vi fick på morgonen reda på av Kostas att Kari och Arne anlänt till Katapola. Ann går och knackar på deras dörr och det blir en trevlig pratstund. Det är konstigt det här med Kalimera; man får kontakt med människor, mailar till varandra. När man sedan träffas för första gången är det precis som man känt varande en längre tid. På kvällen går vi till Kamari för att äta middag.

18 september
På förmiddagen pratar vi med Kari och bestämmer oss för att träffas på kvällen för att äta middag tillsammans.

Tommy och Ann går till Maltesistranden och stannar där några timmar, Kari och Arne anländer lite senare än oss med Tassos badbåt. Vi tar badbåten tillbaka till Katapola alla fyra. På kvällen går vi till Pizzerian och intar middag. Vi har det väldigt trevligt och pratar så mycket att vi glömmer tiden. Det har blivit sent och vi bestämmer os för att bryta upp. Kari och Arne ska resa vidare väldigt tidigt nästa morgon, så vi tar farväl av våra norska vänner. Tommy och jag har bestämt oss för att gå till Kamari för att dricka kaffe, men de håller på att stänga, så även vi går hem.

19 september
Det blir ett sista besök på Maltesistranden för i år. Promenad blir det till stranden, återresa blir det med Tassos båt. Lunch intas på Kamari.

På kvällen går vi över till Xilokeraditi för att äta middag. Vi går till tavernan, som ligger bredvid caféet vid torget, vi tror att den heter Benetzi eller något i den stilen. Vi träffar Peter och äter en riktigt god middag tillsammans. I kväll är det inte så sent när vi lämnar tavernan så vi hinner till Kamari innan stängningsdax för att inta kaffe och Metaxa samt titta på fotboll med våra vänner där.


20 september
Vi har bestämt oss för att åka vidare till Naxos denna dag med "Skopan" som ska avgå vid 17-tiden.

Vi går ner till Kostas och Mary för att betala. De vill bjuda oss på lunch denna vår sista dag på ön. Vi sitter en god stund hos dem och pratar. Innan det blir bestämt, att vi ska äta lunch hos dem har Ann varit och köpt biljetter. Då Ann visar Tommy dessa, upptäcker han att det är fel dag och fel båt!! Ann ger sig snabbt ner igen till Interamerica, där biljetterna inhandlats. De håller precis på att stänga för siesta, men killen som sålt biljetterna startar upp datorn igen, via modem, detta tar lite tid ska ni veta och Ann får sina riktiga biljetter till "Skopan". Efter lunchen tar vi farväl av Kostas och Mary och tackar för en utsökt lunch, men även ett mycket bra boende.

Vi går ner till Kamari och beställer in Retsina, tar även där farväl av våra vänner och inväntar "Skopan". Båten kommer nästan i tid, men de tar god tid på sig att lämna ön. Jannis ska ju dricka frappé på Kamari innan båten går vidare till Naxos. Vi anländer till Naxos vid 21-tiden, blir raggade av en kille. Vi följer med honom till en bil, där det står Sofi och Panos Rooms. Nu känner vi igen oss, det är det stället Janne rekommenderar. Vi ska ju bara stanna en natt så vi väljer Panos, även detta ställe är jättefint.

Vi tar en dusch än att klockan är rätt så mycket. Vid kl 22.30-tiden går vi ner till vår favorittaverna på hamnpromenaden i Naxos, The Good Heart. Ägarna hälsar oss välkomna tillbaka och som vanligt äter vi jättegod mat denna kväll.

21 september
Denna vår sista dag ute i övärlden för denna gång, ska vi träffa Birgitta och Ulf, de ska komma över till Naxos från Paros. De anländer med Highspeed 2 i tid strax innan halv tolv vid middagstid. Det blir mycket kramar och ett otroligt glatt återseende...

Vi går på ett cafée och intar dryck och har det mysigt. Solen tittar fram från en molnig himmel det börjar bli varmt. Vi bestämmer oss för att åka ut till Ag Prokopios och besöka Ulf och Birgittas goda vänner, på Café Nefeli. Systrarna känner igen oss alla fyra. Vi går ner till stranden och badar, nu har det blivit mulet väder igen, så det blir inte något långt besök på stranden. Vi äter lunch på ett ställe utmed stranden som Birgitta och Ulf rekommenderar, där serveras mycket riktigt god mat. Vi fortsätter sedan tillbaka till systrarna på Caféet och intar kaffe och bakelser, mmm… så gott!

Det SMS:ades flitigt till Arne och Birgitta från detta cafée.

Vi tar sedan bussen tillbaka till stan. Vi skall hämta vårt bagage och ta en dusch innan vi ska äta middag. Vi skiljs en stund från Birgitta och Ulf, de vill besöka bekantar som de har på Naxos.

Vi går till The Good Heart, där träffar vi Anns syster och hennes vän, Birgitta och Ulf kommer även de. Vi beställer in mat och dryck för kvällen. Alla har vi en trevlig kväll tillsammans. Det blir dax för Birgitta och Ulf att resa tillbaka till Paros, så vi får ta farväl… lite rörande, men va' kul och trevligt vi haft det denna dag i så goda vänners sällskap!!

 

 

Vi som återstår av sällskapet betalar för oss och vi tar farväl av varandra. Anns syster och vän har en hel vecka kvar i Kykladerna, man blir ju lite avundsjuk. Vi tar färjan Rodanthi vid 23-tiden in till Pireus.

22 september
Vi gör som vi brukar göra då vi kommer till Pireus, intar frukost på ett av Caféerna som ligger mittför hållplatsen, där bl a bussarna till flygplatsen avgår från. Då vi stiger på bussen och ska betala slipper vi detta, det är tydligen någon sorts EU-dag, så denna dag betalar ingen som åker buss i Athen, konstigt men sant.

Väl ute på flygplatsen fungerar allt som det ska, flyget avgår i tid och vi kommer till Kastrup i utsatt tid. Vi tar tåget över till Malmö, där sonen hämtar oss för vidare färd hem till Karlshamn.

Sammanfattning av höstens resa är att:
Vi har verkligen njutit och kopplat av, träffat många goda vänner, en del goda Kalimervänner och även grekiska vänner. Vi har ätit mycket god mat och intagit god dryck. Det har blåst ovanligt mycket under denna resa, förr om åren har det varit betydligt lugnare väder vid denna tidpunkt på året. Vad vi förstått har en hel del rumspriser fallit en del sedan vår resa i maj-juni.

Ann och Tommy Henekull från Karlshamn

 

Amorgos på Kalimera » | Naxos på Kalimera »

 

Börja om »





HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera