Fotoresebrev från Island

© Text & Bild: Yeasou

Kalimeras läsare reser ibland även till andra länder, hur konstigt det än kan låta. :-) Här kommer ett fotoresebrev från Yeasou som besökte Island när vulkanen Eyjafjallajökull härjade som värst i april 2010.

 


Vulkanen Eyjafjallajökull

Vulkanen spottar ur sig sin aska, bilden tagen genom en liten glugg i fören på planet på väg till Reykjavik.Islands dyraste islandshäst

Otroligt vackra vyer fick vi uppleva på våra utfärder. På denna gård finns idag Islands dyraste islandshäst, värderad till åtskilliga miljoner svenska kronor.Blå lagunen på Island.

Jag såg den berömda blå lagunen som vi senare besökte för att bada och tvaga oss i till ungdom och skönhet. Inte blev jag vackrare eller yngre! Jädrans turistfälla, men skönt var det i alla fall.Blå lagunen på Island.

Svavelosande gråblått vatten i dessa varma källor. Massor med mineraler i vattnet så vi passade oss för att få en kallsup här, i och för sig så hade den supen i så fall varit cirka 35-38 grader varm.Gullfoss på Island.

Gullfoss vattnar av den näst största glaciären på ön. Mäktigt vattenfall att skåda. Vår guide sa till oss att inte gå för nära kanterna som kunde vara ishala. Hamnar ni i vattnet kommer ni inte tillbaka sa hon!Denna stora geysir som kallas Strokkur

En stund senare efter en utsökt middag vandrade vi i varmare trakter. Denna stora geysir som kallas Strokkur får med några få minuters mellanrum utbrott och då sprutar den en kokande kaskad bortåt 30 meter upp i luften. Häftigt att få uppleva.Thingvellir Tingvalla på Island.

Vidare åkte vi upp till Thingvellir (Tingvalla) där de gamla vikingarna hade sitt Allting. Här samlades alla hövdingar och deras familjer för att göra upp räkningen med varandra om trubbel hade uppstått eller var på gång! Alltinget hade ingen dömande makt utan gav den till den hövding/familj som var förfördelad att utverka. Man kunde även dömas att bli fredlös, då gällde det att man höll sig undan, många flydde till övriga Skandinavien . Om man som fredlös hade överlevt i 20 år vart man igen fredad, ingen skulle behöva vara fredlös mer än 20 år. Stackars människor som råkade illa ut på den tiden.Stavbasalt kallas bergarten om jag kommer ihåg det rätt.

Bilden visar hur landet glider isär här. Stavbasalt kallas bergarten om jag kommer ihåg det rätt. Också vid Thingvellir. Makalöst vackert och spännande landskap.Bergstopparna Hraundrangi fotograferade jag från bussen på väg till flygplatsen i Akureyri

Bergstopparna Hraundrangi fotograferade jag från bussen på väg till flygplatsen i Akureyri på norra delen av ön. Vi kunde inte flyga från Reykjavik på grund av den fascinerande vulkanen. Tydligen är dessa toppar populära klätterberg.

En fin minisemester på Island blev det.
Hälsningar
Yeasou


Fler resebrev från 2010 »


HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2020 Janne Eklund/Kalimera