Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Samos - den bästa ön i världen

Så var det då äntligen dags för ännu en resa till Samos, den bästa ön i världen efter Gotland!

Lite sent på säsongen kanske, men desto mer efterlängtat. Som vanligt mötte Anita oss med hyrbilen på flygplatsen, vi hyr alltid bil på samma ställe mitt emot hamnstationen i Samos stad. När vi kom dit och skulle betala blev vi bjudna på lunch av Kostas och hans fru, som var jätteglada att se oss igen efter 2,5 år! Vi satt där så länge och pratade så Anita efterlyste oss på mobilen…… Till slut kom vi dock loss och kunde åka "hem" och packa upp!

Vädret var skapligt, fast vi hade allt från åska och ösregn till sol och +30! Varmt i vattnet var det också, vår favoritstrand, Mykali, fick många besök! Vi var till Kerveli ett par gånger också, men jag gillar inte getingarna, även om dom inte är aggressiva. Man kan ju råka sätta sig på dom, eller ännu värre, dom har krupit in i kläderna!

Uppe på Anitas och Ross' "farm" (läs vinodling) var vi ett par tre gånger också. Där är helt fantastiskt med en underbar utsikt. Helt plötsligt när man sitter och spanar ut över berg och hav får man höra ett sprött plingande av många klockor. Det är getaherden som kommer med sina getter, säkert över hundra stycken. Dom betar på bergsängarna på dagen och är instängda i fållor på natten.

En dag när vi kom upp på farmen, Ross var ledig och vi visste att han var där. Vad fick vi se? Jo, Ross med bara fötter trampandes vin i en svart plasthink! De sista druvorna, dom som inte gått till Vinfabriken, får inte förfaras! Det var bara att hjälpa till, vrida ur det sista, fylla på demejeanner m.m. Det ser inte gott ut innan det jäst, men det gör å andra sidan inte gotlandsdrickan heller….. Säkert smakar det gott nästa gång vi kommer!

En dag åkte vi till Potami, stranden med alla vackra stenar! Ingenstans på Samos finns så färggranna stenar som där. Ingen lagar heller så goda räkor, bläckfisk och musslor som Kristina på restaurangen!

Några kvällar var vi ute med vårt värdpar, bl.a. på en liten ouzeria uppe i Vathy, där kostar maten bara hälften mot nere i stan, eller på "turistorterna". Vi var också i Kokkari en kväll, satt högt uppe på en liten restaurang med utsikt över fiskehamnen, helt fantastiskt…..

På tal om Kokkari, så hade jag för flera år sen köpt ett halsband i Kokkari av en silversmed (heter det så när det är en kvinna?). Det hade gått sönder och nu äntligen skulle jag lämna det till lagning. Jag lämnade det, hämtade det lagat (GRATIS!), vi pratade engelska hela tiden. En dag när Anita och jag var ute och åkte en sväng så gick vi in i den lilla affären igen, bara för att titta. Vi stod och pratade om några smycken när kvinnan kom fram till oss och sa "pratar ni svenska? Min mamma är från Sverige!". Visst kan det vara konstiga sammanträffande ibland…..

Vi åkte naturligtvis runt till en del små byar och tittade, den allra finaste, Manolates, fick dock inget besök den här gången. Däremot var vi i Vuorliotes flera gånger, eftersom "Farmen" ligger ovanför. Ovanför Vuorliotes ligger också klostret Vronta, som blev nästan totalförstört i den stora branden. Återuppbyggnaden är dock igång, det skall bli jättespännande att besöka det när det är klart!

När vi hade sagt hej då till Anita och Ross på flygplatsen och stod i incheckningskön så vände sig en kvinna framför mig och sa på renaste gutamål "skönt att höra gotländska igen!". Det är fler gotlänningar än vi som har hittat en av världens finaste öar!

Jag skulle kunna skriva massor om våra två veckor, vi är nog väldigt priviligerade som har så goda vänner på ön. Värdinnan på pensionatet, Anita, har vi känt i mer än 20 år. Våra resor till Samos gör vi i stället för att ha sommarstuga…..man behöver ju inte det när man bor på Gotland och semestrar på Samos!

Maggan & Kjell

 

Samos på Kalimera »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera