Resebrev från Kreta 2007

© Text & bild: Roger Nilson

Kreta två veckor i juni-juli 2007

Tjejen i det lilla snabbköpet i Agia Marina sa förra året till mig "you´ll be back". Hon hade rätt. Samma ö, samma by och samma hotell. Jag var inte klar med Kreta kände jag. Så nu efter dessa två veckor undrar jag om jag någonsin kommer att bli det.

Avresan från Norrköpings flygplats blev 4,5 timma försenat. Kul början. Efter en vansinnesfärd med transferbussen i beckmörkret från Chania till Agia Marina, vinglade jag in på hotell Seagull 03.30, öppnade rumsdörren och utbrast med matt stämma: "hello honey, daddy´s home" och rasade i säng.

Följande dag blev en glad återförening med barmannen på hotelltaket. Han kom ihåg mig från förra året och kom glädjestrålande emot mig med öppna armar: "So you are back musicteacher"?! Jag började känna mig som "Terminator" Samma kväll fick jag ' oväntat besök på rummet. Inte från Gevalia. Nej 3 vidriga gynnare (kackerlackor) som kilade runt i min säng, (bilden nedan). Jag hade bara sett dem på TV tidigare och försökte nu, hängande i taklampan, slå ihjäl dem med min E-guide över Chania från Kalimera.se. Tack Janne E. Utskriven och inplastad som den var så lyckades anfallet till slut. Det blev en rejäl ouzo uppe hos Leonidas på taket innan jag kunde somna.

Följande dag tog jag bussen in till Chania för att lite mer ingående än förra året upptäcka gamla stan m.m. Himmel å plättar vad mycket folk. Förra året var jag här 10 dagar tidigare. Det var inte en tiondel så många turister som nu. Då, när man gick nere i hamnen, så satt intjatarna på stolar och kedjerökte lojt. I år skulle jag ha behövt en liten skylt på en pinne att vifta med. Vad det skulle stå på den lilla skylten på den lilla pinnen? "NO THANK YOU"! Jag höll på att få stämbandsbråck på allt "no thank you". Jag flydde in i de gamla gränderna. Nu skulle jag hitta Kalderimi, tavernan som Janne Eklund beskrivit i sin E-guide. Jag knallar Odos Angelou uppåt från hamnen tills den tar slut och HEY… rakt på.

Jag slår mig ned i skuggan vid ett litet bord intill entrén och får syn på det berömda, välfotograferade hörnet vid La Casa Del Amore.

Jag satt väl kanske 40 minuter och det var ett hysteriskt fotograferande hela tiden. Georgios som jag satt och delade ett glas raki med efter maten sa att det kan vara upp till 200 personer/dag som avbildar detta hörn. Unbegriplisch. Mätt och "raki-munter" spankulerar jag vidare genom alla gränderna och börjar så smått fundera på hemfärd. Jag tänker på förra årets kaos vid bussterminalen och den vrålande greken med mikrofon i träkiosken. Hemfärden till Agia Marina blev istället med den vrålande greken i taxin.

Efter en makalös köttgryta på restaurang Roka lite senare på kvällen blev det till att avsluta kvällen uppe på taket hos Leonidas som vanligt. Där sitter två vältankade herrar från Sverige och hojtar efter mer öl. Efter en stund lullar den ene iväg. Den andre försöker svammelspråka med mig vid bordet intill. Leonidas kommer och vill ha betalt. Svensken tittar på honom med sina akvarie-ögon och utbrister med myndig röst: "I pay for båda". Leonidas drar upp axlarna och förstår "nada".

Svensken harklar sig och höjer rösten "I PAY FOR BÅDA!!" Sedan slänger han upp en sedel på bordet, lutar sig åt mitt håll och säger med ett överlägset flin "hör alla greker så där dåligt?" Jag reser mig och går med en suck.

Några dagar framåt förflyter i sakta lunk mellan bageriet, snabbköpet, stranden, hotellet samt olika tavernor. När jag kommer upp på hotelltaket en kväll i början av vecka 2 så presenterar Leonidas mig för två par från Sverige. 1 par från Nyköping och 1 par från Norrköping. Båda paren i ungefär samma ålder som jag. Det visar sig bli en mycket trevlig bekantskap. Vi blir liksom ett järngäng som varje kväll avslutar tillsammans uppe på hotelltaket med Leonidas.

På måndagen ska jag så ut på en resa i resan som det så fint stod i det lilla häftet från My Travel. Jag ska besöka den mytomspunna ön Santorini. Enligt många en del av det sjunkna Atlantis. Bussen hämtar vid macken 05.00?!!! Typ hallå! Vi åker, ivrigt påhejad av en soluppgång till Rethymnon där vi går ombord på "Golden Prince". Flott va? Efter en stund blir det frukost. Man bevakar med armbågar sin plats i den 80 meter långa kön bland ryssar och fransmän. Till slut får man slå sig ned och inta sin frukost bestående bla. av gröna ägg, rå korv och grekiskt kaffe.Nam nam (obs. termosen på bilden).

Men jag ska inte klaga. Jag hade en nästan 5 timmar härlig kryssning på Medelhavet framför mig. Nästan vindstilla, klarblå himmel och gnistrande sol. Till slut nådde vi då Santorini. Jag valde att åka med på en guidad busstur från hamnen i Athinios till Oia och tillbaka till Fira. Det visade sig vara ett bra val, för den engelska guiden i bussen var mycket duktig. Det var bara en sak jag undrade över där jag stod på kajen i Athinios. Jag såg ingen väg därifrån men väl 10 jättebussar som stod startklara framför oss. Jag fick snart det smått panikframkallande svaret när jag i den 38 gradiga värmen sökte med blicken uppför bergväggen.

Guiden satte igång med sitt berättande så fort vi startade och det var bra för då släppte den isande fixeringen på rullgruset och stupet utanför bussfönstret. Vi gjorde ett litet stopp i den lilla sömniga byn Pirgos innan vi tuffade vidare mot byn Oia. Visste du förresten att 90% av alla vykort, där det bara står "Greetings from Greece" eller inget alls, som säljs i hela grekiska övärlden är tagna på Santorini. Jo men. När vi så till slut når Oia och kliver ur bussen, slår värmen emot mig som en jätteboxhandske. Komma hit och få på käften av Mike Tyson direkt, det var ju schysst. Jag frågade chauffören om han kunde se yttertemperaturen på något instrument i bussen. 40 grader stod det på mätaren…i skuggan!!! Stånk!

Jag vandrade upp genom gränderna och snart fick jag se alla dessa vackra blåvita hus och kyrkkupoler som man som sagt bara har sett på mängder av vykort. Uppe på torget satt en Santorini-hund i skuggan. Jo det är sant, det såg man tydligt. En vit hund med blått halsband. Ja käre tid. Allt var nästan kirurgiskt rent. Trottoarer, trappor, gator, allt. Havet låg djupblått och stilla som spänd plastfilm. Inte en vindpust, det fick jag stå för själv. Svettkörtlarna kändes som trattkantareller och jobbade för högtryck. Vattenflaskan jobbade också för högtryck men vackert var det… utsikten alltså.

Visst är det ett klassiskt vykortsmotiv? Snart var det dags att knalla tillbaka till bussen. Vad hade man då handlat med sig från denna fantastiska plats? Jo, kanderade jordnötter med sesamfrön och en kylskåpsmagnet!?! Man tager sig för pannan. Bussen slingrar sig genom det bergiga landskapet tills vi når Fira. Där får vi veta att färden är slut. Nu har vi bara 3 alternativ att ta oss till hamnen där båten väntar.
1) Att ta sig till fots den kilometerlånga stigen nedför berget. Det tar ca. 45 min. och rekommenderas inte, säger guiden.
2) Att rida på åsnerygg nedför nyss nämnda stig och rekommenderas inte säger jag. Det kostar 4 euro och tar ca. 30 min. om man överlever.
3) Att ta linbanan ned till hamnen. Den tar ca. 5 min. och kostar också 4 euro. Jag hör liksom Marlon Brandos röst inne i huvudet:"I´m gonna make him an offer he can´t refuse". Det blev linbanan.

Väl ombord på båten så slukar jag ett stort glas vattenmelonjuice. Trattkantarellerna på min kropp började så sakteliga återfå förståndet och andas normalt. Det blir en underbar och lugn kryssning 5 timmar över Medelhavet tillbaka till Kreta Man sitter på det stora akterdäcket och ser solen sakta sjunka i det gnistrande havet under det att man sakta slickar i sig en stor iskall Mythos. Kan det bli bättre? Nähäe!

Väl hemma på hotellet kunde jag bara konstatera att My Travel hade rätt. Det var verkligen en resa i resan. Klockan visar 23.30 och det bär av upp på taket till Leonidas där kvällen avslutas som vanligt. Efter en ouzo "on the house" lyfter man på hatten för denna dag.

 

Tisdagen ägnade jag åt att susa runt på scooter. Jag säger som Anders Lundin i allsången: "Men va kul". Hyrde från Lion, en firma att rekommendera. Mycket bra service och ordning på torpet. Scootern levererades till hotellet och hämtades där. Kanon. Krutpaketet drar ju nästan ingen bensin heller. Jag ångade runt som en iller från 09.00 till 21.00 och fyllde upp tanken på kvällen för 5 euro "in alles". Först en tur in till fotoaffären i Platanias för att göra en CD som säkerhetskopia på kamerans minneskort. Sedan susade jag vidare mot Maleme och där genom byn och ned till stranden. Så här en bra bit från Agia Marina är stranden tom. Inga parasoll, inga solstolar och inga människor. Ett enda litet ödsligt familjecafé på stranden bara.

En liten grekisk farbror med sitt kaffe och jag med min lilla Pepsi Cola satt och tittade ut över havet. Den ljumma, svagt salta vinden smekte alla sinnen. Han tittade åt mitt håll, vi nickade kort och tog en klunk. Vi förstod. Efter denna lilla guldstund, som faktiskt skänker en viss mening med livet, smattrade jag upp i bergen till den lilla byn Stalos där jag tänkte krubba men jag var en timma för tidig. Det var stängt. På verandan satt en mycket gammal tant, helt insvept i svarta kläder och virkade. Jag nickade artigt när jag på tomgång pluttrade förbi. Med halvöppen mun stirrade hon på mig som om hon för första gången klev in i kontrollcentralen på ett kärnkraftverk.
Jag drog mig tillbaka ner till Agia Marina, där souvlaki-oset så smått började lägga sig som en Londondimma över byn. Det var kväll.

Det blev sedan en promenad ned till mina vänner på Barba Thomas för en vedugnsbakad pizza. Gousotiris och hans vänner är otroligt gästvänliga och du får garanterat den godaste pizzan i mannaminne.

Bilden ovan på Leonidas, mig och Gousotiris sitter på väggen i restaurangen. Efter en fabulös pizza, extra öl on the house, raki on the house, vattenmelon on the house samt kramar och dunk i ryggen on the house så viker man bara runt hörnet mot stranden till Balau Beach Bar, där man rundar av med en öl under bambutaket till mysig musik.

Ägaren har under sin vistelse i USA samlat musik i sin dator som står på bardisken. 700 GB med skön musik som du kan njuta av lite senare på kvällen då du i stort sett är ensam i baren. Här talar vi inte om grekisk tecno-tjonkabonka utan riktig musik, Creedence, Clapton, Dire Straits, Eagles m.fl. Ägaren och jag brukade hänga vid datorn och kivas lite om det skulle bli Fogerty eller Knopfler. Det blev oftast "Sultans of swing". Grekerna älskar den låten. Man hör den i bilar m.m. överallt.

Sista dagen här gjorde jag ännu en utflykt. Ving hade strukit den ur sitt program men jag gick förbi en grekisk resebyrå (Nielsen) och fick syn på densamma. En heldag med båt i Souda-bukten. Sagt och gjort, bokat och klart. Jag blev hämtad av en grekisk kvinna i en personbil vid macken på morgonen. I baksätet satt ett engelskt par i 30 årsåldern, fisbleka och förskrämda. I hamnen i Souda klev vi ombord och tyckte nog att det här kommer att bli toppen. Bara vi tre. Luuuugnt och skönt. Plötsligt slamrade det till och 2 busslaster med danskar brummlade ombord. Ja, danskar brummlar ombord. Vi stävar ut genom bukten och passerar den amerikanska jagaren som patrullerar inloppet till Souda. Efter ett badstopp i en vik fortsätter vi runt Akrotiri-halvön till en liten fiske och badby vid namn Marathi. En vacker plats och stekande hett. Här hinner man bada och äta men framför svepa en iskall Mythos.

När jag satt här och smuttade på min Mythos så kommer jag ihåg att jag tänkte: Jag vill inte åka hem. Måste jag det? "Jaa det måste du" hördes en inre röst. Ni vet, liksom Tjorven på Saltkråkan, när hon tog en tårtbit till.

På väg hem till hamnen i Souda så kommer en besättningsman fram på fördäck till det engelska paret och mig och säger att kaptenen vill bjuda på ett glas champagne. Jag tackar förvånat och höjer glaset mot kapten i styrhytten. Han nickar. Jag ser sedan att flaskan försvinner in i styrhytten. Ingen av danskarna fick något. Bara vi.

När man sedan kommer hem till hotellet är det bara att börja packa och förbereda för avfärd mot kallare nejder. Jag går upp till Leonidas på taket och får en smaskig macka med mig till kylen. I morgon på flyget ska jag äta den såsom förra året. Jag ska sitta där och snegla ned i grannens överkokta flygmat medan jag låter mig väl smaka av min gratismacka "on the house".

Roger Nilson
Söderköping

 

Kreta på Kalimera »
Fler resebrev från 2007 »


HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2020 Janne Eklund/Kalimera