Resebrev från Grekland 2006

 

© Text & Bild: Lissi och Claes Brissman

Reseberättelse från Aten 2005 12 26 - 2006 01 02

26 dec
Bröllopsresan till Aten var en resa vi glatt oss åt hela hösten och ÄNTLIGEN blev den av! Jag med ögoninflammation på båda ögonen och nyss uppstigen ur sjukbädden efter 2 veckors kombinerad influensa och bihåleinflammation. Men vad gör det en sån här gång, man kan ju bara må BÄTTRE i Aten !

Resan från Kastrup gick jättesmidigt och metrofärden till Aten från flygplatsen var snabb och suveränt bra! Snabb promenad till Plaka och hotellet för incheckning .Vi bodde på Acropolis House. VILKET RUM! Det var säkert 3 m i takhöjd och väldigt stort och med rester av en takmålning samt storblommiga tapeter. Lurviga mattor på golvet som man helst inte ville gå på och ingen balkong. Men fräsch toalett o dusch så vi bytte inte rum. Jättetrevlig personal och bra frukost. Det var lite 30-talskänsla på hotellet. Så här på vintern kändes det OK med tjocka gardiner av obestämd ålder, men vid ett sommarbesök vill jag inte bo där.

64 euro per natt betalade vi vilket var betydligt dyrare än Adonis på andra sidan gatan visade det sig.

Nåväl, vi inledde kvällen med att strosa runt i Monastiraki och på Ermou. Det kändes konstigt att se Aten i julskrud. Glitter, lampor och granar, de mest fantastiska överallt! Jag som var ljuskänslig i hade uppenbara problem med ögonen av allt ljus. Ermou på kvällarna, visade det sig var som en marknadsplats i Afrika, med mörkhyade säljare som ur sina sopsäckar(=lager) dukade upp diverse krimskrams till försäljning på marken. Musiker i form av indianer och tomtar i en salig blandning efter gatan. Helkul! Men det var med nöd och näppe man tog sig fram! Vid Syntagma fanns en karusell av gammal modell där det var sån köbildning så här på annandagens kväll, så 2 poliser stod och ordnade kön. Där fanns också den vackra överdådigt pyntade granen. Ett stort antal försäljare av blinkande tomteluvor hade fullt upp att övertyga en om att det var just det man behövde!.

Vi åt en riktig grekisk måltid på en familjerestaurang lite vid sidan av i Monstiraki. Kvällen var en härlig inledning på resan. Sen tog dagen ut sin rätt och efter att vi suttit ett tag med ett glas vin på Kafé Kidathinaion gick vi till hotellet och vi somnade sött i fantastiskt sköna sängar. Jag har aldrig sovit så gott någonsin i Grekland som i dessa sängar!

27 dec
Mulet men varmt ca 14-15 grader så det var ett perfekt väder för promenad. Vi startade med att gå Athinas, förbi och igenom saluhallen.En härlig upplevelse, men svenska hälsovårdsinspektörer skulle få hjärtinfarkt vid åsynen av rökande köttförsäljare. Så väntade ett snabbesök på H Stoa, men vi var inte hungriga så vi bara kikade in och pratade med ägaren. Claes hade aldrig varit där så jag ville visa stället för honom. Euripidougatan är f ö en av mina absoluta favoritgator att strosa på. Där är makalös trängsel och fantastiska butiker.De flesta med försäljningen på gatan. Det är inte lätt att kryssa sig fram. Här hittade jag ett bra motiv för en ev. Kalimeratävling så småningom så DEN bilden får ni inte se!

Så skönt det var att strosa denna årstid. Jackan förpassades snart över armen för nu hade vi fått upp ångan! I en skivaffär på samma gata inhandlades ett antal CD skivor till bra pris! Det skulle bli flera följande dagar. Så vände vi riktning tillbaks mot Syntagma via Panepistimiou. Nu väntade Kolonaki och promenad upp på Lykavittos. Åh så skönt att vandra upp när det inte var 40grader varmt som det varit de andra gångerna. Efter fotograferande och en stunds vila där uppe i ensamheten så gick vi ner igen och mot de "fina" gatorna i Kolonaki. NU var vi hungriga. Vi satte oss i en öppen galleria i lite lätta regnstänk och åt underbara ostcrepes. Vin till förstås! Det var en av de billigare och godaste måltiderna på resan. Så vandrade vi tillbaks till hotellet för ett par timmars siesta innan det var dags för kvällspromenad i Plaka. Där hamnade vi på SCOLARXEIO på Tripodon 14. Det ä en mycket trevlig ouzeria där man får in massor av rätter på en bricka att välja på. Man tar de man ville ha helt enkelt och betalar. Mycket trevligt!

På väg till hotellet hamnade vi på Brettos, baren på Kidathinaion, som vi fått tips om på Kalimera. Där vi provsmakade olika likörer och ouzo förstås. Vi köpte ouzo, kanellikör och en citruslikör som vi gillade smaken på. Ägaren var en mycket trevlig man. Det var läckert att sitta och se alla upplysta flaskor på väggen.

28 dec
Regnet hängde i luften och vi var trötta i benen så vi bestämde oss för att ta oss mot havet. Det blev spårvagn till Glyfada. Härligt att se vattnet och alla båtar som låg i vattnet, fast det var mycket blåsigt och inte inbjudande till bad. Vi gick lite i affärer, men så kom regnet så vi åkte raskt tillbaks. Paraplyet hade jag förstås glömt på spårvagnen på ditresan. Att åka spårvagn i Aten är ett mycket billigt och trevligt nöje. Man får se lite av staden och det kostar bara 90 cent för två!

Vi klev av vid Syntagma , där vi tittade på de härliga soldaterna vid parlamentet. Alltid lika roligt! Sedan gick vi vidare mot Omoniaplatsen. Vi åt mat på ett trevligt ställe, BodyFuel, som serverade pastasallad och vin till mycket bra pris. Så strosade vi gata upp och gata ner och det gällde att hålla koll på kartan emellanåt för att se var vi var. Kaffepaus förstås efter vägen och sen åter till hotellet för en siesta inför kvällens nöjen.

Monastirakis gränder lockade och det var jättehärligt att bara njuta av folkvimlet. Många foton togs på juldekorationer och ljusgirlanger av olika slag. Även Acropolis i kvällsljus är ett fint motiv. Kontrasten mot sommarens folkliv är stor och vi var rörande överens om att vi gillar Aten mycket bättre så här!
Kvällen avslutades åter på Kafé Kidathinaion med ett glas ouzo respektive sangria.

29 dec
Vi vaknade tidigt och STRÅLANDE SOL! Mot havet! En rask promenad till Syntagma och spårvagnen till Pireus. Den stannar i södra utkanten, i Neo Faliro. Vi följde sedan havskanten förbi Mikrolimani och vidare mot Zea Marina och efter ett par tre timmars vandring kom vi så till den stora båthamnen där endast ett fåtal passagerarfärjor låg. En helt underbar vandring i strålande sol, i och ur vikar längs vattnet med pauser för att vila benen. Vilka båtar vi såg i Pasalimani! Det var flera, flera hundra. Det är dessa båtar vi alla ser på öarna på sommaren när de lägger till i hamnarna på kvällen. Det var synd att vi inte hade badkläder med på resan för då hade vi badat! En riktig höjdardag hade vi där och vi avslutade på torget i solen med mat innan vi tog bussen hem Linje 040 till Syntagmaplatsen. Det var fullproppat på bussen i kvällsrusningen så vi fick stå, men det var en trevlig resa 80cent för båda. Man ser mycket från bussfönstret och jag förstår förvånansvärt mycket av konversationen runt om.
Siesta följde på hotellet ett par timmar, så var vi promenadsugna igenKvällen avslutades med promenad nedanför Akropolisklippan och i Thissio och vi hamnade till slut på en creperia igen, granne med ouzerian på Tripodon. Vi åt faktiskt inte grekisk mat så många gånger på denna resa, vi var inte lika sugna som på sommaren.

30 dec
Ytterligare promenad i centrala Aten. Monastiraki, Psirri och upp till Omoniaplatsen. Lite shopping igen och vi hade egentligen inget direkt mål utan vek in på de gator vi fick lust till! Härligt med allt folkmyller och en så behaglig temperatur. På eftermiddagen fick vi sms-kontakt med Marianne, Jens, Kari och Arne som vi skulle sammanstråla med när de anlänt till Aten.De skulle ju bo på Adonis så vi bestämde träff på Bysanthino, en trevlig taverna på Kidathineon. Det var kul att ses! Vi bestämde tid för avfärd till kvällens begivenhet: konserten med Giannis Parios, Natasha Theodopidou, Zarbel mfl. Kl 22 träffades vi för taxifärd ut till Iera Odos. Marianne fixade SÅ bra bord där alla kunde sitta med ansiktet mot scenen.

Vi åt god trerätters middag och sen satte konserten igång vid 23.45. Vilken stämning och så bra artister som värmde upp! Men när klockan var 01.30 och Giannis Parios fortfarande inte visat sig började jag bli orolig, jag är ju inte van vid grekers konsertvanor. När skulle HAN komma??? När klockan drog sig mot 02 äntrade han äntligen scenen och då var min lycka fullständig! Han var otroligt duktig och hans röst förvånade mig faktiskt med sin styrka! Han sjöng nonstop i drygt en timme mest själv, men även med Natasha Theodopidou. Även hon imponerade stort! En härlig konsert med en publik som kunde alla sånger! När Giannis slutade sjunga vid kl. 03 så trodde ju jag att det var slut, men icke. De andra artisterna kom tillbaks och sjöng och vid kl.04 äntrade Giannis åter scenen och sjöng mer! Straxt före kl. 05 bestämde vi oss ändå för att åka hem och då sjöng han fortfarande! Verkligen en kväll att minnas!

Tack Marianne för att Du bokade detta! Vi somnade lyckliga på nyårsaftons morgon.

 

31 dec
Ja nu var det nyårsafton och vi tog det lite lugnt på dagen. Vi skulle ju vara uppe kommande natt också! Solen sken och vi gick upp till Akropolisklippan. Vi satt i solen och njöt, men beslutade oss för att se Akropolis på nyårsdagen som var söndag och då är det gratis inträde. Vi gick i stället upp till monumentet högst upp på Filopápposkullen. På vägen tittade vi på hålorna där det sägs att Sokrates satt fängslad. Solen sken och vi satt en timme i solen och tittade på utsikten över stan och Akropolis och bort till havet vid Pireus! En härlig vy.

Så gick vi tillbaks mot hotellet och åt en sen lunch Bysanthino Men OJ vad det är jobbigt med alla inkastare på matställena i Plakaområdet. De var synnerligen påträngande tycker vi.

På kvällen var det dags för nya förnöjelser, middag och nyårsfirande tillsammans med Marianne, Jens, Kari och Arne. Visst är det fantastiskt att sitta tre par från tre länder och äta nyårsmiddag tillsammans i Aten, allt tack vare Kalimera! Vi gick till den lilla restaurangen Paliá Athína på Nikis 46 i Plaka och vi kom precis i tid för att hinna få bord för de flesta var reserverade.

Vi åt en mycket god middag, men personalen gav inget speciellt trevligt intryck. Inte ett leende syntes och det har jag aldrig upplevt i Grekland.Tiden rusade iväg och innan vi hann blinka så var klockan 23 och vi skulle dra oss mot Kotziaplatsen nära Omonia. Där hade varit uppträdande från kl.22 och det stora fyrverkeriet vid kl 12 ville vi inte missa.

Där var så mycket folk! Först kändes det nästan obehagligt att försöka tränga sig fram i folkmassan, men vi upptäckte snart att det var mycket, mycket trevligare än hemma i Sverige! Inga onyktra personer såg vi fast många hade egna flaskor med sig och inget skrikande, bara glada människor i alla åldrar som såg artisterna och sjöng med! Vid 12-slaget fick vi se ett fantastiskt fyrverkeri! Det höll på många minuter och Claes videofilmade med sin digitalkamera. Härligt att spara! Efter så där en kvart var fyrverkeriet slut och då var det verkligen slut. Vi hörde inte flera smällar på hela natten Vilken skillnad mot hemma! Det är kanske så att privatpersoner inte får köpa raketer och smällare som här hemma?

En stund senare gick vi vidare till Psirri för att hitta något trevligt ställe att ta en nyårsouzo på, men det blev till slut så att vi, innan vi var överens om var vi skulle sitta, hade hamnat i en av trapporna nedanför Acropolis .Där fanns en taverna med levande musik. Det var dock så rökigt inne och en så hög ljudvolym så vi valde att sitta ute i natten. Det var en härlig känsla att vid 2-tiden på natten kunna sitta ute utan att frysa!

Något motvilligt vände vi tillbaks mot vårt hotell. Det hade varit 2 sena kvällar/nätter och en ny dag var redan på gång.

1 jan
Nyårsdag och det Claes och min sista hela dag i Aten. Vi hade bestämt oss för att besöka Acropolis, men fick höra på hotellet att det var stängt. Inte blev vi så värst besvikna för det blir fler tillfällen. Vi valde istället att gå till Nationalparken och det var strålande sol, så det blev kjol och linne! Många greker tittade mycket på mig, för själva hade de riktiga jackor och kappor. 17-18 grader är inte varmt för dem! Det var många familjer som strosade runt, och åt mat i stånden och väldigt många åkte skridskor på den konstfrusna banan som fanns precis vid kongresshallen och teaterhuset Zappeion. Solen sken så varmt så vi satt en timme i solen på trappan och tittade på skridskoåkarna. En ovanlig sak att göra i Aten.

Vi gick sedan vidare genom parken och fick för oss att gå förbi presidentpalatset. Det visade sig vara en bra idé, för där var det full aktivitet. Det hade varit nyårsmottagning för alla ambassadörer och det var hur många bilar som helst som med stort säkerhetspådrag som körde in mellan grindarna för att hämta ambassadörerna. Oj vilken polisstyrka och TV-uppbåd som stod utanför palatset! Jag försökte ta ett kort av palatset mellan staketstolparna med det blev ilskna rop från milisen! Bilden nedanför hann vi i alla fall ta från andra sidan gatan medan bilarna hämtade. Det tog en stund att få en "bilfri" bild.. Visst är de granna soldaterna!

Vi fortsatte sedan ner till den gamla olympiastadion och gick sen upp mot Kolonaki igen för att ta oss nedanför Lykavittos bort mot stadsdelen Exarcheia. Det var så få människor ute så här mitt på dagen och vi gick många kvarter utan att se en människa! Alla sov kanske efter nattens nöjen. Det var ett rätt slitet och smutsigt område vi gick i. Flera timmar gick vi och drog oss sen mot Omoniaplatsen.Vi hade stannat och druckit kaffe och ätit en baguette på ett ganska slitet ställe och när vi fortsatte så höll jag nog kartan upp och ner för vi hamnade LÅNGT bort från Omonia ut till Vathi. Det gjorde inte så mycket för nu fick vi ju se ännu mer. Dock var vi trötta i fötterna vid det här laget!

Till slut var vi dock tillbaks vid Omonia platsen och det var här i kvarteren som alla människor var! En marknad längs en hel gata med kommers av alla de slag och med massor av nationaliteter representerade. Gatan var den plats där allt visades. Inga stånd fanns Här var det verkligen aktivitet. Det fanns dock inget vi var intresserade av utan tog bara ett foto.

Väl tillbaks vid Syntagma kände vi att det dags för en rejäl måltid, men inget som vi tyckte såg trevligt ut fanns öppet så vi åt bara lite lätt på ett mindre ställe och tog öl och en ouzo. Vi bestämde oss att vi skulle äta en avskedsmåltid i en av källartavernorna vid hotellet. Den skulle öppna kl.20. Vi gick upp på rummet och packade och kände då, att vi var JÄTTETRÖTTA efter alla dagars timslånga promenader. Ingen dag, förutom första kvällen, hade vi gått mindre än 4 timmar effektiv tid, ofta var det 6 timmar.

Så vi meddelade de andra i gänget att vi bara skulle köpa upp lite ätbart och en flaska vin till rummet och stanna där och se på TV och bara vila. Så trevligt det blev! Trötta och fnissiga hade vi en jättetrevlig sista kväll!

2 jan
Avresedag. Det kändes faktiskt helt lagom att åka hem nu. Vi hade verkligen sett mycket av Aten och vi längtade hem! Vi tog bussen till flyget och fick på så sätt se mer av Atens ytterområden. På flygplatsen köpte jag fler CD-skivor och Claes handlade lite drickbart!

Så satte vi oss väldigt nöjda på planet hem till ett kallt Sverige!

Lisa Brissman (som skrev) och Claes Brissman (fotograf)

 

Aten på Kalimera »
Fler resebrev från 2006 »


HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2020 Janne Eklund/Kalimera