Mamma-Mia-ön Skopelos

Vi är två livsnjutande, gråhåriga gotlänningar som älskar den grekiska övärlden och då i synnerhet ön Skopelos. Den här ön ligger i ögruppen Sporaderna i norra delen av Egeiska havet. Närmaste flygplatsö är Skiathos.

Skopelos är en mycket grön och kuperad ö. Den har hittills varit förskonad från skogsbränder, men tyvärr så var det någon individ som eldade skräp i 8 sekundmeters vind och i den torra marken spred sig elden och en stor del av skogen vid Agnodas brändes av. Skopelos stad var också hotad ett tag men ett skyfall satte stopp för branden.

Skopelos kallas numera för Mama Mia ön eftersom stora delar av filmen spelades in där. Den här sommaren visade de filmen på en utomhusbio och det var en upplevelse att se denna härliga film under bar himmel och i månsken! Det var till och med tillåtet att ta med sig vin!

Vi har besökt denna härliga ö två gånger, första gången var 2002. Då fick vi tips om en fantastisk kyrka belägen högst upp på en klippa. När vi nu första gången såg filmen Mama Mia så upptäckte vi att det var just denna kyrkas exteriör som användes! Namnet på kyrkan är Agios Ioannis sto Kastri 111 trappsteg till toppen av klippan. 2002 då var vi ensamma på klippan, men nu sen den blivit känd så var det gott om bilar på parkeringen och människor på väg upp till kyrkan på klippan.

 

 

Stränder.
Det är helt perfekt att hyra en moped avsedd för två och åka runt på ön. Det finns också lokala bussar som går till de bästa stränderna och fina stränder finns det på Skopelos!

Hovolo Beach en perfekt strand att börja med om man inte har solat hemma innan. Halva stranden ligger i skugga en stor del av dagen, det finns alltid en skuggig plats som man kan dra sig tillbaka till. Hovolo ser till en början inte mycket ut för världen, men om man går en bit bort från det smala partiet i början av stranden så kommer man fram till ett riktigt strandparadis med vit fin sand och ett turkost vatten. Längst ut finns en klippa som går att klättra över och därbakom finns ytterligare två stränder.

Stafilos är en annan favorit och vi brukar ta oss till nudiststranden Velanio med ett ljuvligt vatten. Ni får inte missa de rinnande källorna som finns här, klart, kallt rent vatten från berget.

Vår stora favoritstrand är ändå Limnonari. Den ligger 1 km från byn Agnontas. Stranden ligger väldigt vackert i en vid bukt omgärdad av höga berg. Stranden innehåller både sand och småsten. Stora platta undervattensklippor går längs hela strandlinjen, dessa är ruggigt hala men om man går så långt bort mot berget som möjligt så avtar storleken på klipporna och det är lätt att ta sig i det fantastiska vattnet och vilken sandbotten! Till detta så finns en jättefin taverna med härlig mat och dryck samt en mycket trivsam personal. Andra stränder som kan rekommenderas är Milia och Kastani.

Skopelos stad är en av övärldens finaste städer. Det är ett gytter av vita hus med tegelröda tak på håll ser det ut som små sockerbitar som klänger längs en klippa. Vill man ha liv och rörelse får man söka sig till hamnpromenaden. Här promenerar stadens innevånare på kvällarna i det ljumma vädret. Det finns gott om tavernor att äta på. Vi har hela tiden känslan av att vara välkomna gäster hos dessa människor på denna underbara ö! Det märks att staden är levande även utan oss turister.

Hälsningar Leif Söderdahl och Eva Hult

 

Skopelos på Kalimera »

HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2020 Janne Eklund/Kalimera