Resebrev från Lesbos 2007

© Text & bild: Hasse & Bettan

Fredag 6/7

Skönt att få sova länge på dag 2 av resan. Ivriga som vi brukar vara som nyanlända på resmålet hade vi i och för sig gärna åkt på utflykt tidigt idag men värre problem har ju funnits då det blev inställt. Nu finns istället tid att sjunka in i rytmen och finna lösningen på de småsaker som irriterar. Fast irriterar de verkligen ? Inget eluttag för vattenkokaren på bättre plats än i pentryt ? Och var ska tvättlinan hänga när balkongen är så hiskeligt liten ? TV:n hänger på sin anordning precis vid balkongen och det går väl att dra linan därifrån på något sätt ? Alltid en kamp att klura ut praktiska saker som dessa på en ny plats. Huvudsaken är att det löser sig, allt blir bra förr eller senare. Vi går ner till havet, vi ska ha en semester med mycket bad…..ja mycket med våra mått mätt som de badkrukor vi är båda två. Det är en ganska fin strand i Petra, men det är vassa stenar så badskor behövs. Bettan kommer i efter en stund men inte jag. Har inga badskor ännu, det blåser dessutom upp och om jag till äventyrs ska i så vill jag inte ha vågor. Som badkruka vill jag inte kämpa mot yttre svårigheter som t.ex kraftig vind och vågor, dessutom vasst stenig botten. Bad ska för mig vara en njutning och vara enkelt. Nya tag, ny dag kommer så doppet i poolen får duga nu. Det blåste för mycket vid stranden, t.o.m för att ligga i solstolen. Vi betalade dessutom inget, kostar normalt 6 € för 2 stolar. Lite vykortsskrivning är också en behaglig sysselsättning i skuggan. Lampan i vårt badrum har pajat vilket jag sade till om men det ska bli intressant att se om det blir utfört. Får eller getter hörs bakom hotellet, det som väl är ett lantbruk av något slag, syns inte eftersom hotellet har en mur i vägen. Ljuden av de som säger bäää och tuppen som gal hela förmiddagen är trevliga ljud blandat med de som leker i poolen. Jag fick säga till igen om lampan i badrummet, nu direkt till han som verkar vara ägaren här. Han har inget leende, tycks känna sig besvärad av klagomål och han replikerar t.o.m med påståendet "some people leave the light on all night long, then they break of course". Ja ja, första natten hade vi badrumslampan på för att vi inte skulle känna oss så vilsna om någon av oss behövde gå upp då, reströtta som vi var. Har ägaren sett just vår lampa tänd mitt i natten för att ha ett argument ?? Märkligt i så fall !

Boendet i Petra i lite lantlig miljö. Lesbos.

Boendet i Petra i lite lantlig miljö.

I byn ser vi oss om åter igen, här har vi ju mycket att upptäcka. Ungefär vid klippan som gett Petra sitt bynamn finns några trevliga gränder, en med lövverk som tak över en lång bit. Här finns lite gummor som sitter i en bakgård eller vid en husvägg och tittar, platser där gubbgänget sitter, t.o.m en där en skylt talar om att det är ständigt reserverat för "retired only" ! Souvenirbutiker finns det förstås, lite konstruerad stil på affärerna, inga som har mer vardaglig prägel. Det är ju en liten by, resurser finns någon annanstans, här är det trevligt men inte någon absolut äkta känsla.

Men det är stillsamt och gemytligt, bra blandat mellan ortsbor och turister. Vi finner en udda taverna vid namn "Maria and Nora" som har c:a 25 platser på ett tak ovanför ingången och köket. Det är lite bakgårdskänsla så här några meter ovanför marken, ingen utsikt att tala om men det är nära klippan. Tydligen är det endast två kvinnor som sköter matlagningen vad vi kan skymta i köket. Den friterade zucchinin är krispig och god, grillad feta, tzatziki och sedan kleftiko respektive kalvkött med pasta och ost. Fast vi slevar i oss för fort igen, att vi aldrig lär oss ? En stor katt jagar en mindre på farliga ställen här uppe alldeles nära oss. Attans vad de kutar runt på minimala ytor, de skriker hetsigt ett tag, försvinner strax. Alla andra gäster droppar av så vi är ensamma till slut på taket. Servitören verkar lite loj, säger inte mycket och vi betalar och går. Vi tar en tur förbi Salt & Pepper och morsar på Stratos och Kyriakos igen som är hur glada som helst. Slutligen tar vi varsin Alfa-öl på en taverna närmare hotellet innan jag måste ta mig krafter för att få med en 6-pack vatten. Alltid bättre att göra detta inköp så sent som möjligt i hopp om att temperaturen kan svalka i alla fall lite. Lite rödvin går ner en stilla balkongstund medan vi gläds åt att i alla fall en av de två glödlamporna på den märkliga väggarmaturen i badrummet nu fungerar ! De går att skruva på, själva hylsorna de sitter i men jag ska inte försöka åtgärda någon eventuell glappkontakt, dåligt iskruvad eller nå´t, tar inga risker med grekisk el !

Resebrevet fortsätter »

 

Lesbos på Kalimera »
Fler resebrev från 2007 »






HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2020 Janne Eklund/Kalimera