Resebrev från Grekland 2007

© Text: Ulla Landin

En oväntad semester i Grekland.

Juni 2007.

Efter tre underbara dagar på Naxos står ön Syros på tur…….det är söndag och vi har en underbar 4,5 timmes båtresa. Blir raggade av hotel El Greco för 30 pengar /natt. Litet men rent rum….jätteterass med utsikt över hela hamninloppet….utsikten är hänförande…..lyxbåtarna inte desto mindre imponerande.

Måndag…..vaknar och har kramp i mellangärdet och mår illa…..asch det går väl över…..går ut på byn….men jag är inte road….fryser……benen bär mig inte…….går hem och lägger mig…….dagen går och jag leker med tanken doktor…..det här går ju inte över…..vid sjutiden tar vi en taxi till sjukhuset…….blir undersökt av en läkare vars engelska är mycket undermålig……att för honom försöka redogöra hela mitt livs sjukdomsstatus var en match utan like…..viktigt var också min döda pappas förnamn?????????

Blodprover tas…….dropp sätts……transporteras till röntgen i rullstol…….därefter till undersökningsrum där sex läkare studerar och diskuterar mina röntgenbilder…….får reda på att jag måste läggas in……OCH…. jag kan inte få någon medicin eftersom man vet inte vad jag lider av……hjälp……. En inskrivningsprocedur som heter duga tar sin början…….jag förses med ett stort gult kuvert med mitt namn på, vari mina sjukdomshandlingar kommer att förvaras. Det gula kuvertet far som en stafettpinne från läkare till läkare och med mig rullandes i hasorna.

Rullas upp till rum 104……sexbäddare….blir förpassad till första sängen till vänster …..lakanen lite befläckade….försöker tänka gick nog inte bort i tvätten……ingen handduk….ingen nattsärk……får sova i Claes tenniströja som jag hade på mig hit för att jag frös och trosor…..kjolen tar jag av mig……..kryper ner i sängen och försöker vänja mig vid droppman.

Bredvid mig ligger Bestallia på rygg med öppen tandlös mun och snarkar. Närmast fönstret ligger Cleopatra……blöjförsedd gammal gumma som ropar på Maaaria och däremellan nynnar på gamla grekiska örhängen. Mitt emot henne en dam som är i behov av syrgas mellan varven. Sedan tom säng och mittemot mig ligger Driina 18 år….har opererat bort någonting på ryggen. Driina har Mama med sig……Mama delar även natten med oss vilandes på den tomma sängen. Känns tryggt med en Mama på rummet.

Bredvid Driinas säng finns ett bås som innehåller toalett. Dörren går ej att låsa men lyset får avgöra om det är upptaget eller ej. Golvet på toaletten är gammalt och smutsigt och det luktar starkt mögel. För övrigt finns där två soptunnor modell större….ett litet handfat……en dusch belamrad med en handikapptoalett + diverse andra prylar samt som kronan på verket en toalett utan toasits och lock, dock med gulbruna rostränder i…….

Jag har alltså ingen möjlighet att tvätta mig….dels kan jag inte få av mig tenniströjan pga av droppman…….dels kan jag inte röra vänstern för då får jag bakslag i droppet och blod rinner ut i slangen….. det är bara att acceptera….gilla läget……

Driina har besök av förutom Mama, tre tanter till och hennes bror. Det grekiska språket är inte gjort för att viskas. Det är ganska trevligt med lite liv i luckan….försöker lista ut vad dom pratar om……tänk om jag kunde slippa må så illa……hoppas droppet hjälper…..

Driinas gäster avviker vid 23-tiden. Fönstret står vidöppet…….himlen är nattsvart………..stjärnorna lyser och från krogen nedanför spelas grekiska toner och glam och stoj tilltar……..jag vill vara där!!!!!! Bestallia och Cleopatra snarkar ikapp……..

Tisdag…..revelj kl 6……..alla får sprutor och tabletter…….jag får bara en febertermometer att stoppa in i min svettiga armhåla……..alla får frukost och jag får inte ens dricka vatten…….läpparna är torra som fnöske……Driina får nya besök redan kl 6 på morgonen och alla har dom med sig presenter eller blommor……vid lunch hade jag räknat till 24 besök………sen tappade jag räkningen……...och det är inga korta sittningar……..

Claes kommer med tandborste och våtservetter……..tack. Vid elvatiden stormar ronden in…..12 doktorer……. Claes och Driinas gäster åker ut med militärisk disciplin. Total hierarki råder i lägret…….ungdoktorerna…….mellandoktorerna……och så några bossar. De flesta med total avsaknad av det engelska språket……några med mediokra kunskaper. Vilket kackel……..när turen kom till mig fick jag reda på att jag ska på ultraljud….fortfarande ingen medicin…..jag får dock ett litet dropp (Sodium) som ska motverka illamåendet och det gör det…….äntligen, tack……….

Rullas till ultraljud……doktorn pratar mycket bra engelska……tycker att Sverige är beautiful…..åhh du har varit i Sverige…..nej men Sverige är mycket beautiful!?………
Lång eftermiddag inträder …..Driinas besök avlöser varandra…….svetten lackar och jag måste gå på toa ofta…..jävla dropp…….får vänja mig vid att inför Driinas publik….. framföra droppman över den trasiga, skitiga korkmattan för att besöka båset……dessutom iförd svettig tenniströja och trosor och kalufsen på ända…..publiken slogs dock om att få öppna dörren och tända ljuset åt mig……..

Onsdag……kramperna har tilltagit…..tårarna stiger i ögonen……Mama lider med mig…..jag ringer på klockan ….som jag för övrigt måste vara akrobat för att nå……..Wait doctor…….proceduren upprepas…….vid tredje ringningen kommer ingen ……hjälp dom ignorerar mig……..tårarna sprutar…..jag ska UT……varför ska jag ligga här när ingen hjälp jag får. En av ungdoktorerna kommer……..jag ljuger och säger att jag måste åka till Athen idag för flyg till Sverige på torsdag…….no no no its not possible…….jag vidhåller och försöker framhäva en auktoritär sida som jag inte besitter……efter en stund kommer en mellanläkare (för övrigt den enda som var otrevlig mot mig, dock bad hon om ursäkt och skyllde på sin dåliga engelska) med ett litet vitt kuvert med hör och häpna ett litet gult piller i…….take that its good för you. Vaaa……jag fullkomlig slukar den lilla gula…….efter en stund ger smärtan sig vika……känslan blir nästan hög……. tack…..nu ska jag UT……

Ronden stormar in ….den här gången med en androgyn härförare……grov mansröst tillika en mans kroppsbyggnad dock med bröst och belamrad med smycken……..han/hon räddaren i nöden….ängeln i mitt liv…..förklarade vad ingen av dom andra småpåvarna lyckats med under två dygn….. det var inga fel på mina röntgenbilder eller ultraljud….utan du har drabbats av en virusinfektion…..du ska få medicin……OCH du får bara äta skorpor, ris och kyckling……BASTA…..jiiiipiii….jag är fri och jag mår bra………..tack

Sitter på strandpromenaden och läppjar på den godaste lemonisthe jag någonsin intagit……och vi har en dag kvar på Syros och en dag kvar i Athen…….livet är härligt och tänk så fort man glömmer.

Otroligt nog kostade detta äventyr inte en enda euro eftersom vi hade med oss EU-sjukförsäkringskortet. Dessutom har jag också förärarts en handskriven sjukdomsjournal på 2 A4 sidor.

Ulla Landin

 

Syros på Kalimera »
Fler resebrev från 2007 »


HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2020 Janne Eklund/Kalimera