Resebrev från Grekland 2006

 

© Text: Systrarna Siw och Lena

Resebrev från Kreta

Vintern i Sverige har som bekant varit mycket lång och mycket kall. Då den till synes aldrig ville ta slut blev längtan till Greklands sol och värme oss övermäktig och i mitten av april började vi se oss om efter en "sista minutenresa" till något mysigt ställe. Det blev Kreta, var på Kreta hade vi ju ingen aning om men det spelade ingen roll. Vi hamnade i Agia Marina utanför Chania, en typisk turistort kan man tycka men vi trivdes faktiskt ganska bra här. Det var ju lågsäsong så det var inte överbefolkat av turister, det var grönt och fint, och alla dessa rosor! Vilka underbara rosor i alla färger, stora och rikt blommande buskar i alla rabatter och planteringar. Vilken fröjd för ögat.

Hotellet vi blev tilldelade var mycket fint, Alexandra Beach Resort, precis vid stranden, vackert byggt i marmor och sten från ön, rent och välstädat med trevlig och tillmötesgående personal. Vi fick en fin tvårums lägenhet med utsikt från balkongen mot poolerna och havet. Vi kunde inte bott bättre.

Vädret kunde väl varit lite bättre, framför allt varmare, men vi fick i alla fall en lagom fin solbränna. Och det finns alltid något att göra när man tycker att det är för svalt för stranden. Vi tog promenader i omgivningarna, bl a i gamla byn Agia Marina. Vi besökte också den vackra staden Chania. Här finns mycket historia, gamla vackra byggnader och minnesmärken. Gamla stadsdelen var fint och att äta lunch och middag i den vackra hamnen var trevligt, sitta och titta på allt folk som var i rörelse. Det var bara toaletterna i staden Chania som blev en besvikelse, ett sorgligt kapitel av smuts och snusk. Så otroligt smutsiga toaletter som vi såg här, alla vi besökte på en hel dag, har vi aldrig sett någonstans av alla de ställen vi besökt i Grekland. Fy sjutton!

En kväll besökte vi den gamla delen av byn Platanias som ligger ca tjugo minuters promenad från Agia Marina. Här var det som att komma tillbaka många år i tiden. Gammal bebyggelse, smala och branta gator som steg uppåt hela tiden, ibland bestående av trappor gjorda av stora stenar. Det här är Kreta för oss. Vi klättrade och klättrade, målet var att äta middag på Restaurang VIGLI som ligger allra högst upp. Och det var värt allt klättrande. Fin restaurang med god mat och trevlig personal, och vilken utsikt! Man såg ut över Platanias och de närliggande byarna, havet och bebyggelsen på sluttningarna. En upplevelse. Rekommenderas.

Vi kan även rekommendera restaurang EL GRECO i Agia Marina, jättegod mat och trevlig betjäning. Rent och snyggt överallt, även på toaletten. TAVERNA POSIDON på stranden var också trevlig, god mat och bra betjäning. Även restaurang KRI KRI är värd att besöka. Även på restaurangerna på vårt hotell Alexandra Beach var maten god men mycket dyrare än på tavernor och restauranger ute i byn. Även vinet var hutlöst dyrt, vanlig enkel Retsina höll priser som på restaurang i Sverige. Då var det både billigare och trevligare att äta på byns olika restauranger och tavernor, dessutom bjöds man alltid på något gott efter maten på dessa ställen: en skål jordgubbar med grädde, lite yoghurt med frukt, pannacotta, en liten karaff raki. Trevligt.

Nu samlar vi oss för årets stora reseupplevelse som vi ska företa oss i augusti-september. Vi ska ha tre öar som bas under resans gång och därifrån göra turer på en eller två dagar till andra öar. Vi åker till Rhodos den 6 augusti, stannar en vecka och besöker Symi och eventuellt Tilos eller någon annan liten ö. Rhodos har vi inte besökt på många år men den ön ligger oss varmt om hjärtat, det var hit vi började resa tillsammans med våra älskade barn när de var små och det var här intresset för Grekland vaknade. Härifrån fortsätter vi till Karpathos. Här ska vi stanna två veckor och utforska ön för här har vi aldrig varit. Sista veckan i augusti fortsätter vi till vår favorit-ö, vårt kära Kalymnos. Här stannar vi tre veckor och besöker Leros och den lilla ön Pserimos och givetvis Telendos. Den gamla drömmen om öluff har blivit en "miniluff" som går att förverkliga därför att man numera kan köpa billiga One-Way-biljetter. Slår det väl ut blir det förhoppningsvis något liknande nästa år.

Vi hoppas att vi kommer att träffa lite trevligt Kalimerafolk under den här resan.

Systrarna Lena och Siw

 


Kreta på Kalimera »
Fler resebrev från 2006 »


HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2020 Janne Eklund/Kalimera