Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Vår dröm om en båtluff i Grekland. Del 1.

Den 7 januari - 07 bestämde vi oss - BÅTLUFF i vår! Äntligen ska drömmen bli verklighet! Allt som fanns att läsa om öarna, packningstips, båtresor, rumsuthyrning mm sökte vi efter på nätet. KALIMERA visade sig vara ovärderligt som informationskälla. Kunde vi ha rullväskor istället för ryggsäckar? ( Vi är ju i alla fall 50+ så det blir nog lite tungt… ) Hur mycket pengar går det åt? ( Vi satsar på upplevelser inte på shopping…) Vad ska vi ha med oss? ( Tre hårfönar verkar lite onödigt….) Frågorna var många men jisses vad kul vi hade när vi planerade! (Påsarna du sydde Brittan kom väl till pass - med broderier så vi visste vad som skulle vara i dem.) Många samtal blev det! Våra män och barn stönade när de hörde oss.

14 /5
Till slut kom då Dagen - den 14 maj! Tyvärr har Ulla blivit tvungen att hoppa av men Brittan och jag checkar in och kliver på planet till Aten 06.40. 35 minuter senare är vi tillbaka på Arlanda! Autopiloten fungerade inte så vi fick vända. Efter frukost och lite tid i taxfree får vi återigen flyga iväg och nu går allt som planerat.

När vi fått våra väskor (jo, det blev väskor inte ryggor) tar vi en buss in till Atens centrum. Vi har bokat första natten här för att besöka Akropolis och se lite av staden. Busschauffören talar om var vi ska gå av och att det är ca 1,5 km till Omoniotorget som ligger i närheten av vårt hotell. Sagt och gjort-vi kliver av och promenerar…….länge……lite till……Brittan är väldigt duktig på att läsa karta! Hon lyckas hitta rätt men det var 5-6 kilometer inte 1,5.….Nåja, vi kommer fram till slut - då får vi byta hotell! Vi blir satta i en taxi och körda till hotell Apollo. Väl där gör vi oss inordning och traskar mot Akropolis. Nu är vi hungriga!

Det är mycket folk överallt. Vi äter souvlaki och tzatziki , dricker varsin Mythos och njuter av värmen och solen .Äntligen här!! Vi avslutar kvällen med en promenad i ruinerna och lyckas (efter att ha hamnat på villovägar) ta oss till hotellet för några timmars behövlig sömn innan det är dags att ta oss till Pireus och den första båtfärden.

 

Athens by night.

Athens by night.

 

15/5
Klockan ringer 05.00.Vi ska ta Metron (tunnelbanan) till Pireus men -STREJK! Både buss och tunnelbanetrafiken är inställd idag! Det får bli Taxi! Killen som kör oss frågar vilken ö vi ska till -vi ser på varandra - har inte bestämt oss! Men vi måste svara så det blir Syros. Han kör oss till rätt terminal och visar var vi kan köpa biljetter. Lätt som en plätt detta! Bara att kliva ombord på båten. 4 timmar senare väntar några "rumsraggare" på oss.

Vi väljer att åka till Galissa - en sömnig liten by på landet. Vi bor på Georges 50 meter från stranden. Lugnt och stillsamt - precis vad vi behöver för att varva ner. Vi ligger på stranden och slöar hela em och avslutar dagen med middag på en av de fem matställen som finns här. Sen stupar vi i säng efter en spännande dag.

 

Georges Rooms i Galissas på Syros.

Georges Rooms i Galissas på Syros.


16/5
Efter frukost på balkongen smörjer vi in oss med solkräm och promenerar till nästa by, Finika. Även detta är en liten idyllisk plats ca 2,5 km från Galissa. Vi är nästan ensamma på stranden. Det märks att turistsäsongen inte kommit igång än. Vi läser och solar. Brittan badar. (Jag är en badkruka.) Vi har med oss matsäck - kaffe, yoghurt och frukt. Framemot halv fem tar vi en taxi tillbaka till Galissa.

På kvällen åker vi lokalbussen in till Ermopoulos. En gullig liten stad där vi äter underbar grekisk mat. Vi kollar vilka båtavgångar som finns under veckan och bestämmer oss för att åka vidare till Paros imorgon kväll. Tillbaka till Galissa-somnar så fort vi lägger huvudet på kudden.

17/5
Sovmorgon! Efter frukost packar vi och traskar till bussen. Vi hade planerat att ligga på stranden i Kini men bussen kör inte dit .Det får bli Ermopoulis istället.

 

Georges rooms i Galissa.

Fruktinköp i Ermopoulis.

 

Vi börjar med att köpa biljetter till Paros. Därefter stannar vi till och köper frukt och Donuts och går ut på piren där vi tänker ligga hela eftermiddagen. När jag lagt mig ner kommer jag på - var är min handledsväska??? Den är borta! Där låg körkort, försäkringspapper, bankkort och två uttjänta batterier. Men - inga pengar, inte biljetterna och inte passet. Detta har jag nämligen flyttat till handbagaget när vi köpte biljetterna till Paros. ( Varför gjorde jag det?? Ibland tror jag på ödet.) Panik! Jag går tillbaka samma väg som vi kom. Stannar till på bageriet och frågar om någon lämnat in en väska där.

No, but what´s your name? frågar mannen som jobbar där. Jag svarar lite fundersamt - då tar han fram en påse med mina kort! Puss lilla bagaren! Någon har hittat dem på gatan utanför och lämnat in dem där. Men väskan var tydligen "snygg" - köpt på HM för 79 kronor-slit den med hälsan!
(Senare samma dag köpte jag mig en magväska - den satt på hela tiden resten av semestern! Utom när jag sov….. )

Vi tog varsin öl för att "fira" och lugna ner oss lite och hade turen att bli fotograferade - fotot skickade vi till Ulla - från två nördar. Vi tänker mycket på dig må du tro! ( Hoppas att du läser detta )

 

Ermopoulos på Syros.

Till dig Ulla!

 

Efter mat och lite shopping är vi åter ombord på en båt - destination Paros - en resa som bara tar en timme.Vid hamnen träffar vi Babis som hyr ut rum här i Parakia (där båten lägger till). Helt ok ställe att bo på så där tillbringar vi vår första natt på den här ön.

18/5
Enkel frukost på rummet Därefter en lång promenad. Det börjar regna så vi tar oss in till centrum och äter lunch. Grekisk sallad med mycket oliver och öl till. Mums!

Vi går tillbaka till Babis och slappar i sängen hela dagen. Tittar lite på TV, läser , sover och bara har det skönt. Det regnar hela dagen! På kvällen går vi till en restaurang och äter. Regnet öser ner. Jag ringer hem och beklagar mig -min sambo tycker såå synd om oss! ( Jag tror han ljuger!) Vi ska byta till ett hotell med pool imorgon så vi packar innan vi kryper i säng.

 

Babis rumsuthyrning på Paros.

Babis rumsuthyrning på Paros.

 

19/5
Vi vaknar tidigt och checkar ut. Byter till hotell Polos och börjar med att äta hotellfrukost. Det regnar idag med så vi håller oss inne. Vi blir sömniga av att bara slöa så vi somnar en stund ….När vi vaknar föreslår jag att vi ska hyra bil. Vi går iväg och efter lunch hyr vi en liten Chevrolet Mateza. Lättkörd liten sak. Det är ungefär 7 mil runt hela ön så det tar inte så lång stund.

I Naussa börjar det spöregna så när vi lämnar tillbaka bilen så får vi vada till hotellet. Vi stannar till på en Market och köper varsin "Emergency-coat"= regnkappa. Vattnet når halvvägs upp på vaderna. Det åskar och blixtrar hela kvällen! Ganska häftigt faktiskt! Vi hoppas på en solig och varm dag imorgon. Hm! Vi har i alla fall haft en händelserik dag om än blöt!

 

Syros på Kalimera »

 

Resebrevet fortsätter »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera