Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Fira påsk på Tilos. Del 3.

Tilos. Utsikten åt andra hållet, över Agios Andonis och Plaka.

Utsikten åt andra hållet, över Agios Andonis och Plaka.

 

 

Tilos. De typiska påskkakorna Koulourakia

På torsdagen, Megali Pempti, färgades äggen vackert röda, här tillsammans med de typiska påskkakorna Koulourakia.


Tilos. Tidigt på långfredag morgon, Megali Paraskevi.

Tidigt på långfredag morgon, Megali Paraskevi, började kvinnor komma till kyrkan med blommor som de prydde epitafium, Kristi grav, med. På kvällen bars epitafium först i processionen, som gick runt Livadia. Den stannade till vid kyrkogården där prästen bad en bön vid de gravar, där anhöriga i förväg önskat detta.

 

Tilos. På natten till påskdagen firades midnattsmässa

På natten till påskdagen firades midnattsmässa. Klockan 24 kom prästen ut med ljuset som sedan spreds vidare till alla, fyrverkerierna smällde och kyrkklockorna ringde. Sedan vandrade vi hem i natten tillsammans med vår värdfamilj, pickade ägg och åt den traditionella inälvssoppan Mageiritsa.

 

 

Tilos. Tidigt på påskdagens morgon, Kyriaki tou Paska, gjordes lammet i ordning

Tidigt på påskdagens morgon, Kyriaki tou Paska, gjordes lammet i ordning. Vitlöksklyftor stacks in och det penslades med citron, olja och örtkryddor innan det sedan sattes på spettet över grillen.

 

Lamm på Tilos.

Efter ungefär sex timmar och åtskilliga penslingar med citron och kryddor, var det klart och sju kilo lamm skulle styckas och skäras i bitar.

 

På påskdagens eftermiddag skulle Judas brännas utanför kyrkan.

På påskdagens eftermiddag skulle Judas brännas utanför kyrkan, en märklig tradition som förekommer lite varstans i Grekland. Eftersom vår värd haft som sin uppgift att tillverka Judas de senaste åren, fick vi vara med även om detta. Det sysselsatte oss under några timmar på påskaftons kväll, och är en historia för sig. Det visade sig sedan att prästen tillverkat en egen Judas, vilket resulterade i att det i år blev två stycken, vår är den t.h. Det gällde att vara uppfinningsrik, den stoppades med hö och ögonen gjorde vi av blå flaskkorkar.

 

Påsk på Tilos.

Det inte bara brändes, det sköts även skarpt med gevär.

 

Soluppgång i Livadia på Tilos.

Avslutningsvis två soluppgångsbilder från hamnen i Livadia. Jag gick ofta upp tidigt för att promenera ned till hamnen för att njuta av soluppgången. Det doftade starkt av kryddor i luften och då jag närmade mig bagaren doftade hela kvarteret av nybakat bröd. Nu i april gick solen upp strax efter halv sju, och en morgon färgades både himmel och hav helt rött, och det var så vackert!

 

Soluppgång i Livadia på Tilos.

Här lämnar Sea Star kajen i Livadia och sätter kurs mot Rhodos, och med det säger vi TACK till Tilos för den här gången.

Hälsningar Ann-Kristin & Nisse Crüsell

 

Tilos på Kalimera »

 

Börja om »





HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera