Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Min resa till Lefkos på Karpathos. Del 4.

Vandringar fortsätter...

Desto mindre äventyrlig men minst lika vacker, är vandringsleden till Mesochori (estimerad tid 3 h, vilket är väl tilltaget), som går via grottorna och i Lefkos, de gamla romerska cisternerna och ner i dalarna kring Messochori, där svåra skogsbränder härjade för 2 år sedan. Vägen är omväxlande sten/berg/grus/asfalt och är kuperad. Den som vill kan ta kurviga bilvägen (asfalterad) hela vägen ända fram, vilket tar 1½-2 h rask takt. Då når man byn uppifrån. Från vandringleden ser man byn första gången nerifrån, vilket är en spektakulär syn!

För den som inte vill gå i mer än 1-1½ timme och sedan vara tillbaka i Lefkos igen finns vägar uppe i bergen strax ovanför stranden (där befolkningen bodde förr och hade sina odlingar, även en alternativ start på promenaden till Messochori om man inte vill välja vandringsleden). Sådant här med vägar och stigar är ju jättesvårt att förklara i text, men jag gör ett försök:

Där den asfalterade vägen i Lefkos tar slut (där Hotell Sarris ligger) tar en väg, uthuggen i berget och som går längs stranden, vid. Vi kallade den genast "Sandvägen". Populär bland joggare eftersom den är otroligt mjuk (den är täckt av eroderat berg, dvs finkorning sand).

 

Vandra på Karpathos.

Sandvägen...

 

 

Efter 5 minuter på Sandvägen, mitt i en vänsterkurva, delar sig vägen. Till vänster fortsätter man mot Sokastro och till höger kommer man slutligen upp på "Raksträckan" eller "The Old Road" (som vi till slut döpte den till), som till vänster så småningom mynnar ut i den asfalterade vägen till Messochori. Till höger kommer man efter ca 10-15 min till ett vägskäl vid en vattencistern, där vandringsleden till Messochori börjar till vänster med ett bergsområde med grottor på "normal höjd" (krävs ingen jobbigare klättring), "genväg" till Potali rakt fram (bra om man ska till Tavera O Nikos), och ner via branta trappor tillbaka till Lefkos och Mini market Blue Sky till höger. Väljer man att gå tillbaka till Lefkos centrum tar den promenaden ca 20 min. Korta rundan alltså.

Om man istället fortsätter på Sandvägen, kommer man efter ytterligare 15-20 min fram till ett ställe där vägen delar sig i 3. Då är man nästan framme vid Sokastro.

 

Vandra på Karpathos.

...där den delar sig i 3.


Vänstra vägen leder egentligen ingen vart, man kommer ut på en liten klippavsats där man har fin utsikt över Sokastro och den lilla sandstranden på ön. Vägen rakt fram ser i det närmaste magisk ut. En slät sandväg med höga berg på bägge sidor (det låg nya stenar på vägen där nästan varje dag, så akta huvudet!), en väg där vindarna utplånar alla fotsteg och där sanden piskar en i ansiktet en blåsig dag. Denna vägen har rasat runt krönet, så där kommer man inte heller långt. Dock är utsikten fantastisk!

Vägen till höger sluttar brant uppför och blir röd av jord strax innan man kommer upp på en platå, där det av någon anledning låg flera döda får. Denna röda väg fortsätter sedan i kurvor uppför berget, den blir till slut en grusväg och slutar i en t-korsning efter ytterligare 20-30 min. Då har man kommit till Raksträckan. Vänster åt Messochori och höger för att komma till trapporna i Lefkos. Vill man, kan man gå höger mot Lefkos men ta av höger innan (efter första stenhuset med grekisk flagga utanför) så att man kommer ner på Sandvägen, där man går upp när man ska gå Korta rundan. Väljer man att gå tillbaka till Lefkos centrum via trappan tar den promenaden ca 1½ h.

Raksträckan aka The Old Road finns med på 1:60 000-kartan. Det gör däremot inte Sandvägen.

Väder och vind i Lefkos

Blåsigt, som sagt. Men som andra har tröstat mig med innan: vindarna är ljumma och man är tacksam för dem. Vi svettades sällan! Dock kunde jag uppleva kvällarna som lite kyliga och jag hade ofta långärmat på mig efter att solen gått ner. Nätterna var lite fuktiga och all tvätt på balkongen var småblöt på morgonen igen. Det kan vara en bra idé att ta in sådant man vill ha torrt på morgonen, innan solen går ner. Gryningen och morgnarna var ofta molniga, men det hade klarnat upp fram emot 10-tiden.

Irriterande djur på Karpathos

Jag som alltid får myggbett, fick två stycken på 15 dagar (jämfört med 5/kväll på Kreta). Jag antar att de få mygg som finns i det karga landskapet blåser bort i vindarna. Brännmaneter fanns i de två minsta badvikarna 2 dagar av 15, men det finns håvar att köpa för 2,5 euro och som ger intressant sysselsättning i några timmar. Om olyckan är framme lindrar Xylocain från Apoteket fint.

 

Resebrevet fortsätter »





HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera