Vår första resa till Tilos. Del 2.

Megalo Chorio. Tilos.

Megalo Chorio klättrar uppför berget, här finns många trappor och hus med prunkande små trädgårdar och ett myller av gränder att vandra runt i.


Andonis. Tilos.

Agios Andoios.

 

 

En annan dag hyrde vi bil, vi passerade Ag. Andonis med sin väderkvarn för att ta oss vidare upp till klostret. Vägen snirklar uppför berget och vi tar oss allt högre upp. Djupa klyftor öppnar sig ut mot havet och utsikten är betagande vacker.Pandeleimon. Tilos.

Klostret Ag. Pandeleimon

 

Klostret Ag. Pandeleimon är från slutet av 1400-talet och här är svalt och rofyllt. Klostret ligger delvis insprängt i berget som reser sig högt över våra huvuden.

Pandeleimon.

Innan vi åkte därifrån bjöds vi på bröd som några kvinnor haft med sig.Tropicana vid Eristos.

Tropicana vid Eristos.

 

Vi åt lunch på tavernan Tropicana vid Eristos. Den ligger i direkt anslutning till en stor trädgård där det odlas både grönsaker och frukt, allt som serveras på tavernan kommer härifrån. Här är lantligt och väldigt gott!


Elefantgrottan på Tilos.

Elefantgrottan på Tilos.

 

Vi fortsatte till Chalkadiogrottan. Det var här man 1971 upptäckte ben från dvärgelefanter, 1.20-1.60 m. höga, som levde här i förhistorisk tid. Hittills har man hittat 12 000 ben från mer än 40 elefanter och även från förhistoriska hjortar, sköldpaddor, små däggdjur och fåglar. Eftersom man fortfarande håller på med utgrävningar är grottan stängd, men alldeles bredvid har man byggt ett nytt stort museum som kommer att öppna sommaren 2008.

Micro Chorio. Tilos.

Micro Chorio.

 

 

Sista anhalten var byn Micro Chorio. Det är en gammal by som planerades och började byggas av johanniteriddarna på 1400-talet, vakttornet är kvar från den tiden. En gång hade byn 1200 inv. men när vattnet började sina på 1950-talet började man överge byn och flytta ned till Livadia. Taken tog man med för att använda till de nya husen. Byn består av 220 hus och det var en märklig känsla att gå runt här, så många stenar som använts när man en gång byggde husen, kyrkan är dock målad och underhållen.


Micro Chorio.

Byn ligger högt utmed en bergssluttning och man ser långt ut över bergen.Ag. Ioannis. Tilos.

Några vandringar gjorde vi också, en gick förbi Ag. Ioannis lilla kapell utmed nordöstra kusten.Vandra på Tilos.

På vandring på Tilos.

 

Vi följde kartan (The original footpath & roadmap of Tilos: Barry Ward 2005) som säljs i Livadia. De gamla åsnestigarna var lätta att gå och havet på vår vänstra sida var inte långt bort. Fantastiska vyer öppnade sig hela tiden och vägen gick sakta uppåt.

 

Resebrevet fortsätter här »

HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2020 Janne Eklund/Kalimera