Semester på Amorgos och Santorini. Del 1.

Tidig lördag morgon 9 september ger vi oss iväg mot Arlanda, jag (Gerd) och min sambo Hans. Med hemfärd den 23 september har vi tänkt njuta i 14 dagar i den Grekiska ö-världen. Jag har bokat två flygstolar till Santorini i god tid i våras. Resan är min present till Hans som fyller 50 år den 22 september.

Det enda vi planerat är att ta oss till Amorgos så fort som möjligt efter att vi landat på Santorini. Så vi tar en taxi ner till hamnen för att invänta Blue Star-färjan till Naxos med avgångstid kl 16.00. Det är riktigt hett i solen så när vi väl ger oss iväg placerar vi oss på soldäck och njuter av utsikten mot Santorini, denna unika vulkanö.

 

Gamla hamnen på Santorini.

Gamla hamnen på Santorini.

 

 

Väl framme på Naxos har nu klockan hunnit bli 19.00. Vi hittar ett rum för 25 € som får duga för natten. Det ligger centralt så att det blir enkelt för oss att ta oss till färjan morgonen efter. Vid biljettkontoret får vi veta att en extra färja är insatt till Amorgos pga. blåsten som tilltagit i styrka. Vi väljer då snabbt bort Skopelitis Express för att istället åka med Dimitroula via Donoussa till Egiali på Amorgos. Visst, färjan är större men något rostig och ger ett skruttigt intryck. Vi får veta att den byggdes 1978 i Italien och nu körs av GA Ferries. Jag tycker den var charmig ändå och den tar oss säkert fram till vårt resmål. Dessutom på kortare tid än om vi hade valt Skopeletis.

Amorgos

När vi närmar oss Egiali känns det som om vi nått målet. Äntligen sätter vi ner foten på denna omtalade ö. Efter en god lunch och en blick på busstidtabellen ser vi att det finns flera timmar att utforska Egiali innan vi kan ta bussen till Katapola där vi bestämt oss för att bo under vår vistelse på Amorgos. Stranden i Egiali inbjuder till ett dopp och senare på eftermiddagen sitter vi på bussen som tar oss vidare till Katapola över svindlande höjder på slingrande vägar.

 

Egiali. Amorgos.

Egiali.

 

Framme i Katapola möter Maria från Pension Amorgos upp. Eftersom vi redan kollat och vet att det är fullt på Eleni Rooms antar vi hennes förslag om rum och ångrar oss inte senare. Vi bor i ett rum högst upp med stor takterrass och suverän service.

Väl installerade på hotellet vaknar då upptäckarlustan……men till vår sorg har vindarna tilltagit ännu mer i styrka. Det sätter käppar i hjulet för oss. Vi, som tänkt hyra en moppe, inser att det vore livsfarligt att ge sig upp på höjderna på ön med kastvindarna som uppstår däruppe.


I två dagar solar vi på Maltezi Beach på andra sidan viken i Katapola där det är lä. Njuter av sol med en bok och försöker dämpa upptäckarlustan bäst det går, men det går inget vidare. Tredje dagen hyr vi moppe och ger oss ut ändå. Kofta på och det funkar någorlunda. Åker upp till Chora, vidare ner till Agia Anna och bedåras av utsikten!

Agia Anna. Amorgos.

Utsikten ner till Agia Anna.

 

 

Med moppen tar vi oss till den södra delen av ön och åker ner till Mourous Beach. Vägen är mycket brant och håller för tillfället på att byggas om. En vält arbetar med att pressa ner sand på vägen och det känns lite otäckt att möta de stora arbetsfordonen på väg ner. Väl nere känns det värt besväret.

Nästan vindstilla och det blåa vattnet inbjuder till solbad. Det är inte många turister så här i september och jag vet inte om det är lågsäsongen eller om det alltid är så, men på de flesta stränder möts vi av nakenbadare. Vi upplever det lite besvärande faktiskt. Jag ber Hasse ställa sig i vattenbrynet så att ingen tror att jag vill fotografera någon utan kläder på… blir lite pervers känsla.

 

Mourous Beach på Amorgos.

Mourous Beach på Amorgos.

 

Resebrevet fortsätter »

HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2020 Janne Eklund/Kalimera