Resebrev från Grekland 2006

 

© Text & Bild: Kent & Eva-Karin Tjäder
Användarnamn på Kalimera
: Amsterdammer

Agii Apostoli 2006

Så har vi då landat efter två veckor i Agii Apostoli Chania/Kreta. Man har tyvärr kommit in i det svenska tempot och lämnat avrio stadiet.

Det här var vårt tredje besök just i denna by/förort till Chania. Det mesta var sig likt förutom att vi bytt lägenhetshotell från Pellasteve 2 till 1 och det var inget nerköp. Rummet låg perfekt i skuggan hela dagen förutom en liten snutt på kvällskvisten. Så detta kan rekommenderas trots att standarden på 2;an är lite bättre.

Här kommer nu lite tips på ställen för bad, relax samt mat och dryck. Till att börja med kan vi rekommendera att promenera till Chania via strand och vägremsan som finns. Det tog oss ca 50 minuter att promenera och då kom vi fram till Nea Chora. När man har passerat den lilla gångbron över vattendraget (det är väl lite mer fart vinter och vår!) så har man en intressant bar/cafe på sin högra sida när man promenerar på hotell Kristinas gata. Det står CRAFT på ölskylten, återkommer om vad det betyder. Efter hotellet tar lite till vänster och kommer då till strandpromenaden mot Chanias Venetianska hamnar och här finns mången trevlig stol att vila och dricka en frapé på. Själva föredrog vi ett café Neo med utsikt över "amatörfiskehamnen". Väl i staden finns det mycket att se om man orkar promenera lite granna (tips finns i vårt tidigare samt andras brev). Vi vill bara nämna vårt favoritställe i saluhallen där vi intar våra luncher nämligen Ezstiatorio Marmaritzakis som innehar 7 bord och drivs av far och son. Man har ca 7 rätter att erbjuda och här åt vi lammsoppa, lammage, lammlever+njure+testiklar på grillspett samt en köttgryta som serverades med bröd och hemgjord retsina. Dä gick inte av för hackor och mer bonnigt kan man nog inte äta i Chania idag tyvärr. Vad vi känner till förstås! Priset då ca 100 kr för två inte så illa det heller.

Vill man inte äta i saluhallen om man önskar promenera hem också så kan vi rekommendera Tavernan RAKI som ligger till höger efter hotell Kristina och vid stranden. Här åt vi små stekta fiskar samt kalamarika som frun i huset fixade till samt drack lite mer retsina dock på flaska men utmärkt ändå och märket var Eka….?

Agii är utmärkt för barnfamiljer och för oss som vill ha fyra stränder att välja på när det blåser alltid någon i lä samt att det är nära till staden om vädret inte är som vi önskar. Det tar 15 min max med bussen beroende på vart man stiger på. Glöm ej att köpa biljett i någon av "Supermarketerna". Väl på stranden så finns det lite valmöjligheter hur man vill ha det! Man inhandla 2 solstolar allt från 7 till 12 € inklusive parasoll. Men vill man lägga pengarna på annat så finns det ställen med "gratis" plats om man köper något på Tavernan. Det ställe vi inte rekommenderar längre är Blue See där har blivit mycket dyrt samt dålig service samt sämre mat än tidigare. Nä Gå Till LA Playa i stället som ligger vid Golden Bay (ca 100 m från taxistationen). Här fick utmärkt käk för mellan 3-7€ beroende på hur hungrig man var Räkor saganaki var dyrast men vilka räkor och smak på osten!!! Så kunde man beställa öl från två mikrobryggerier, vilket finns beskrivet i ett särskilt stycke.

Kvällsmaten då? Jo det finns mången Taverna att besöka och vi har testat flera under dessa år men har fastnat för tre med mycket bra standard på det "grekiska köket". Snackbaren med bra giros, kyckling, korvar m.m. precis till vänster när man svänger av från huvudvägen åt höger ner mot den första vägen till stränderna och bl.a. hotell Pellasteve. Billigt och mycket bra och så får man lite stadskänsla av att sitta och glo på folk och trafik. Om man nu fortsätter huvudgatan förbi bageriet och den sista gatan ner till stranden så kommer man till "minigolfbanan" och bredvid finns Tavernan GERASIMOS där gubben och sonen har två utmärkta kvinnor som huserar i köket på tavernan. Här är allt vällagat och fräscht och man får vänta på maten vilket gör att den är nylagad. Prova gärna de tallrikar/plattor/meze som finns bl.a. grill, kött, fisk och grönsaker! Samt det hemgjorda vita eller röda vinet som serveras per kilo i kopparbägare. Länge leve de Tavernor som bevarar det gamla grekiska traditionerna. Så stötta detta ställe då det inte är så välbesökt för att turisten inte hittar hit "alla vill till centrum av byhålan".

Så till sist centrum av byhålan, då. TELCHINIA Taverna och Cocktailbar. Här rekommenderas de grekiska förrätterna med en jummen octapodia sallad som vår favorit samt lamm med Feta oj, oj va gott! Här finns också gordon bluuu, chatte bruin heller vad det nu kallas här nere. Men det har vi ju hemma och tillbehören är ju grek- inspirerade, se upp för såserna till dessa rätter. Mången turist har sett förvånad ut när de har provat. Gäller dock inte denna Tavernan!

Efter maten så kan man avnjuta kaffe och Metaxa samt mycket trevlig musik i Cocktailbaren samt cocktails förstås. Även detta till humana priser 4-6 €för en drink. Middag för två från 20 till 27€ beroende på val av vin. Väljer man Gordon så får man lägga på ytterligare 10-14€ gäller bägge Tavernorna. Övriga testade nämner vi inte här då de inte har passat oss något år.

Det finns riktig ÖL även i Grekland!!!!

Vi har nu varit på en semester tripp till Agii Apostoli/Hania på Kreta. Våra tankar har väl inte varit inriktade på att njuta av Grekisk öl. Det finns ju bättre leverantörer av denna vara. Men ack vad man kan bedra sig! På vägen till vår strand hade ett nytt ställe öppnat vid namn La Playa där men skröt om att ha öl från två Grekiska mikrobryggerier och i Världsklass! Vi fnissade förstås för man vet ju hur greker är, allting i världsklass. Men här fastnade skrattet i halsen och sköljdes ner av mycket bra öl.

Man hade öl från Craft Microbrewery Peania Greece. Man tillverkar 6 sorters öl Pilsner, Athens Lager, Red Ale, Smoked Lager, Black Lager och Weiss. Vi hade förmånen att testa Pilsnern som var en öl med mjuk beska och en doft/smak av humle samt lite färskölskaraktär, Smoked Lager vilken var en ljus rököl (hemma har vi bara testat mörka). Bra smak och rundhet och en mjuk rökighet som tilltalade en av oss. Själv är jag inte förtjust i detta påfund men den var smakrik och till sist årets smaskens. Black Lager som smakar som en bortglömd Purkminstr från Tjeckien fast ännu bättre dofter och smak av kaffe, mörk choklad samt candisocker/bräntsocker. Överraskande nog så är det en svensk Per Samuelsson som har haft ett finger med i spelet Mycket Gott, trots värmen.

Så hade man en bra pilsner med en bra beska och lite metallisk eftersmak som hette Vergina från Macedonian Thrace Brewery Komotini Greece. Det här var en törstsläckare i värmen och den slog ut alla andra vanliga grekiska läskeblask öl!

Efter att ha pratat med ägaren så förstod vi att det finns flera tavernor/barer som serverar öl från dessa bryggerier och det verkar ju lovande för grekerna och oss turister som älskar öl.

PS! Ölen var på fat förstås!

Kent & Eva-Karin Tjäder
Användarnamn på Kalimera: Amsterdammer

 

Strandpromenaden.Utsikt från hamnen i Chania.Amatörfiskare i Nea Chora.Gerasimos.Gubben Gerasimos.Gubben Marmaritzakiz.Saluhallen Svärdfisk.Telchinia cocktailbaren o musiken.La Playa CRAFT och Vergina Chefen, Personal samt Kocken, Vilket käk!

 

Kreta på Kalimera »
Fler resebrev från 2006 »


HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2020 Janne Eklund/Kalimera