Ett annorlunda sätt att semestra på Samos

Vi gillar Samos, en av Greklands många öar, och har varit där flera gånger. I maj hyrde vi ett litet hus i Pagondas, en bergsby några kilometer från kusten. Ett boende som passar oss och som vi vill rekommendera.

Huset, där vi bodde, cirka hundra år gammalt, nu totalrenoverat och nyinrett. Det har två rum och ett välförsett kök samt toa med dusch. Fräscht, ljust och rent överallt. Det ligger högt och från uteplatsen ser man ut över byn och bort mot höjderna mittemot. En utsikt som ständigt förändras när solen rör sig över bergen och hustaken.

Där upplevde vi alla de ljud som påminner om det dagliga livet: kyrkklockornas slag, tuppen tidigt på mornarna, cementblandarens slamrande från ett husbygge i närheten, försäljarens utrop från högtalarbilen om färsk fisk eller nyskördade grönsaker och samtalen mellan människor i gränderna.

Vi fick inblick i bybornas villkor och vardag när vi promenerade i byn eller när vi köpte mat i byns butiker. Vi var de enda turisterna som bodde på platsen och snart visste de flesta vilka vi var. Trots språksvårigheter fungerade kommunikationen. Många visade intresse och stor välvilja; hälsade, frågade varifrån vi kom, bjöd på hembakta kakor, mandariner - eller en vacker ros. På kvällen kunde vi äta traditionell grekisk mat på någon av byns tavernor.

De första dagarna utforskade vi Pagondas och dess omgivningar. Fotvandrade eller åkte buss. I slutet av veckan hyrde vi bil och kunde ta oss längre sträckor, som till den fina Psili Ammos-stranden utanför Pythagorion med Turkiet på andra sidan vattnet, så nära att det såg ut som om man skulle kunna simma över.

Tillsammans med vår värdinna gjorde vi en vandring till närmaste byn, Myli. En vandring som tog en dryg timma på väl upptrampade stigar med blommande nerium och doftande kryddväxter. Vi gick utmed den för tillfället uttorkade floden Imvrassos, där gudinnan Hera föddes enligt myten.

Vi trivdes oerhört bra och det finns mycket mer att se och uppleva. Huset vi hyrde ägs av svenskan Inga-May Östlund, Inga-May var generös med allehanda upplysningar som vi hade nytta av. Hon kunde ordna utflykter utöver det vanliga, som en jeepsafari upp i bergen. En kväll bjöd hon oss på en vällagad grekisk måltid. Vi åker gärna dit igen!

Ingrid och Reine Unger, Askim


Samos på Kalimera »
Fler resebrev från 2005 »


HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2020 Janne Eklund/Kalimera