Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Öluffa i Grekland. Del 12. Elafonissos.

Nyttig info:
Exantas och Voula +302734061320
En liten ö med Greklands längsta sandstrand, byn är mycket turistisk, men baden på Simos beach är härliga.

Ankomstdag tisdag 8 juli

Väl på färjan var vi på Elafonissos på mindre än 10 minuter, vi gick till höger in mot byn fram till första korsningen och frågade efter Exantas och efter två försök, hittade vi rätt, Studios står det med stora bokstäver, syns tydligt redan från båten.

Vi träffade först på en yngre dam (Maria) i butiken och frågade om rum, har ni bokat frågade hon? Ja, Elleni från Kythira har ringt, jösses vilken skillnad det blev, full fart! Maria ropade på sin mor, som visade oss först ett rum i bottenplanet, men vi ville ha på ovanvåningen, det fanns ett rum men Evania lyckades inte förklara ett problem, som det var med rummet, så vi fick tala i telefon med receptionisten på Voula (hennes sondotter). Hon förklarade att det fanns rum rakt ut mot havet men bara till fredag, då måste vi byta, helt okey för oss! Rum med AC, TV och kyl, allt vad vi behövde.

 

Elafonissos.  Färjorna går i skytteltrafik mellan ön och fastlandet.

Rum 5 på Exantas. Utsikt över hamnen, de två färjorna går i skytteltrafik mellan ön och fastlandet.

 

Souvenir/klädesaffär driver dottern Maria, medan modern Evania sköter rummen och hjälper till i butiken.

Det var skönt att komma på plats, tre öar på mindre än15 timmar tar på krafterna även på vana ö-luffare. Varma var vi, tog ett bad i "hamnen", det var svalkande, vi var inte de enda som tog snabbad i hamnen. Dusch och allmän kroppsvård följde på vårt bad. Hungriga var vi också, någon lunch hade vi inte hunnit med idag.

Vi ut och iväg bort runt udden till vänster, jösses vad mycket tavernor och bord det var längs kajen och på kajen, turist på burk! Vi gick längst bort mot kyrkudden (Agios Spyridonas), där verkade det vara lite lugnare. I åt garides sanganaki, PA åt Imam med lite vin och sallad 26 €. Närmare fastlandet här, så det är lite högre priser på maten. Vi hittade Tiramisu i Supermarketen, det fick bli efterrätt, tillsammans med en lite virre på balkongen, samtidigt som vi kollade på folklivet. John Blund hämtade oss till sängarna ganska omgående.


Andra dagen onsdag 9 juli

Vi sov länge i det svala rummet, vi hade en del sömn att ta igen efter gårdagens korta natt och allt resande. Vacker vy från balkongen över havet in mot Poleponessos, vilket förhöjde vår härliga morgon. Efter inköp och frukost, var det dags att hyra moppe, det fanns endast en enda moppeuthyrare på ön, mitt på "tavernakajen. Han hade bara två moppar inne och en utan nyckel! De två svenskfamiljerna som vi såg på färjan vars också hos moppeuthyraren, men de ångrade sig så vi fick den enda moppen!

Men 20 €/dygn tyckte vi var väl saftigt, men inte en cent kunde vi få ner priset. Vi åkte först bort mot Panagia Nisia stranden på den norra sidan av ön, men där vimlade det av parasoller, så vi vände och försökte hitta en annan väg tillbaka till byn, men det lyckade vi inte med, så ut på asfaltvägen igen genom byn och bort till Somistranden.

Vi tog av mot den lilla Simos beach, vägen till vänster vid Lefki (ej vägen bort till campingen) när vi kunde se stranden en kilometer bort. Vi kom fram till parkeringen, där det även låg någon sorts servering. Förmodligen kunde man få något att äta (det fanns några varuautomater) och eventuellt någon som brassade käk, vatten och Mythos hade de i alla fall. När vi släckt törsten med öl och vatten gick vi ner till stranden.

Vilken strand, kilometerlånga sandstrand och det var den lilla stranden! Det fanns inte så många parasoller heller. Vi promenerade ut till udden och kollade in på den stora Somistranden den var lång!

Elafonissos. Simos beach.

Ena delen av Simos beach, den stora stranden, campingen ligger längst bort till vänster.

 

Vattnet var mycket klart, alldeles turkost och ljummet, det tycker PA om. Vi träffade på svenskfamiljerna igen, de hade tagit badbåten hit 8 € per person. I blev alldeles förfärad, 8 € per person för att åka båt i 4 km t/r, det blir ju 16 € per dag, hon kom snabbt fram till att vi behåller moppen så kan vi åka hit och bada och till andra ställen för samma kostnad per dag.

Eftersom serveringen vid stranden inte föll oss smaken, så åkte PA tillbaka till byn Det var en mycket varm dag cirka 42 grader inne i byn där det var lä. När jag passerade gränsen mellan lä och blåst var det en temperatur-höjning på cirka 10 grader, bara på någon meter, det var häftigt. På stranden var det skönt i vinden, normal temperatur.

Där jag köpte två pajer och en kadiaffi hos Maria (hon är född i Toronto och talar utmärkt engelska) ute på hörnet. Detta kompletterades med två Mythos, en riktig god lunch blev det. När vi lögat oss tillräckligt länge och drog oss hem till byn, hade det svalnat lite. AC:n hade varit på hela dagen i rummet så där var det svalt och skönt. Därefter vidtog alla sedvanliga åtgärder med kroppsvård både in och utvändigt.

Efter en härlig slummer var vi redo för lite äte, vi frågade Maria i butiken vilken taverna som var bäst. Antonis på den västra sidan av byn är den bästa i byn. Vi tog oss snabbt igenom den lilla byn till Antonis. Borden där stod uppställda längs vattnet, bara en decimeter ifrån vattnet. I var lite orolig för vågorna när vi satt och åt, nötkött i citronsås, sallad, melon till dessert och vin 29 €. Mycket trevlig taverna, där var det inga inkastare och inte heller några lismande typer till servitörer. Vi tog en stilla vandring tillbaka till rummet, sedvanlig virre på balkongen innan vi gick och la oss i det svala rummet.

Resebrevet fortsätter »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera