Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Resa till Milos, Sifnos, Naxos och Paros

Milos, Sifnos, Naxos och Paros 20/6 - 11/7

Detta är den 7:e resan i Kykladerna sedan 1998, men första gången jag skriver ett resebrev. Om någon väntar sig att läsa om sevärdheter och kultur är det inte av intresse, våra resor är ren semester när vi badar, solar och njuter av god mat och dryck.

20/6
Resdag!! Vi påbörjar resan från Ronneby kl 02.15 och blir skjutsade ner till Svågertorp för att ta tåget över till Kastrup. För första gången ska inte vår grabb med. Känns konstigt och en klump sätter sig i halsen när vi säger hejdå, men samtidigt vet jag att vi ska träffas om en vecka när han och tre kompisar ger sig iväg på sin egen ö-luff.

Planet lyfter i tid och äntligen känns det att vi är på väg på "riktigt". Första ön blir Milos, där vi aldrig varit tidigare. Förra sommaren fick vi tips om att det var billigt att flyga inrikes till Milos, så det hade vi nappat på. I början av året beställde vi flygbiljetter via Olympic Air till ett pris av 800 kr för två personer. Vi fick vänta 4 timmar på Atens flygplats, men det var det absolut värt. Flygturen tog bara 35 min i ett propellerplan för ca 40 passagerare.

När vi står i kön för att gå ombord ser vi någon vi känner igen från förra året. En familj från Australien!! Vad är oddset för det?

Dagen innan vi for bokade vi ett rum på Delphini i Adamas, så vi tar en taxi dit. Mamman i huset (som inte kan ett ord engelska) bjuder på grekiskt kaffe innan vi blir visade till vårt rum. Det är enkelt men mycket trevligt och prisvärt. Ägaren Nicholas, som dyker upp senare på kvällen, är en före detta sjöman som seglat en hel del i Sverige och är riktigt bra på engelska.

Efter att ha packat upp äter vi vår första middag, gyros och souvlaki (naturligtvis). Efter maten gör sig den långa resdagen tillkänna och vi kryper trötta till sängs ganska tidigt.

21/6
Mitt "jobb" under semestern är att varje morgon gå och köpa färskt bröd på bageriet
, så det är vad jag börjar med i dag också. Frukosten avnjuts på balkongen och består av kaffe, bröd, smör, ost, juice och en liten Jaegermeister (enbart för medicinskt syfte, hmm). Nu är det dags att hyra scooter för att ta oss runt ön. (Det var bra att vi hade intygen på engelska fr Vägverket med oss när vi hyrde moped) Vi började med Sarakiniko. Vilket otroligt bad och fantastiska klippor.

Klipporna i Sarakiniko på Milos.

Klipporna i Sarakiniko på Milos.

 

 

Här träffar vi på den australiensiska familjen igen och måste ju bara berätta att vi känner igen dem sedan förra året. De heter Paul och Natalie Carter och bor i Brisbane med sina 3 barn och ska bara stanna på Milos ett par dagar för att sedan vara på Sifnos i drygt 2 veckor.

Efter badet fortsätter vi till Appolonia för lite lunch och sedan en liten tur till Plaka. Därefter bär det av hemåt till den obligatoriska stunden på balkongen med någon gott att dricka innan det blir middag på en restaurang i hamnen.

22/6
Midsommarafton och 34 grader i skuggan. Ringer hem och blir informerade om att det är regnkaos i Sverige. Lite synd med tanke på att sonen är hemma och ska försöka fira midsommar, men de löser det säkert ändå.

Denna dag tar vi scootern till stranden Tsigrado som vi läst om. Det fick bli lite "bergsklättring" för att komma ner till denna fantastiska strand omgiven av berg och grottor. När drickat var slut fick vi ge oss iväg för det var otroligt varmt där och ingen direkt skugga.

 

Vägen ner till Tsigrado beach på Milos.

"Vägen" ner till Tsigrado beach på Milos.

 

Vi åkte vidare till grannstranden Firiplaka där det fanns en mindre taverna och solstolar där vi kunde krypa in i skuggan en stund.

Midsommarafton måste ju firas på något sätt och vi hade faktiskt tagit med oss två små Absolut snapsflaskor hemifrån, så på hotellets altan tömdes de. Vi hoppade däremot över att dansa Små grodorna, även om det säkert hade gjort succe??!!

Vi åt middag i byn och avslutade kvällen med en frappé med en underbar utsikt över hamnen. Två färjor anlände, men inte speciellt många turister klev av.

23/6
Värmen verkar stanna kvar. Efter gårdagens sol kände vi att kroppen kanske behöver vila lite och åkte därför till Paleochori, där det fanns parasoll, skönt. Det fläktar lite grann och det gör absolut ingenting.

Vi köper Aftonblandet, sitter på altanen och läser om ovädret hemma och tycker vi har det ganska bra.

Det blir middag i hamnen igen och det är nästan en tryckande värme trots sen kväll.

Detta är sista kvällen på Milos och vi planerar vår vidare färd genom Kykladerna. Emil (vår grabb) och hans kompisar kommer till Naxos den 27/6 och då ska vi försöka vara där och möta upp.

24/6
Vaknar tidigt och tar en promenad genom Adamas innan det färska brödet köps och vi äter vår sista frukost på Milos. Nu har det blivit otroligt hett och är helt vindstilla.

För att sammanfatta Milos: Ön i sig är inte något speciellt. Det är mycket industrier och stenbrott, men stränderna hittar man inte någon annanstans. Helt fantastiska.


Agios Georgios ligger i hamnen och ska ta oss vidare till Sifnos. Vi skulle försöka få samma rum som förra året (precis vid stranden i Kamares) men lyckades inte. Fick istället ett rum tvärs över gatan på "Captain Andreas Apartments". Helt OK. Värmen stiger och stiger och vi tar oss snabbt ner till stranden. Vattnet i viken svalkar ingenting!

Hittar Paul och Natalie igen och pratar en stund till med dem.

Vi har skugga på balkongen men trots det lackar svetten t o m när man sitter still. Har aldrig varit med om en sådan värme i grekiska övärlden.

Middag och sedan en drink på Captain Andreas. Runt bordet samlas "världen". Vi är fyra par och kommer från Sverige, Australien, Nya Zeeland och Hawaii. Ganska häftigt med tanke på att Sifnos inte är någon världsmetropol.

25/6
Vi har beslutat oss för att åka till Naxos redan den 26/6 så därför blir det ingen scooter på Sifnos utan vi latar oss bara på stranden i Kamares. Trodde inte det kunde bli varmare men det blir det!!! Det går inte att göra något kreativt alls.

 

Strandservering i Kamares på Sifnos.

Strandservering i Kamares på Sifnos.

 

Träffar ett par från Höllviken som visar sig ha barndomskamrat (som vi dessutom känner) i Ronneby. Ibland är världen liten.

Även denna kväll avslutas på Captain Andreas (som var riktigt bra på att göra Mojito).

26/6
Ryggsäckarna packas på morgonen innan vi lämnar rummet. Både de och vi får tillbringa dagen på stranden tills båten går 17.45. Köper Aftonbladet där de nu skriver om värmeböljan i bland annat Grekland.

Ringer hem till Emil som börjat packa. De ska ta tåget till Kastrup i kväll.

Kryss i taket, båten är i tid!!! Panagia Hozoviotissa, inte världens snabbaste båt precis. På biljettkontoret kallade säljaren den för Queen Elisabeth. Förra året åkte vi samma tur och då blev vi drygt 2,5 timmar försenade. Nu låg Medelhavet alldeles stilla och vi tuffade på och kom till Paros på utsatt tid.

 

Hamnen på Sifnos.

Precis lämnat Sifnos bakom oss.

 

 

Robban och Susanne från Höllviken var med på samma båt. De skulle stanna på Paros så det var dags att säga hejdå till dem. Nu hade vi en timme på oss innan båten till Naxos skulle gå så det fick bli en Gyros hos Tony i hamnen. Även Daliana var i tid, så kl 23.45 klev vi iland på Naxos och gick till Studios Diogenis, där vi bokat ett rum.

 

Naxos. Finikas.

Utsikt från vår balkong där vi även varje morgon ser den gamle mannen komma med varuleverans till Finikas.

 

27/6
Eftersom vi kom så sent kvällen innan hade vi ingen frukost hemma. Vi gick till Café Heaven och intog den där, innan vi promenerade till den "stora" Supermarketen och storhandlade. Vi ska ju stanna här i 6 dagar så det behövs en hel del proviant.

Nu var det dags att gå till stranden och träffa "gänget". Gänget består av Mogge och Carina med barnen Emelie och Johan från Örebro. Dessa har vi nästan träffat varje år vi varit här nere. Jättekul! Gänget består även av Juppe och Carina med sonen Jocke från Högdalen och Pia med sonen Freddy från Stockholm. Dessa har vi träffat de två senaste åren. Emelie, Jocke och Freddy är jämngamla med vår grabb Emil. Lämnade stranden ganska tidigt för en dusch och en promenad till hamnen för att invänta Emil och Co. Fick en liten klump i halsen igen när jag såg dessa fyra grabbar kliva iland. Kändes så bra att de var framme och allt gått bra.

De fixade ett rum bortanför biografen, gick för att ta ett dopp i havet och sedan bjöd vi dem på middag på Scirocco, som naturligtvis är ett säkert kort för bra mat.

Träffade Juppe och co på Escoba där vi intog en Mojito.

Avslutade kvällen på Finikas som ägs av Lefteris, som även har studion vi bor i.

28/6
Grabbarna inte speciellt pigga. Det blev "lite" fest igår kväll. Emil hade även lyckats bli av med sin mobiltelefon, typiskt!!

Vi tillbringar dagen på stranden med att sola och spela lite volleyboll.

Till middag blir det gyros och därefter glass och kaffe på Wafflehouse.

Träffar grabbarna, som har beslutat sig för att stanna ytterligare 1 dag på Naxos innan de drar vidare till Ios (som är deras egentliga mål denna resan).

 

En skön stund i skuggan på Naxos.

En skön stund i skuggan på Naxos.

 

 

Vi avslutar kvällen på Café Heaven med att gå in på Internet och läsa lite vad som händer där hemma och det är mest regn och översvämning det står om.

29/6
Vi har varit så många gånger på Naxos att det inte känns lönt att hyra scooter i år
. Det har nog inte hänt så mycket runt om på ön. Därför blir det stranden även idag. Mogge med familj åker till Paros idag. Vi träffas där nästa vecka.

Om man är på Naxos är ett besök på den mexikanska restaurangen Picasso ett måste. Vi var där tillsamman med Juppe och co.

Grabbarna har beslutat att åka till Ios nästa dag. Det går en båt kl 16.30.

Innan läggdags blir det en Mojito (har blivit min favoritdrink). Undrar hur min mynta mår därhemma? Jag sådde det innan vi åkte på semester. Kanske kan jag i alla fall få en Mojito när jag kommer hem.

Nu börjar det faktiskt blåsa litegrand. Jätteskönt!

30/6
Grabbarna kommer på morgonen för att ställa in sitt bagage på vårt rum. Idag får vi hålla till nedanför La Plaza pga att det blåst upp ordentligt.

Följer med grabbarna till hamnen. Det visar sig bli en lång båtresa. Folegeandros - Sikinos - Ios. Typiskt att det börjat blåsa när de ska ut med en gammal skorv till båt, Panagia Thinou. Hoppas de slipper bli sjösjuka i alla fall. Känns lite vemodigt att de åker ifrån oss, men de får säkert jättekul på Ios.

En trevlig middag på Scirocco, igen. Emil ringer, framme på Ios och allt är bra. Fått ett kanonrum i Chora. Känns bra!

1/7
Nu blåser det lite för mycket tycker vi. Fick plats nedanför Asteria idag, någorlunda lugnt i alla fall. Vågorna går höga i viken och alla barnen tycker det är toppen att bada och hoppa i vågorna.

Middagen idag intas på Pizzeria Susannas. Jättegott!

När vinden tar i ordentligt nere på strandpromenaden, passar vi på att ta vår första promenad bland gränderna. Det har faktiskt varit för varmt för det tidigare. Hittar så mysiga restauranger som vi ska sikta in oss på imorgon.

Bestämmer träff med Juppe och co på Prime och tar en Ouzu tillsammans. De åker till Paros imorgon.

Beställde varsin "Primeboy-t-shirt"till alla grabbarna. Ska vara klara i morgon, får väl se om vi får dem innan vi åker vidare.

2/7
Vinden avtagit markant och vi är alldeles ensamma kvar på Naxos. Jag måste vara ett tråkigt sällskap för Thomas börjar läsa en bok!! Det är nog den första boken på 10 år som han läser.

Frampå eftermiddagen kommer värmen tillbaka ordentligt.

En liten tupplur, dusch och litegott att dricka på balkongen. Måste tömma kylskåpet inför resan i morgon. Kaffe och ouzu är inget jag rekommenderar.

Det blir en promenad till gränderna igen och en bit god mat på en mysig restaurang.

T-shirtsen var klara för avhämtning också. Nu återstod bara lite packning inför avresa nästa morgon.

3/7
Eftersom vi tömde kylskåpet igår blev det frukost i hamnen istället. Vi sitter där tills Blue Star anländer för att ta oss till Paros. Yannis möter oss i hamnen och kör oss till vårt rum. Det känns som att komma hem. Antonia tar emot oss och bjuder på ouzu, allt är sig likt.

Vi packar upp och och går och handlar innan vi går till stranden. Livadia har verkligen fräschats upp sedan förra året.

Träffar både Mogge och Juppe med familjer.

Äter middag på Aioli, men blir besvikna i år. Inte alls lika bra mat eller service som tidigare år.

Går en runda i gränderna och avslutar med en Mojito, naturligtvis.

4/7
Idag hyrde vi en scooter som vi tänker ha resten av tiden på Paros. Enkelt och bra när man behöver handla eller åka en runda. Här krävdes inte intyget från Vägverket.

Dagen tillbringade vi på Livadia. Carina, Johan och jag tog en promenad till lilla Krios som har öppnats i ny regi efter att ha varit stängt ett par år.

Hos Antonia har vi blivit "adoptivföräldrar" till en gravid katt som vi döpt till Ella. Hon är så kelen och tillgiven och eftersom vi är sådana kattälskare fanns det inget annat att göra än att ge sig iväg och handla kattmat. En påse torrfoder ska nog räcka ett tag. Ella behöver äta upp sig så hon klarar av att ta hand om sina ungar.

Det blev middag tillsammans med Mogge och familj hos Tony i hamnen. Maten smakade utmärkt men avslutningen blev desto värre. En kackerlacka lyckades ta sig från Thomas fot hela vägen upp till halsen och därefter ÖVER ansiktet innan han lyckades slå bort den. Tur i oturen att den valde Thomas, för han ryckte mest på axlarna åt det. Hade det varit någon av oss andra hade halva Parikia hört skriken…………. Kan ju nämnas att vi inte åt där någon mer gång. Även Carina drabbades, även om den kackerlackan inte hann längre än smalbenet innan hon fick bort den.

5/7
En tur till Krios med scootern blev det idag. Carina, Emelie och Johan kom traskande över berget. Det har blivit riktigt varmt igen och vattentemperaturen är ljuvlig. Lagom för att det ska vara svalkande.

Detta är sista dagen tillsammans med Mogge och Juppe med familjer, de åker till Santorini imorgon för att flyga hem på lördag.

Innan middagen hade vi rumsvisning för varandra (eftersom vi inte alla bor på samma ställe) och det bjöds på lite dricka. Denna kväll samlades vi allihopa till en gemensam middag på restaurang Akrogiali (fd hotel Paros) som har nya ägare för i år och serverar underbar mat. Till efterrätt bjöd de på melon, glass, baklava och någon annan grekisk dessert som jag inte kan namnet på.

 

Paros.

Johan, Freddy och Jocke.Paros.

Pia, Carina och Emelie.


Paros.

Carina, Mogge och Juppe.

 

Vi lyckades fixa rum hos Antonia till våra egna grabbar som kommer på lördag.

6/7
Hejdå till Juppe och Mogge med familjer. Vi kanske ses nästa år igen!!

Thomas och jag tog vår moppe och körde upp till Kolymbithres för ett bad. Därefter ett litet stopp i Naussa och sedan vidare till Kostos där vi stannade och gick en runda. Så lugnt och fridfullt i denna lilla by. Vi tog en öl på en servering, cikadorna spelade och under den timmen vi satt där passerade inte en endaste bil.

Det blev middag på Katerina och sedan en tur till hamnen för lite shopping. Vi avslutar med Internet och läser fortfarande om regnet hemma. Tänk att man kan pricka in sin semester så bra!!


7/7
Idag har det börjat blåsa lite grann igen. Vi ligger och solar på Livadia tills våra grabbar kommer med båten från Ios. De är riktigt slitna efter en vecka där. Hade hittat en ny kompis, Jonas, som följt med dem till Paros. Han stannar dock bara tills nästa dag innan han drar tillbaka till Ios. Betydligt mer party där………

Vi tar en middag på den mexikanska restaurangen Cactus. Det var riktigt gott. Kan verkligen rekommenderas.

8/7
Dagen tillbringas tillsammans med grabbarna på Livadia. De är betydligt piggare idag och passar på att sola, eftersom det inte blivit så mycket av den varan på Ios. (Undrar varför?)

 

Paros. Livadia

Tille, Jocke, Robert och Adde försöker få lite solbränna på Livadia beach innan de åker hem.

 

Bjuder dem på middag på Katerina och sedan sitter vi på våran altan och spelar lite poker tills det är läggdags.

9/7
SISTA DAGEN!!

Det blir stranden hela dagen för att suga ut det sista av solen. Grabbarna vilar verkligen ut efter den "hektiska" veckan på Ios.

Ella har passat alla sina måltider, frukost och middag, så nu är torrfodret slut. Det får bli lite påfyllning i affären inför frukosten i morgon. Hon ser ut att må riktigt bra.

Thomas och jag går ner till en strandservering för att få oss en sista Mojito.

 

Mojito Paros.

Visst ser det gott ut…………!

 

Vi äter en gemensam middag med grabbarna och tar en sista runda i byn för att handla det sista.

10/7
Hemresedag 1.

Packar och äter frukost på altanen.

Antonia och Yannis kör oss alla inkl bagage till hamnen. Känns inte alls bra att lämna detta. Blue Star är som vanligt i tid, det är mycket folk men vi lyckas få sittplats på däck.

Vi tar tunnelbanan till Monistiraki och sedan en 10 min promenad till Hotel Economy. Det kan verkligen rekommenderas. Bra rum, trevlig personal, god frukost, bra läge och endast 81 Euro för ett 3-bäddsrum.

Efter en dusch promenerar vi till Syntagma och vidare till Plaka. Detta är första gången i Aten för Emils kompisar. Det är riktigt varmt trots att klockan är runt 7 på kvällen. En termometer visar på 36 grader i skuggan.

Vi äter på en restaurang i Plaka och därefter blir det naturligtvis ett besök på Brettos för att inhandla ouzo.

 

Brettos i Plaka.

Brettos Bar i Plaka.

Vi avslutar med kortspel på hotellet.

11/7
Hemresedag 2

Frukost på hotellet och sedan tåget från Monistiraki till flygplatsen. Det blir lite tid att handla taxfree innan det är dags att gå ombord för att flyga till Kastrup.

Vi landar i tid och hinner med tåget som ska ta oss hem till Ronneby. Det är kallt och småregnigt. Längtar redan tillbaka till värmen och solen.

Väl hemma börjar vardagen, packar upp, kör igång en maskin tvätt, lagar middag (farmors köttbullar och makaroner).

Det enda vi nu kan göra är att suga på årets semester ett tag innan planeringen inför nästa års resa kan påbörjas i höst.

 

Karin och Thomas Tillborg, Ronneby.

 

Min mynta hade faktiskt växt så pass mycket så att vi sista dagen på semestern kunde avnjuta en Mojito på altanen i Ronneby. (Känslan var dock inte densamma)

Karin och Thomas Tillborg, Ronneby

 

Milos på Kalimera » | Naxos på Kalimera » | Paros på Kalimera » | Sifnos på Kalimera »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera