Agii Apostoli 2006
Så har vi då landat efter två veckor i Agii Apostoli
Chania/Kreta. Man har tyvärr kommit in i det svenska tempot och lämnat
avrio stadiet.
Det här var vårt tredje besök just i denna by/förort
till Chania. Det mesta var sig likt förutom att vi bytt lägenhetshotell
från Pellasteve 2 till 1 och det var inget nerköp. Rummet låg
perfekt i skuggan hela dagen förutom en liten snutt på kvällskvisten.
Så detta kan rekommenderas trots att standarden på 2;an är
lite bättre.
Här kommer nu lite tips på ställen för bad, relax
samt mat och dryck. Till att börja med kan vi rekommendera att promenera
till Chania via strand och vägremsan som finns. Det tog oss ca 50
minuter att promenera och då kom vi fram till Nea Chora. När
man har passerat den lilla gångbron över vattendraget (det
är väl lite mer fart vinter och vår!) så har man
en intressant bar/cafe på sin högra sida när man promenerar
på hotell Kristinas gata. Det står CRAFT på ölskylten,
återkommer om vad det betyder. Efter hotellet tar lite till vänster
och kommer då till strandpromenaden mot Chanias Venetianska hamnar
och här finns mången trevlig stol att vila och dricka en frapé
på. Själva föredrog vi ett café Neo med utsikt
över "amatörfiskehamnen". Väl i staden finns
det mycket att se om man orkar promenera lite granna (tips finns i vårt
tidigare samt andras brev). Vi vill bara nämna vårt favoritställe
i saluhallen där vi intar våra luncher nämligen Ezstiatorio
Marmaritzakis som innehar 7 bord och drivs av far och son. Man har ca
7 rätter att erbjuda och här åt vi lammsoppa, lammage,
lammlever+njure+testiklar på grillspett samt en köttgryta som
serverades med bröd och hemgjord retsina. Dä gick inte av för
hackor och mer bonnigt kan man nog inte äta i Chania idag tyvärr.
Vad vi känner till förstås! Priset då ca 100 kr
för två inte så illa det heller.
Vill man inte äta i saluhallen om man önskar promenera hem
också så kan vi rekommendera Tavernan RAKI som ligger till
höger efter hotell Kristina och vid stranden. Här åt vi
små stekta fiskar samt kalamarika som frun i huset fixade till samt
drack lite mer retsina dock på flaska men utmärkt ändå
och märket var Eka
.?
Agii är utmärkt för barnfamiljer och för oss som
vill ha fyra stränder att välja på när det blåser
alltid någon i lä samt att det är nära till staden
om vädret inte är som vi önskar. Det tar 15 min max med
bussen beroende på vart man stiger på. Glöm ej att köpa
biljett i någon av "Supermarketerna". Väl på
stranden så finns det lite valmöjligheter hur man vill ha det!
Man inhandla 2 solstolar allt från 7 till 12 € inklusive parasoll.
Men vill man lägga pengarna på annat så finns det ställen
med "gratis" plats om man köper något på Tavernan.
Det ställe vi inte rekommenderar längre är Blue See där
har blivit mycket dyrt samt dålig service samt sämre mat än
tidigare. Nä Gå Till LA Playa i stället som ligger vid
Golden Bay (ca 100 m från taxistationen). Här fick utmärkt
käk för mellan 3-7€ beroende på hur hungrig man var
Räkor saganaki var dyrast men vilka räkor och smak på
osten!!! Så kunde man beställa öl från två
mikrobryggerier, vilket finns beskrivet i ett särskilt stycke.
Kvällsmaten då? Jo det finns mången Taverna att besöka
och vi har testat flera under dessa år men har fastnat för
tre med mycket bra standard på det "grekiska köket".
Snackbaren med bra giros, kyckling, korvar m.m. precis till vänster
när man svänger av från huvudvägen åt höger
ner mot den första vägen till stränderna och bl.a. hotell
Pellasteve. Billigt och mycket bra och så får man lite stadskänsla
av att sitta och glo på folk och trafik. Om man nu fortsätter
huvudgatan förbi bageriet och den sista gatan ner till stranden så
kommer man till "minigolfbanan" och bredvid finns Tavernan GERASIMOS
där gubben och sonen har två utmärkta kvinnor som huserar
i köket på tavernan. Här är allt vällagat och
fräscht och man får vänta på maten vilket gör
att den är nylagad. Prova gärna de tallrikar/plattor/meze som
finns bl.a. grill, kött, fisk och grönsaker! Samt det hemgjorda
vita eller röda vinet som serveras per kilo i kopparbägare.
Länge leve de Tavernor som bevarar det gamla grekiska traditionerna.
Så stötta detta ställe då det inte är så
välbesökt för att turisten inte hittar hit "alla vill
till centrum av byhålan".
Så till sist centrum av byhålan, då. TELCHINIA Taverna
och Cocktailbar. Här rekommenderas de grekiska förrätterna
med en jummen octapodia sallad som vår favorit samt lamm med Feta
oj, oj va gott! Här finns också gordon bluuu, chatte bruin
heller vad det nu kallas här nere. Men det har vi ju hemma och tillbehören
är ju grek- inspirerade, se upp för såserna till dessa
rätter. Mången turist har sett förvånad ut när
de har provat. Gäller dock inte denna Tavernan!
Efter maten så kan man avnjuta kaffe och Metaxa samt mycket trevlig
musik i Cocktailbaren samt cocktails förstås. Även detta
till humana priser 4-6 €för en drink. Middag för två
från 20 till 27€ beroende på val av vin. Väljer
man Gordon så får man lägga på ytterligare 10-14€
gäller bägge Tavernorna. Övriga testade nämner vi
inte här då de inte har passat oss något år.
Det finns riktig ÖL även i Grekland!!!!
Vi har nu varit på en semester tripp till Agii Apostoli/Hania på
Kreta. Våra tankar har väl inte varit inriktade på att
njuta av Grekisk öl. Det finns ju bättre leverantörer av
denna vara. Men ack vad man kan bedra sig! På vägen till vår
strand hade ett nytt ställe öppnat vid namn La Playa där
men skröt om att ha öl från två Grekiska mikrobryggerier
och i Världsklass! Vi fnissade förstås för man vet
ju hur greker är, allting i världsklass. Men här fastnade
skrattet i halsen och sköljdes ner av mycket bra öl.
Man hade öl från Craft Microbrewery Peania Greece. Man tillverkar
6 sorters öl Pilsner, Athens Lager, Red Ale, Smoked Lager, Black
Lager och Weiss. Vi hade förmånen att testa Pilsnern som var
en öl med mjuk beska och en doft/smak av humle samt lite färskölskaraktär,
Smoked Lager vilken var en ljus rököl (hemma har vi bara testat
mörka). Bra smak och rundhet och en mjuk rökighet som tilltalade
en av oss. Själv är jag inte förtjust i detta påfund
men den var smakrik och till sist årets smaskens. Black Lager som
smakar som en bortglömd Purkminstr från Tjeckien fast ännu
bättre dofter och smak av kaffe, mörk choklad samt candisocker/bräntsocker.
Överraskande nog så är det en svensk Per Samuelsson som
har haft ett finger med i spelet Mycket Gott, trots värmen.
Så hade man en bra pilsner med en bra beska och lite metallisk
eftersmak som hette Vergina från Macedonian Thrace Brewery Komotini
Greece. Det här var en törstsläckare i värmen och
den slog ut alla andra vanliga grekiska läskeblask öl!
Efter att ha pratat med ägaren så förstod vi att det
finns flera tavernor/barer som serverar öl från dessa bryggerier
och det verkar ju lovande för grekerna och oss turister som älskar
öl.
PS! Ölen var på fat förstås!
Kent & Eva-Karin Tjäder
Användarnamn på Kalimera: Amsterdammer
|