Lefkas 2010

© Tex: LENA O JÖRGEN ÖIJERVALL

RESEBREV FRÅN LEFKAS 2 VECKOR 2010

I SISTA SEKUND PACKADE VI OCH JAG GLÖMDE ATT TA MED VECTAVIR FÖR EV MUNSÅR SÅ KLART - PLASTMUGGAR, SKEDAR OCH KNIV SKULLE OXÅ VARA BRA ATT HA. ÅSSÅ BÄTTRE PLANERING MED KLÄDER...

TÅG TILL KASTRUP FRÅN VARBERG 28/6 SOM AVLÖPTE VÄL OM MAN JÄMFÖR MED FÖRRA ÅRET DÅ VI SKULLE TILL SAMOS 0CH TÅGET GICK SÖNDER SÅ VI FICK TA TAXI FRÅN SVÅGERTORP.

KOM FRAM TILL PREVEZA I TID OCH SEN TAXI TILL AGIO NIKITAS EFTERSOM VI VAR DE ENDA RESENÄRER SOM SKULLE DIT OCH FÖR BUSSAR VAR DET KRÅNGLIGT ATT TA SEJ DIT.

TILL HOTELL AGIO NIKITAS OCH JAG HADE LÄST PÅ KALIMERA INNAN OM HOTELLET FRÅN ANDRA, ATT FRUKOSTEN SKULLE VARA URUSEL OCH ATT HOTELLPERSONALEN SKULLE VARA OTREVLIGA OCH EJ SPECIELLT GÄSTVÄNLIGA.

MEN DET KAN VI INTYGA ATT SÅ VAR INTE FALLET.

FRUKOSTEN VAR HELT OK MED ÄGG, ROSTAT BRÖD, KAFFE ,JUICE, OST OCH SKINKA, YOUGURT OCH OLIKA MUSLI O EN SKIVA SOCKERKAKA - ÄVEN MELON I BLAND. VI HOPPADE ÖVER DEN NÅGRA MORGNAR DÅ VI SOV UT I VÄRLDENS BÄSTA SÄNGAR...

TROR ATT VI FICK BÄSTA RUMMET MED EN VACKER BOUGANVILLA SOM KLÄTTRADE IN PÅ BALKONGEN. PÅ TOALETTEN FANNS DUSCHKABIN OCH HELKAKLAT I BLÅTT OCH TURKOST. VI FICK T O M SLÄNGA PAPPRET I TOALETTEN - DET VAR FÖRSTA GÅNGEN VI UPPLEVT DET I GREKLAND EFTER ALLA RESOR UNDER ÅRENS LOPP. STÄDNING VARJE DAG -TOPPEN. BYTE AV LAKAN OCH HANDDUKAR VARANNAN DAG.

PERSONALEN VAR TILL EN BÖRJAN LITE RESERVERADE MEN EFTERHAND SKEN DE UPP OM VI KLÄCKTE UR OSS LITE AV DEN LILLA GREKISKAN VI LÄRT OSS. DE VAR HUR TREVLIGA SOM HELST. Å TÄNK - INTE EN MYGGA ELLER KACKERLACKA HAR JAG SETT PÅ HELA TIDEN.

AGIOS NIKITAS HAR BARA EN GATA NER TILL HAMNEN - PÅ BÅDA SIDOR LIGGER DET FLERA TAVERNOR, BARER OCH SUPER MARKET. EN BANKOMAT FANNS MED.

EN LITEN STRÄCKA MED TRAPPOR NER TILL HAMNEN OCH STRANDEN HADE VI ATT GÅ MEN DET KÄNDES BARA TREVLIGT. UTOM 4:E DAGEN DÅ JAG HADE SÅ ONT I BENEN OCH KNÄVECKEN EFTER ATT HA GÅTT ÖVER BERGET TILL MILOS FRAM OCH TILLBAKA EN DAG. ÅKTE SEN BADBÅT DIT FÖR 12 EURO TUR O RETUR FÅR BÅDA. NICOS O TROLIGEN HANS BRORSA KÖRDE NONSTOP AGIO NIKITAS -MILOS EFTER 11.00 -18.00 SEN MEST VARJE DAG.

MILOS VAR EN UNDERBAR STRAND MED ETT FANTASTISKT KLART TURKOST VATTEN -BLANDAT SAND OCH STEN MEN HÄR BEHÖVDES INGA BADSKOR. LAGOM MED FOLK SÅ DET VAR LITE AVSTÅND TILL ANDRA. OCH NÄSTAN INGA SVENSKAR... SÅ SKÖNT. DET VAR GREKER, ITALIENARE MM. VI TOG MED PAJER, FRUKT OCH VATTEN DIT. SOLADE - BADADE OCH BARA NJÖT. LÄSTE EN DEL AV MEDHAVDA POCKETBÖCKER. INGA SOLSTOLAR SÅ VI HADE KÖPT ETT PARASOLL FÖR 5 EURO. MEN DET NYTTJADE INTE JAG I ALLA FALL.

EFTER EN VECKA HADE VI NOG PRÖVAT ATT ÄTA PÅ VARENDA TAVERNA SOM FANNS TRODDE VI -JÄTTEGOD MAT ÖVERALLT MEN PÅ EN TAVERNA FANNS MENY PÅ SVENSKA - DET VAR ETT MINUS. TILL EN DEL TAVERNOR ÅTERVÄNDE VI GLADELIGEN OCH ALLA SERVITÖRER OCK KOCKAR VAR TREVLIGA OCH HADE GLADA MINER. SEN FANNS DET EN TAVERNA UPP I EN GRÄND IONIS - TROR JAG ATT DEN HETTE - DEN SKULLE VI HITTAT TIDIGARE - UTSIKT OCH EN HÄRLIG ATMOSFÄR. DÄR TOG JAG CHICKEN ALA CREAM. MMMM VA GOTT. DRACK MEST KRASI ASPERO MISOU OCH NERO MEGALLO TILL MATEN. IBLAND TOG JÖRGEN EN ÖL. MIA ALFA.

ETT MINUS VAR DEN DÄR TJEJEN OCH KILLEN SOM DÖK UPP PÅ VARENDA TAVERNA VARJE KVÄLL MED SITT DRAGSPEL. HON SJÖNG LITE MED, MEN MEST VILLE DE HA PENGAR. ANNARS STÄLLDE SIG TJEJEN OCH BARA STIRRADE PÅ OSS. LITE OTREVLIGT VAR DET.

INGA INKASTARE HÄR INTE...SKÖNT. OCH INTE HELLER FJÄSKADE DE FÖR TURISTERNA MED ATT BJUDA PÅ EFTERRÄTTER.

VI ÅT MYCKET CHORTA, GIGANTES OCH ZUCCINI CROQUETTER, LAMM I CHORTASÅS, O GRILLAD KYCKLINGFILÉ - ÄVEN BRIAM, GARLIC RELISCH, TUNASALLAD, OCTOPUS OCH KALAMARI, SOUVLAKI, TZATSIKI FÖRSTÅSS IBLAND. OCH VANLIG SALLAD MED TOMAT, GURKA O LÖK OCH LITE PIPERJESS. FANTASTISKT GOD OCH VÄLLAGAD MAT ÖVERALLT. ENDA MINUS VAR VÄL GYRO-STÄLLET- DEN UNDVEK VI SEN. EN KVÄLL VAR JAG SÅ TRÖTT SÅ JÖRGEN GICK FÖR ATT KÖPA HEM MAT OCH HAN VAR PÅ KLIMATERIA OCH KOM HEM MED JÄTTEGODA BIFFAR.

EN DRINK PÅ ROCK CAFE ( HAVANNA VIT MED COCACOLA + DESPERADO ÖL TILL GUBBEN) BLEV DET NÅGRA KVÄLLAR. ELLER PÅ CAPTAINS CORNER AVSLUTADE KVÄLLEN. EN KVÄLL TRÄFFADE VI TVÅ NORSKOR FRÅN OSLO - MONA OCH HEIDI SOM SATTE SEJ VID VÅRT BORD. DOM ÄLSKADE DET SVENSKA KUNGAHUSET.....OCH FOTBOLL.

DÅ BLEV DET MÅNGA CAPRINJA OCH MOJITOS... KOSTAS SOM JOBBADE DÄR BJÖD PÅ 4.E RUNDAN. PUUH...

VI HANDLADE MEST PÅ ARGO SUPER MARKET MEN I BLAND ÄVEN PÅ DEN SOM LÅG NEDANFÖR. ÅT PAGÅTÅ (GLASS) FRÅN LEFKAS PÅ ELENA - MMM JÄTTEGOD VAR DEN - GJORD PÅ FÄRSK MJÖLK. JAG TOG MEST PISTAGE OCH JÖRGEN LEMON.

MÅNGA FRAPPÉ PÅ OLIKA STÄLLEN BLEV DET MED - METRIO ME GALLA. KOSTADE MELLAN 2 EURO - 3 EURO.TOAST O BAGETTE MED HAM OCH CHEESE.

SEN HYRDE VI BIL I TRE DAGAR OCH ÅKTE TILL PORTO KATSIKI EN DAG (PARKERING 6 EURO)OCH SOLSTOL 8 EURO, MEN DET VAR DET VÄRT... FÖR VILKET STÄLLE!!!
TILL KATISMA EN DAG - EN UNDERBAR SANDSTRAND - (DÄR HYRDE VI SOLSTOLAR FÖR 7 EURO) OCH JÖRGEN KÖPTE EN FALSK ARMANIKLOCKA FRÅN EN MAN FRÅN SENEGAL SOM SÅLDE PÅ STRANDEN.

OCH TILL BERGSBYARNA DRIMONAS OCH EXANTHIA FÖR ATT ÄTA PÅ KVÄLLEN. SÅG EN FANTASTISK SOLNEDGÅNG OCH VILKEN UTSIKT - HELT OTROLIG. TYVÄRR HITTADE VI INGEN TAVERNA DÄR UTAN ÅKTE TILL KALAMITSI OCH ÅT EN GOD MIDDAG SAMTIDIGT SOM VI KOLLADE FOTBOLLEN.

TREDJE DAGEN ÅKTE VI RUNT LEFKAS MEN VI UNDVEK LEFKAS STAD OCH SNEDDADE ÖVER TILL LIGIA. ÅKTE NER GENOM NIKIANA OCH NIDRI SOM VI KÖRDE FORT IGENOM - FY VILKEN HEMSK KÄNSLA NIDRI VAR. TUR ATT VI BOKADE OM OCH VALDE ATT BO I AGIO NIKITAS.

SEN TILL VASILIKI SOM VAR EN TREVLIG HAMNBY OCH DÄR HITTADE VI ETT APOTEK OCH KÖPTE DIKLOFENAK TILL JÖRGENS ONDA HANDLED. HAN HITTADE ÄVEN ETT PAR LILA SOLGLASÖGON SOM BLEV BILLIGA EFTER PRUTNING - OCH JAG KÖPTE ETT HALSBAND FÖR 8 EURO.

ÖVER TILL PONDI O SEN UPP TILL KOMILIO OCH CHORTATA. STANNADE TILL I KALAMITSI IGEN OCH KÖPTE GLASS. ALLA VI MÖTTE HÄLSADE GLATT OCH JAG TROR ATT DE KÄNDE IGEN OSS.

SISTA DAGARNA ÅKTE MEST MED BADBÅTEN TILL MILOS FRAM OCH TILLBAKA. HELT UNDERBART!!! UTOM SISTA DAGEN DEN 12/7 FÖR DÅ SKULLE VI LÄMNA HOTELLRUMMET REDAN KL 12. DET VAR LITE DÅLIGT, MEN VI KUNDE DUSCHA I KÄLLAREN OCH HANDDUKAR LÅNADE VI UTAN ATT FRÅGA. VÅR TRANSFER TILL FLYGPLATSEN SKULLE JU INTE GÅ FÖRRÄNS KL 20.40. I VÄNTAN BLEV DET MAT PÅ MAISTROS OCH SEN BLEV DET VARSIN OUZO.

LUSTIGT NOG TRÄFFADE VI DÅ ÅSA (MED KOMPIS) SOM HADE JOBBAT I VARBERG INNAN OCH KÄNDE IGEN OSS. DE SKULLE FLYGA TILL GÖTEBORG.

MUNSÅRET BÖRJADE BLOMMA UPP SISTA DAGEN SOM TUR VAR, OCH SKEDAR OCH KNIV KÖPTE VI SÅ ALLT ORDNADE SEJ. HADE SAMMA KLÄDER FLERA KVÄLLAR I RAD - AND SO WHAT?

MEN EN DEL SMÅ SMÅ BLÅSOR PÅ ARMAR OCH BEN FICK JAG I ÅR. FASEN - JAG SOLAR SOM OM DET VAR SISTA DAGEN I MITT LIV VARJE DAG. ÄLSKAR SOL OCH VÄRME. MEN FÖRSTÅNDET HAR JAG TAPPAT. BÖRJADE MED 15 ETT PAR DAGAR OCH GICK SEN NER TILL 6:AN OCH SEN STRUNTADE JAG I SOLSKYDDSFAKTOR...

LEFKAS VAR EN TREVLIG OCH FANTASTISK BEKANTSKAP - ÄVEN AGIO NIKITAS SOM VI KAN VARMT REKOMMENDERA. KOMMA TILLBAKA NÄSTA ÅR?? NJA, DET FINNS SÅ MÅNGA STÄLLEN I GREKLAND ATT UTFORSKA. VEM VET? DETTA STÄLLET KOMMER HÖGT UPP PÅ RANKNINGSLISTAN I ALLA FALL.

LENA O JÖRGEN ÖIJERVALL I VARBERG

 

 


Läs om Lefkas på Kalimera »

Fler resebrev från 2010 »


HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2020 Janne Eklund/Kalimera