Öluffa till genuina öar i Kykladerna. Tinos.

Tinos

Tinos är en lugn och oförfalskad grekisk grön ö, med många vackra vyer och härliga bad. Där invånarna gav ett mycket vänligt intryck. Nikoletas omsorger och "hennes hönshus" det glömmer vi aldrig.

Boende: Nikoletas rooms Kapodistriou 11 +3022830 24719, fax +302283025863 mobil +306937456488
Taverna: Argoni Grammi, i Panormos

Tinos, ankomstdag tisdag
Vi närmade oss Tinos med sin imponerande kyrka Panagia Evangelistria och den breda gatan upp till kyrkan (krypgatan). Där på kajen borta till höger stod en pigg och glad svensktalande grekisk dam med en skylt Gustafsson på! Nikoletas rum finns inne i stan med en härlig liten trädgård, ingen havsutsikt men en underbar trädgård att vila ögonen på och att sitta i. Första natten fick vi rummet/lägenheten högst avsett för upp till fem personer, fullt utrustat kök, AC, TV, dusch med draperi, 30 €/natt.

Middag åt vi på Efeteria (på Nikoletas inrådan) ligger mellan nya och gamla hamnen vid delfinbrunnen. Vi åt Stifado, Pastitio, Melitzanes, vin och vatten för 22 €. Sängen mötte oss på halva vägen, det hade varit en händelserik dag.

 

 

Andra dagen onsdag
Vi hade en härlig frukost på altanen uppe på taket, sedan flyttade vi ner till "hönshuset" (tidigare fanns det en hönsgård där) i den ljuvliga trädgården, även det fullt utrustat med köksdel, AC och TV.

Därefter en lugn och avslappningsdag (PA:s penicillin ätande tröttade lite), så vi gick till den närmaste stranden Agios Fokas. Vi solade och badade och slappade det var gott för skrotten att komma ikapp. Närmast stan var stranden lite lerig men längre bort var den bättre, det fanns även en del Tamariskträd som gav skugga.

Vi åt lunch på tavernan som ligger vid gatan/vägen som går in till baksidan av stan. Stuffed tomatoes och kalvgryta det smakade helt förträffligt. På vägen hem passerade vi Super Marketen (ligger bakom campingen) och bunkrade, sedan insmortning och avslappning.

Äte på kvällen, uppe i gränden bakom yttersta delen av strandpromenaden, hos Pigeon House, där satt vi mitt i gränden och åt kyckling och kotlett, gott men kotletten gav ordentlig motion åt tuggmusklerna. En stilla promenad hem via hamnen och bort till yttersta stranden, vi tog sedan en liten virre i den härliga trädgården, därefter sängen.

Tredje dagen torsdag
Frukost åt vi i den ljuvliga trädgården lugnt och mysigt. Nu var det slut på lugnet ut och hyra moppe, vi hittade Jason nere vid hamnen, ren och prydlig moppe! Även en hjälm som passade till PA (första gången i Grekland). Lite tankning och sedan körde vi iväg mot Pyrgos på nordvästra delen av ön.

Vi startade i Tinos hamn följde kajen vidare mot Kionia, vägen verkade ta slut, helt plötsligt vi körde på stranden, men vi fortsatte och där i andra änden av stranden fortsatte vägen. Vi kunde t.o.m. följa vägskyltar och komma rätt! Vägen verkade vara breddad och nyasfalterad på fler ställen, så den var rak och fin resan till Pyrgos gick snabbt. Men vi njöt av vackra scenerier på vägen vid Kardiani var det en härlig vy över havet och Syros.

Framme vid Pyrgos fortsatte vi mot stranden Panormos, en underbar grönskande vik, med en kaj för större båtar, ett antal tavernor, Rooms to let, en kort och något kletig strand. Vi fortsatte förbi kajen bort mot Rochari en skön sandstrand med Tamarisker som gav skugga, som vanligt härligt rent och klart vatten. Vi hade även gjort ett försök att ta oss Vathi som ligger bortanför Rochari, men vägen var avstängd en bit före stranden, PRIVAT!

Lunchen intog vi på Argoni Grammi den minsta tavernan i Panormos, den i det gula huset, som ligger i kröken på piren. Lite fancy inredning som inte alls stämmer med hur en taverna skall se ut för att ha god mat. Men här var det verkligen god mat, trots vårt enkla meny val, var det en upplevelse, vi åt beafburger och greksallad, helt utsökt, men vilken fetaost, den bästa jag ätit på många många år…

Efter lunchen åkte vi över Panormosstranden mot Pidima Grias en fin strand med campare och en del folk, vi åkte tillbaka en bit och la oss i kurvan vid pumphuset. Där fick vi en alldeles egen liten strand med klippbad, lugnt och skönt.

På vägen hem stannade vi i Pyrgos by och gick runt och kollade på alla vackra dörrportaler i marmor, men det var väldigt lugnt där. Vidare mot Tinos vid Platia efter någon km från Pyrgos, där tog vi av mot Kalloni/Kato Klisma på en ny asfaltväg! Det var mäktigt att köra där, inte ett räcke inte en buske eller annat som skilde väg och stup åt! Härliga vyer över de olika dalarna som var mer eller mindre gröna, längs vägen var det underbara dofter från blommor och örter. Loutradalen är en bred floddal efter grekiska mått mätt, mycket grön och vacker att se upp ifrån den nya vägen.

Nu blev det lite skylt och vägförvirring, men så småningom hittade vi vägen bort till Kolymbitraviken vid Loutra, med en härlig strand som dock var utrustad med parasoller. Hemvägen genom härliga dalar, på sydsidan om Exobourgo, massor av blommor och örter som doftade.

Efter dusch och insmortning och lite vila kom Nikoleta med både egentillverkad Raki, Ouzou och lite tilltugg på grekiskt vis. Vår aptit inför kvällen försvann, och Rakin var drickbar, mycket välgjord. Härligt att sitta i den vackra trädgården äta och dricka lite och vila ögonen på nära och små saker efter dagens alla storslagna scenerier. Det var en lisa för själen.

Vi tog en tur på stan där vi även köpte biljetter till Anafi 17,30 € på lördag kl 09:00 med Panagia Tino, 12 timmars resa, många öar kommer vi att se från färjan det var tydligt! Flickan som vi köpte biljetten av uttryckte sig på ett annat sätt på frågan om restid, "to many hours" ! Sedan lite Whisky och kaffe med Brulé innan det blev dags för John Blund's besök.


Fjärde dagen fredag
En härlig morgon, vi åt frukost i trädgården, bland alla vackra blommor och annat, mycket mysigt. Planering av dagens utflykter på ön gjorde vi vid frukostbordet. Vi drog iväg mot Steni som första delmål. Moppen klättrade uppför berget, vi såg stan långt nedanför oss. Strax efter Kechros tog vi av till vänster, vägen bakom Exobourgo mot Volax.

Volax med sina mycket speciella klippblock ("kullerstenar" som är tiotals meter i omkrets) runda och fint slipade som ligger däruppe en 3-400 m över havet! Det var en mycket speciell natur, dessa klippor gav ett mycket säreget intryck i landskapet. Därefter åkte vi tillbaka mot Steni och tog av mot Livadi, vacker dal på baksidan (räknat från Volax) av berget Petria Dos, fullt med "kullerstenar" där också. Vägen är asfalterad ända fram till den nybyggda dammen, där även avfarten ner till Livadistranden går. Vägen förbi fyrtornet är numera en bred och fin grusväg som verkar fortsätta ända fram till Faneromeni.

Livadiviken vilken hit, när man väl hade kommit ner, DÅLIG väg sista biten men väl värt besväret. Floden ner i havet avslutas med en liten sjö med ankor i. Stranden omgiven av röda och grå granitklippor lite Bohuslän över det hela, (PA är född i Bohuslän). Klapperstensstrand med ett helt underbart vatten, mycket "äggstenar" i olika kulörer att plocka på stranden för I. Lunchen intog vi på tavernan vid stranden, de hade gröna gräsmattor! Vi provade Tinos bondomelett med en tomat/gurka/löksallad till, det var en himmelsk måltid så enkelt men så gott. Mätta blev vi, mycket mättande är dessa bondomeletter men mycket goda.

Lite mer sol och bad från de "Bohuslänska" klipporna, det var yndigt. På vägen hem kollade vi lite på de sydöstra delarna av Tinos, lite åkande öster och söder om Chora. På vägen till Nikoleta besökte vi Super Market, retur av moppen hos Jason. Sedan en sista rundvandring i stan, vi gick bl.a. upp till kyrkan. Men tid för bikt hade vi inte eftersom båten gick kl 09:00 dagen efter. Imponerande kyrka och en vidunderlig utsikt över stan och havet. Sedan avnjöt vi lite kaffe, Brulé och en virre i den härliga trädgården, innan sängen.

Femte dagen, avresedag, lördag
Frukost i den sköna trädgården, vi tog en slutlig översyn av packningen. Nikoleta körde oss ner till hamnen och Panagia Tino, avgång kl 09:00. När vi kom ombord började vår färd dags färd mot natt, 14 timmar på havet innan vi kom fram till Anafi. Vi lämnade ett Tinos som vi blivit mycket förtjusta i, mycket grekiskt på alla sätt.

 

Tinos på Kalimera »

 

Resebrevet fortsätter »

HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2020 Janne Eklund/Kalimera