Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Fågelskådning på Lesbos. Del 3.

Om att resa till Lesbos på våren

Det här måste göras om och våra hustrur får då kanske följa med nästa gång. Vi hade nog en hel del tur med vädret. Dagarna innebar temperaturer kring 25 grader, det var nästan så att man ibland sökte skugga, på kvällarna fick tröja och jacka följa med då det kunde bli lite kyligt speciellt om det blåste. Vad som framförallt tilltalade oss var lugnet som rådde och den ymniga grönskan med blommor av alla de slag.

Ingen av oss har rest till Grekland så här tidigt förut så vi vet egentligen inte om det är unikt för Lesbos med växtligheten eller om det är gemensamt för alla öar tidigt på våren. Att Lesbos är mer skogbeklädd än andra öar vi besökt i Egeiska havet är däremot helt klart.

 

Blomsteräng. Lesbos.

Blomsteräng.

 

 

Fler vårblommor. Lesbos.

Fler vårblommor.

 

Trots viss kylighet i vattnet blev det bad varje dag efter väl förrättat skådarvärv. Det inbjöd inte till att ligga i och plaska länge men det var skönt att ta ett snabbdopp. Vi tippar att vattentemperaturen låg på ca 17-19 grader.

Vad vi gjorde och var vi gjorde det

Första tre nätterna bodde vi i Skala Kalloni som är det stora centret för fågelskådning. Turismen domineras så här års av engelska fågelskådare som har sin bas på ett par olika hotell där "obsar" noteras varje dag och fågelskådandet diskuteras och dissekeras. På dessa hotell kan säkert mer än ett "Good spotting sir" höras på kvällen. Vi kunde med andra ord inte annat än att le lite åt engelsmännen. De är extremt entusiastiska för fågelskådandet, de är helt "rätt" klädda, gärna i kamouflagefärgat.

Deras utrustning är svindyr, och de är som vanligt bleka och väldigt rädda för solen. I ärlighetens namn ska vi också säga att de var vänliga och mycket hjälpsamma när det gällde att dela med sig av fågelskådartips.

Vi valde att inte bo mitt i den smeten utan gjorde som vanligt, anlände obokade till byn, frågade efter rum på tavernan och fick kanonboende på Diamanti studios. Perfekt läge vid stranden, tvåbäddsrum gick på 30 euro oprutat vilket var den prisnivå vi bodde för hela veckan.

Skala Kalloni upplevde vi som en trevlig by med bra mat, ganska bra strand och alltså väl värd ett par dagars besök under en vanlig sommarsemester.

Från Skala Kalloni nås många av de bästa fågellokalerna med kortare biltur. Här finns saltsaliner med fåglar som Flamingo, Bronsibis och Styltlöpare. Våtmarker med vadare, hägrar och storkar och på andra sidan Skallonibukten en lokal med gles tallskog där man kan se en art som i Europa nästan bara kan ses på Lesbos; Krüpers nötväcka. Öster om Kalloni finns ett vattendrag som heter Tsiknias, en vandring utmed den är att rekommendera även om fåglar inte är huvudintresset.

 

Flamingos i saltsaliner utanför Kalloni. Lesbos.

Flamingos i saltsaliner utanför Kalloni.

 

Efter tre nätter flyttade vi oss till en liten sömnig by, Gavathas som ligger längs nordvästra kusten. På vägen dit hann vi luncha och beskåda Skala Eressos, en by som putsades och fejades för säsongen. Eressos är helt klart mer "flashig" men såg trevlig ut och stranden är fin.

 

Resebrevet fortsätter »





HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2025 Janne Eklund/Kalimera