Fira påsk på Tinos. Del 1.

Så kom vi då åter till Tinos, sjätte gången för mig, Lisa, och tredje för Claes sedan 2008. Jag har nu upplevt Tinos i april, juni, juli, september och månadsskiftet oktober/november och denna aprilresa var nog den mysigaste, dels beroende på alla väderskiftningar, dels för att det var över påsken och inte minst för att en av mina söner med sambo och dotter kom ner vår andra vecka för att fira påsk med oss. Då varken Claes eller jag är väderberoende så till vida att vi måste ha sol så passar oss off season-resor perfekt.

Det var givetvis jättekul att visa mitt grekiska paradis Tinos för barn och barnbarn och lilla Elise älskade den grekiska maten, vilket gläder ett farmorshjärta. Hon var på ett strålande humör hela resan oavsett väder och vind, En sann blivande Tinosälskare med andra ord.

Det händer mycket på Tinos nu med nybyggnationer som är smakfulla och som smälter fint in i övrig bebyggelse. Men tyvärr förfaller samtidigt många hus i byarna och det är tråkigt att se.

Det var verkligt roligt att se alla förberedelser inför säsongen med ommålning och uppfräschning av tavernor och butiker. Vår första vecka var det verkligen inte många ställen öppna. De flesta satsade på öppning veckan före påsk.

Det var också fascinerande att se hur vardagslivet pågår som vanligt med öppna affärer och tavernor på långfredagen samtidigt som kyrkorna är sorgdraperade och människor vallfärdar dit för mässa. Det ser ut för en utomstående som om man bara "pausar" en stund för att gå till kyrkan, eller är det så att långt ifrån alla är kyrksamma nu för tiden.

 

 

Vi trodde att det skulle vara "kö" på krypgatan upp mot kyrkan men vi såg faktiskt bara en enda som kröp hela vägen under de dagar vi var där, men sannolikt var det ju fler. P åsknattens firande vid kyrkan var magnifikt och smällare och raketer avfyrades långt in på natten, då tavernorna fylldes med påskfirare som avslutat fastan vid midnatt.

Samvaron med Nikoleta och hennes familj var mycket trevlig som vanligt och hennes och Marcos stora gästfrihet med grillning av påsklammet och all annan mat på påskdagen gladde många vänner och gäster.Vädret var också den dagen på bästa humör med vindstilla och långt över 20 grader i solen.

Att uppleva Tinos med ett litet barnbarn var förstås härligt, men det allra, allra härligaste är nog besöken i alla fantastiska byar med en sådan blomsterprakt och alla ängar och sluttningar över hela Tinos som badar i blommor. Detta missar man helt när man kommer när allt är som torrast.

Här nedan får ni ett litet smakprov från Tinos andra halvan av april.

 

Träd i blomning uppe vid Virgin Marys Church. Tinos.

Träd i blomning uppe vid Virgin Marys Church.

 

Blommor ute vid monumentet i Chora. Tinos.

Blommor ute vid monumentet i Chora.

 

Nikoletas trädgård. Tinos.

Nikoletas trädgård.


Zeuki, som har jättegod mat. Tinos.

Zeuki, som har jättegod mat.

 

God mat på Zeuki i Tinos stad.

God mat på Zeuki i Tinos stad.

 

 

En av många blomsteraffärer i Chora. Tinos.

En av många blomsteraffärer i Chora.

 

Blåst på Tinos.

Blåst på Tinos.

 

Blommor vid Agios Fokias Tinos.

Blommor vid Agios Fokias.

 

Tinos.

Dessa gillar jag, men jag vet ej namnet.

 

Resebrevet fortsätter »

HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2020 Janne Eklund/Kalimera