Resebrev från Kreta 2007

© Text & bild: Linda Ivarsson

Reseberättelse från Almyrida - Kreta, 30 juni - 15 juli 2007.

Så har jag kommit hem från min semestertripp som detta året gick till den lilla byn Almyrida på Kreta. Det enda jag hade läst om Almyrida innan var att det skulle vara väldigt litet....och väldigt lugnt. Passade mig bra eftersom jag nått den höga åldern av 30 år och har kommit över vilda partynätter på ställen som Ayia Napa och Alanya. Jag hade förberett mig på en sömnig liten by med absolut ingenting att göra men där fanns faktiskt fler barer än jag hade trott. En bar byggdes till och med upp och öppnades under tiden vi var där. Hade läst att man var tvungen att åka in till grannbyn Kalives om man ville ta ut pengar så jag hade laddat upp med en hel del euro hemifrån men det visade sig vara alldeles onödigt. Visst fanns det en fungerande uttagsautomat i Almyrida - och ytterligare en var på plats men inte i fungerande skick ännu.

Almyrida i kvällsljus.

Almyrida i kvällsljus.

På det stora hela var det en mycket lyckad resa - en av de bättre jag varit på faktiskt - och det verkar ju som att vi valde rätt veckor att åka iväg i alla fall. Om jag har förstått det rätt så har det nämligen öst ner regn i Sverige under de två veckor vi befann oss på sydligare (och soligare) breddgrader. Vi fick njuta av 35-gradig värme, sol och en lätt svalkande bris under vår två veckor långa vistelse på ön.

Hotellet kan jag heller inte klaga på. Eftersom jag är ganska kräsen av mig och har en hel del krav när det gäller hotell så valde jag det finaste jag kunde hitta i katalogen, nämligen Almyrida Beach Residence. Då det var alldeles nybyggt fanns inga bilder på hotellet i katalogen (förutom en illustration som inte stämde alls) så det var allt lite spännande när vi närmade oss hotellet mitt i natten. Det motsvarade dock alla mina förväntningar och speciellt förtjust blev jag över att de hade en liten bowlinghall på hotellet. Från det trevliga poolområdet på taket hade man dessutom en underbar utsikt över Soudabukten.

Utsikt från poolområdet på taket.

Utsikt från poolområdet på taket.

Eftersom jag lätt blir rastlös på stranden/vid poolen och dessutom vill så se mycket som möjligt av landet (eller ön) jag besöker så hyrde vi (på min begäran! ) en liten otroligt slö (dock helt ny) Chevrolet Matiz och åkte omkring på den västra sidan av ön (den östra besökte vi förra gången vi var på Kreta) i tre dagar.

Jag är inte så mycket för gamla ruiner och sånt (Knossos förra gången var en pärs och vi flydde snabbt därifrån) utan hade kollat upp lite ställen med vacker natur och fina stränder som jag gärna ville besöka (och provbada/snorkla ). Med fullspäckat reseschema de tre dagar vi hade bil så hann vi i alla fall med några av de platser jag ville besöka.

Trots att inte avstånden är så stora så är vägarna ofta så slingriga/dåliga att det tar mycket längre tid än man tror att ta sig runt med bil. Första dagen hann vi i alla fall med stränderna i Falassarna och Elafonissi. Falassarna hade stora härliga vågor i det alldeles kristallklara blåturkosa vattnet - riktigt roligt var det att plaska omkring där.

Falassarna.

Falassarna.

Härligt vatten i Falassarna.

I Elafonissi var det mer folk (trots att vi kom dit lite senare på eftermiddagen och mötte många av de stora bussarna på väg hem igen) men härligt ljummet vatten. Där passade jag på att snorkla lite kring klippor och stenar och såg en hel del vackra färgglada fiskar.

Elafonissi.

Elafonissis klara vatten.

 

Dag två med bil åkte vi först fel i några timmar och letade efter en "genväg" som vi aldrig hittade. När vi till slut bestämde oss för att ta en annan väg så tog det inte speciellt lång tid att komma till den lilla sötvattenssjön Kourna. Där tog vi ett dopp i det kristallklara turkosa vattnet och sedan hyrde vi trampbåt en timme och trampade omkring. Eftersom det är en av mycket få sötvattensjöar på Kreta så ska det finnas speciellt djurliv här, bland annat sköldpaddor och speciella fågelarter. Dock såg jag inget annat än en himla massa nyfikna gäss och en liten simmande orm.

Det var väldigt vackert där och faktiskt ett av de ställen jag tyckte bäst om på vår rundresa.

Vacker natur vid sjön Kourna.

Vacker natur vid sjön Kourna.


Vacker natur vid sjön Kourna.

Efter sjön åkte vi söderut och på små slingriga bergsvägar åkte vi precis bredvid Imbrosravinen som såg farligt djup ut på vissa ställen.
Efter en glasspaus med underbar utsikt över ravinen så hamnade vi till slut i Frangokastello som är känt för sin ruin av ett gammalt kastell (från år 1371) som ligger precis vid stranden. Stranden var väl ok men om man inte är barnsligt förtjust i gamla kastell så finns det finare stränder att besöka.

Falassarna.

Frangokastello med sitt kastell.

Därefter tog vi en oplanerad liten avstickare till den lilla byn Chora Sfakion som faktiskt var väldigt mysig. Där fanns en liten stenstrand inklämd bland höga klippor och den såg väldigt lockande ut i värmen men enligt min sambo skulle vi visst inte stanna där.

Chora Sfakion.

Chora Sfakion.

Chora Sfakion.

Dag tre begav vi oss till Gramvoussa-halvön där jag hade bestämt att vi skulle besöka den underbart vackra stranden (eller kanske mer korrekt, lagunen) i Balos som jag sett många bilder på. Den var verkligen underbart vacker men om man inte har en jeep och nerver av stål så ska man nog ta båten dit istället (det går båtturer dit från Kastelli Kissamos).

"Vägen" var en smal grusväg med en massa stora stenar och berg och (förvisso väldigt vacker utsikt om man kan koncentrera sig på något annat än vägen) tidvis så var det väldigt branta stup ner mot havet på sidan av vägen. Jag visste att vägen skulle vara dålig - men inte så här dålig. Vi var dock inte de enda idioterna som valde bilvägen framför båtvägen så ibland fick man givetvis möte också. Många nyfikna getter stod längs med vägen och tittade undrande på oss...

När vägen var slut var det 800 meter (kändes mer som 8 km i värmen ) stenig stig/stentrappor istället. Ner gick väl ok men man skulle ju upp också i värmen. Vi fick i alla fall belöning för vårt slit med en otroligt vacker lagun.

Min absoluta favorit på resan även om vägen dit inte var den bästa. Nästa gång tar jag båten!

Balos på Gramvoussa.

Balos på Gramvoussa.

Balos på Gramvoussa.

Underbart vackert i Balos på Gramvoussa-halvön.

Nästa stopp var den lilla stranden i Stavros som var ganska mysig och helt ok. Där passade jag på att snorkla lite men jag såg faktiskt mer fiskar vid vattenbrynet när jag gick upp från vattnet än under vattenytan. Då var snorklingen betydligt bättre bland klipporna i Almyrida. Det mest underhållande på stranden i Stavros var nog den lilla busiga hundvalpen som sprang iväg med min ena sandal.

Falassarna.

Den lilla stranden i Stavros.

Några dagar senare var vi även på en snabbvisit inne i Chania, som jag upptäckte är en riktigt mysig stad med ett trevligt hamnområde. Betydligt mysigare än huvudstaden Heraklion vi besökte förra gången vi var på Kreta.

Chania.

Chania.

Så för att sammanfatta det hela så blev mina favoriter sjön Kourna och stranden i Balos. Stranden i Falassarna var en annan favorit med sitt otroligt klara vatten och härliga vågor.

Jag kommer alldeles säkert att återvända tilll Kreta då jag har många fler stränder att utforska.

Hälsningar Linda

 

Kreta på Kalimera »
Fler resebrev från 2007 »


HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2020 Janne Eklund/Kalimera