ÖVÄRLDEN | FASTLANDET | INFÖR RESAN | UNDER RESAN | ÖLUFFA |
OM GREKLAND | FORUM | E-GUIDER | BOKA HOTELL | SÖK |
Sommarsemester på Kreta. Del 1. |
Resenärer: Christina och Åke Persson, Uppsala Som vanligt började planeringen på senhösten. Detta år tänkte vi utesluta båt-/flygluffning mellan öar och istället kombinera buss- och båtluffning på södra Kreta, en resa som många kalimerianer gjort tidigare. Vi samlade på oss tidigare resenärers erfarenheter på Kalimera och beslöt oss för att välja rutten Chania - Sougia - Ag. Roumeli - Chora Sfakion - Plakias - Rethymnon och avsluta med några timmar i Chania inför hemresan. Vi förhandsbokade de första dagarna i Chania och de sista i Rethymnon, resten av vistelsen på södra Kreta var öppen. Vi kanske kan tillföra någon ny information till presumptiva
resenärer till ovan nämnda orter. Samma sköna känsla inträffar varje gång vi passerat flygplansdörren och värmen träffat oss med full kraft. Värmebölja rådde på Kreta och inte minst på Chanias flygplats. Resan gick bra och enligt tidtabell. Den medhavda matsäcken med bröd, rökt skinka och ost kompletterades med delar av Norwegians dryckesutbud. Taxi till Hera Studios, där innehavaren av den intilliggande affärenYo-Yo, som var svenska, kontaktade hotellägaren för information om rum med tillhörande nyckel. Vi hade glömt meddela att planet skulle landa en timme tidigare så därför fanns ingen på plats. Hera Studios ligger intill Casa Del Amore på gatan Theotokopoulou. Middag på intilliggande taverna Kaldemirini och sedan i säng. Hera studios är inrymd i en 300 år gammal byggnad som moderniserats
och har allt inklusive trådlöst bredband, knarrande trägolv
och smal trätrappa till rummen på översta våningen
- inget för rörelsehindrade.
Odos Theotokopoulou i Chania.
Söndag 13/6 På eftermiddagen tillbringade vi en stund på balkongen, från vilken vi kände igen Arne och Birgitta som satt på ovan nämnda taverna, intagandes någon form av näringsdryck samtidigt som A skrev på datorn. A&B hade just anlänt från södra Kreta. Vi passerade senare deras bord, utbytte erfarenheter och eftersom vi några dagar senare skulle till södra Kreta ville vi gärna veta vad som väntade oss där. Buss mellan Sfakia och Plakias, informerade oss Arne, kunde vi glömma trots e-post från KETL med svaret att det "troligen" skulle gå bussar då. Det visade sig att Arne hade rätt. Måndag 14/6 Åter bad på Nea Chora och en enkel lunch på taverna Kaldemirini bestående av spenatpaj och zuccinibollar nedsköljda med vatten och en retsina. Här inträffade något som kan liknas vid när flygplanen passerar Potokaki beach utanför Pythagorio på Samos; män i alla åldrar stirrar på planen som flyger förbi. Samma sak hände här när en brunbränd och långbent yngre dam skred förbi serveringarna, iförd shorts, något bredare än skärpet. All verksamhet hos samtliga män avstannade, kanske förutom delar av hjärnan. Vi sitter nu (kl 18) på balkongen och studerar gatulivet i gränden. Efter middagen, bestående av lamm kleftiko, på restaurang
Paradosiako i samma gränd, har vi nu uppsökt rummet för
nattvila. Hemgång efter kl 22.30 betraktar vi som uppesittarkväll.
Vi föredrar morgonatmosfären. Servitören på Paradasiako
upplyste oss om att rätten kleftiko fått sitt namn av att man,
enligt sägnen, tidigare tillagade det stulna köttet i en övertäckt
grop i marken för att inte matos och rök skulle avslöja
platsen. Här serverades rätten insvept (gömd?) i smörpapper,
vi har tidigare fått kleftiko serverad i paket av aluminiumfolie.
Kleftiko, smakade förträffligt.
Tisdag 15/6 Vi var nyfikna på Sougia eftersom den byn verkade ha det mesta
utom horder av turister. Vid ankomst till Sougia bokade C rum på Erontas-Diktamo med balkong och havsutsikt och en i övrigt välutrustad studio med t.ex. hårtork och trådlöst bredband. C badade efter rumsbokning. Inte en solsäng inom synhåll men med fasta och kostnadsfria bastparasoller. Dagen efter fanns där avgiftsbelagda solsängar.
Sougia, balkongutsikt.
Middagen intogs på Omikron, internationell meny och kanske inte den bästa i byn. Tillplattad kyckling med svamp och gräddsås (Å), lammkotletter utan vitlök (C). Billig rött vin med vinägersmak. 25 € med tomatsallad. Onsdag 16/6 Torsdag 17/6 Bad före lunch och sedan vegetarisk måltid, boureki, gigantes och chorta på restaurang Anchorages en bit upp i gränden - enda gäster, utmärkt mat. Siesta på rummet med AC på. Samtalade med norska rumsgrannar i vår ålder från Halden. Vi erinrade oss om Karl XII:s öde. Satt sedan åter på balkongen och intog vätska inför middagen och njöt av stillheten och utsikten. Middag, lammkotletter och en specialfiskrätt intogs på Livikos vid stranden. Servitören hade arbetat på taverna Kriti i Skellefteå (vår ungdomsstad) i ett par år och kunde hjälpligt göra sig förstådd på svenska. Vilken slump. Sougia var en positiv överraskning, en liten by med buss- och båtförbindelser med omvärlden. Väldigt få turister. Stranden är mer än 1 km lång - det blir snabbt djupt, badskor rekommenderas. Tavernornas antal översteg vårt behov under vår vistelse där. Om man vill ha en lugn ort är Sougia en by man bör överväga att stanna i. Paleochora fanns som alternativ startpunkt på södra Kreta men efter några beskrivningar av Pal. som en alltför turistanpassad by valde vi Sougia. Det ångrade vi inte utan att veta hur Pal. ser ut idag. Vi var där för mer än 20 år sedan och blev inte imponerade. Fredag 18/6 Vi bestämde oss då för att stanna ett dygn i Ag. Roumeli, hyrde ett rum med havsutsikt och AC på Calypso (35 €), inhandlade förnödenheter och åt en vegetarisk lunch på taverna Samaria. Inget märkvärdigt förutom priset (22 €) som inte motsvarade matens kvalité.
T-shirt, med ett budskapet MAKES YOUR BRAIN WORKS BETTER .
Bad på stranden som snart var fylld av turister som hade vandrat genom ravinen. Tom strand sedan färjan avlöpt kl 17.30. Tveksam havsvattenkvalité här liksom i Sougia. Rosafärgade bubblor på vattenytan med glycerinliknande skimmer och här i Ag. Roumeli dessutom synbar vattenförorening. Detta syns bäst på morgonen när vattenytan är lugn. Begynnande miljökatastrof för medelhavet eller förhoppningsvis bara något tillfälligt? Middag på Tarra bestående av ugnstekt lamm med potatis till en kostnad av 25 € inklusive rostade zucchini och vin. Fin restaurang med havsutsikt. Tidig hemgång (21.45) till hotellet. |
Lördag 19/6 Innan dagen avslutades avnjöt C världshändelsen bröllopet mellan Victoria och Daniel i delar med datorns hjälp, och därefter middag bestående av fantasifullt stuffade tomater (Å) och utmärkt grillade lammkotletter (C). Kontroll av Tre Bröders taverna på hemvägen visade att beläggningen var god. I övrigt var det tämligen glest belagt på de flesta tavernor på de orter vi besökt på Kreta, 20-30 % som mest från kl 21-22. Söndag 20/6 Efter en stunds bad nedanför stranden vid Tre Bröder åt vi lunch där. Omelett (Å) spenatpaj (C) och auberginsallad, allt nedsköljt med vatten och vin (24 €). Väldigt smörig servitör. Fortsatt bad och vila under hyrt parasoll och solsängar (5 €). Lätta moln passerade. Satt sedan på balkongen, tittade ut över havet och njöt. Middag på Nikos, svärdfisk med grönsaker för C och Sfakian pie med honung för Å. 18 €. Måndag 21/6 (sommarsolståndet)
Loutro.
Middag på Lefka Ori strax nedanför Stavris boende. Papoutsakia för Å och barbouni för C (27 €). Vi såg ingen som åt middag på serveringen som tillhör Stavris. Någon enstaka frukostgäst såg vi dock.
Resebrevet fortsätter » |
HEM |
OM KALIMERA |
STÖD KALIMERA |
COOKIES |
SÖK |
E-GUIDER |
BOKA HOTELL |
ENGLISH |
© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera |