Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Vår första öluff i Kykladerna. Del 2. Naxos & Amorgos.

Vi gick för att äta lunch och lämnade därefter packningen, klockan närmade sig väl fyra och vi gick ner och la oss på stranden. Så som vi hade längtat efter denna resa, och när vi låg där kändes det inte verkligt. Tog vårat första dopp och det kändes underbart, låg i en stund och bara njöt.

Efter att ha duschat kände jag mig så fräsch och ren, (vilket man inte hade gjort på Paros då det var saltvatten i duschen) packade jag upp alla kläder och saker. Vi gick in till stan via Main Sq som ligger några minuters promenad från hotellet. Vi gick till en mysig taverna som ligger lite bakom hamnpromenaden och åt min livs första moussaka. Efter maten gick vi runt i stan och tittade i affärer, på väg hem avslutade vi med Sebbans första Frappe och en banana split i sköna stolar vid stranden.

22/8 Måndag
Vaknade tidigt och var osäker på om jag verkligen var vaken, satte mig på balkongen och tittade ut mot havet som glittrade inbjudande, och visste att det var på riktigt. Sebastian sov fortfarande så jag gick för att köpa frulle och lunch. Kvällen innan hade vi hyrt en gul scooter, och vi planerade att åka till Plaka för att bada. Det blåste en del så vi åkte vidare till Alyki, där det finns ett fint bad vid en stor hotellruin. Vi badade och solade hela dagen för att senare skumpa hem på moppen.

På kvällen gick vi upp i gamla stan och tittade, vi åt även på en liten turistfälla med utsikt över hamnen och stan, det var inte så gott men dyrt.

 

 

23/8 Tis- 27/8 Lördag
Alla dagar såg ungefär lika dana ut, eftersom vi varit här tidigare gjorde vi inga direkta utflykter, utan vi solade och badade på dagarna, flanerade i stan på kvällarna och myste på balkongen innan det var dags för att sova. Tiden på Naxos var underbar, det var skönt att landa lite och känna att vi verkligen var i Grekland, återuppleva stan och prata gamla minnen. Ett litet missöde som hände på Plaka var att Sebban tappade bort moppe nyckeln. Vi tänkte på det värsta, att han haft den i badbyxfickan och att den låg någonstans på havets botten, men för säkerhets skull gick vi tillbaka till moppen och tittade, och där satt nyckeln i sadel låset, helt synligt. Tur att folk är ärliga och lät den vara.

Vi fick frukost på pensionatet i rumspriset, och enligt ett amerikanskt äldre par var det Greklands bästa frukost, och så här i efterhand kan vi inte annat än att hålla med. Det var alltid någon form av sötsak, nygjorda toast, pajer, omeletter, ägg, olika sorters bröd, massa olika pålägg, yoghurt, flingor, frukt, frappe, te, kaffe - ja allt man kan tänka sig.

Vi åt två gånger på Picasso, en gång tacos som var urgott, och en gång kött som var perfekt. Det var kanske lite dyrare än på andra ställen, men väl värt varenda krona, så här i efterhand var det ett av de bästa matställena under hela resan.

 

Kastro på Naxos.

Kastro på Naxos.


28/8 Söndag
I morse packade vi ihop det sista efter att ha tvättat alla våra kläder kvällen innan. Efter att ha ätit en stadig frukost och tagit farväl av ägarinnan gick vi in till stan för att vänta på Skopelitis som skulle ta oss till Amorgos. Vi lämnade in packningen på ett luggage ställe i hamnen (1,5 € /väska) och tittade en sista gång i affärerna i stan, åt gyros på ett ställe i hamnen och avslutade med en Coke och en frappe på ett café mittemot färjeläget. Vi köpte lite skivor av en försäljare innan vi gick på den lilla båten som såg ut som en skärgårdsbåt.

Amorgos

Båtresan var den finaste vi gjort, trots att det blåste och gungade rejält, fick vi se stora delar av kusten längs Naxos, hamnarna på Iraklia, Schionoussa och Koufonissi. Jag var sjösjuk och sträckan Koufonissi - Amorgos var inte rolig. När vi närmade oss, och Amorgos tonade upp sig framför oss från mitt i ingenstans, glömde jag för en stund att jag mådde illa. Inseglingen till Katapola var lugn och bukten var verkligen vacker.

Väl i hamn följde vi med till Eleni Rooms, men rummen var sådär och balkongen var vid dörren bredvid alla andra dörrar. Det var det enda hon hade ledigt så vi gick för att själva leta reda på ett ställe. Blev stoppade av en trevlig tjej, och vi följde med till Amorgos Pension som ligger precis mittemot där Skopelitis lägger till. Fick ett fint rumt med utsikt över hamnen, en liten gasplatta och några koppar och glas ovanpå kylen, ett fräscht badrum (tills vi märkte att det luktade från avloppen) och skön säng, dock grandlit, men det gick hur bra som helst ändå. Vi betalade 35 € som verkade rimligt för oss. Vi packade upp allting och duschade innan vi gick ner till det lilla "torget" och åt. Jag mådde fortfarande dåligt efter båtfärden så det blev bara till att handla vatten och andra nödvändigheter innan vi gick och la oss. Det var här vi märkte att det gick mot kallare tider, jag frös faktiskt på kvällen och det kom jag att göra varje kväll och morgon på Amorgos...

Solnedgång i Katapola på Amorgos.

Solnedgång i Katapola på Amorgos.

 

 

29/8 Måndag
Gick upp på morgonen och konstaterade att det skulle bli en fin dag. Sebban gick och köpte bröd på bageriet och vi satte oss på balkongen för att äta frukost. Det var då vi upptäckte det enda negativa med boendet, vi hade ju skugga och det var svinkallt. Jag satt i college tröja och frös på balkongen (blåste lite däruppe), men väl nere var det varmt och skönt.

Vi tog bussen till Agia Anna kl 10:00 och kunde välja och vraka vart vi ville ligga. Vi gick ner förbi den lilla kyrkan till vänster, och la oss på den enda flacka klippan bredvid stranden. Vattnet var kristallklart och berghällarna varma. Efter Naxos mjuka sand var vi ovana med stenar och det blev ett litet projekt att gå i vattnet utan badskor, men väl i var det underbart (bortsett från att det var isande kallt). Efter att ha legat i en stund och kroppen "domnat" bort kunde man ge sig ut på en liten snorkeltur.

Vi fascinerades av att vattnet verkligen var SÅ klart och rent, man såg ju botten och hur långt framför sig som helst. Vi matade fiskarna med lite brödbitar och omgavs av stora stim, innan vi var tvungna att gå upp och värma oss. Blåsten gjorde att man frös nåt så fruktansvärt när man kom upp ur vattnet, men så fort man torkat var man tvungen att doppa sig för att det var så hett, men i vattnet var det tufft att ligga i då det var så kallt. Det var minst sagt en knepig situation.

Fram mot 11-12 tiden kom det mycket folk, och det dröjde inte länge innan varenda liten yta av stranden och klipporna var knökfulla med folk, vi gjorde rätt i att komma så tidigt.

Tog sista bussen tillbaka till Katapola, gjorde oss i ordning för kvällen och gick ut i byn. Idag gick vi till andra delen också, som var lite mindre men precis lika mysig. Jag åt Stuffed tomato and pepper som inte var min grej riktigt, men man måste ju våga prova. Sebban åt köttbullar i tomatsås som var betydligt godare. Efter maten gick vi tillbaka och letade oss upp bland lite butiker och kikade runt i gränderna. Vi tog en drink på ett ställe med sköna stolar runt torget innan vi gick hem igen.

 

Naxos på Kalimera »

 

Resebrevet fortsätter »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera