Påskresa till Zagorá på Pilionhalvön
Byn Zagorá som består av 4 bydelar har tillsammans ca. 2000 invånare och ligger mellan Thessaloniki och Aten ute på Pilionhalvön på ca. 500 m.ö.h.. Grönskan är betagande både i dalar och uppe på alla bergen och bl.a. vildsvin finns det gott om. Från Zagorá och halvön Pilion syns öarna Skiathos och Skopelos (där delar av filmen "Mamma Mia" spelades in). Byn Zagorá är under vintern en skidort och mycket eftertraktad för greker att besöka och för att gifta sig i. Det är "fint" för en grek att säga att han/hon har besökt Zagorá. Härifrån kommer också alla äpplen som säljs i Grekland och även exporten till andra länder är betydande.

Vatten till byn togs direkt från bäckar/floder där smältvatten från snön uppe i bergen forsade fram på många ställen. Stora rör som låg i floden uppe på berget försåg byn med vatten. Vattnet gick att dricka direkt från kranen och var mycket gott.

Påsken är betydligt större än julen i Grekland och firas ordentligt i kyrkan och i byn. Före Jesus uppståndelse (24.00 på lördagen innan påsksöndagen) åt vi bara grekisk fastemat i Zagorá, inget kött utan grönsaker som var mycket gott.

Närvarande på resan var jag Conny Lindell och 7 damer, färdledare var Ingrid Brink som bott 30 år i Grekland varav 20 år i Zagorá.

Dag 1
Taxi från Österlen till Copenhagen Airport klockan 05.00 och anlände med SAS Airbus 321 till flygplatsen 2,7 mil utanför Aten (Eleftherios Venizelos) vid middagstid och vidare med buss (X95) till Atens (4,2 miljoner invånare) centrum och Syntagmaplatsen (torget där parlamentet och den okände soldatens grav ligger) och därifrån till fots mot hotell "Phaedra" i Plaka (gamla delen i Aten). Grekisk sallad och vin därtill i Plaka efter ankomst och det hela avslutades med en liten vandring nedanför Akropolis där det vita Parthenon templet ligger och senare på kvällen kokt lamm till middag i Plaka.

Dag 2
Frukost på hotellet och därefter tunnelbana till järnvägsstationen "Stathmós Laríssis", stationen för norrgående tåg från Aten. Tåg ca. 4 timmar med sittplatsbiljett till Lárisa (stad med 250 000 invånare) och därifrån ett pendeltåg till Vólos (stad med 100 000 invånare) som avverkades på en timme. Lunch vid strandpromenaden i Vólos på en "Tsipòradika" (ca 100 restauranger som ligger längs strandpromenaden) och därefter bil 1½ timme till ett soligt Zagorá. Efter installation på hotell "Gagianni" blev det sen middag på restaurang "Petros" (restaurang i Zagorá).

Vólos vackra stationshus.

Vólos vackra stationshus.

Dag 3
Bilfärd till Elini, en grekisk dam som färdledaren Ingrid kände i Zagorá
och där fick vi se på färgning av påskägg, blad från rödlök koks upp och sedan läggs äggen i och blir klarröda. Seden är sen att det skall "pickas", alla deltagare har lika många ägg och äggets "för" knackas mot annan deltagares äggs "för" och sedan "akter" mot "akter". Den som har ett helt ägg kvar till sist vinner alla de andras sönderknackade ägg. Vi resenärer ville inte knacka våra ägg utan tog dom med hem till Sverige.

Efter färgningen blev vi bjudna på grekiska kakor och grekiskt kaffe av Elini (sketo för mig = kaffe utan socker). Ett underligt sammanträffande är att här på Österlen har vi samma tradition med äggapickning till påsk.

Därefter en liten handlerunda i Zagorá och sedan lunch på "Nikis" restaurang. Påskmässa i kyrkan (2,5 tim lång intressant upplevelse) och därefter middag på Nikis restaurang med bl.a. merides (friterad småfisk som äts hela).

Påskäggi Grekland.

Färgade ägg.

Dag 4
Åkte vi till Tsangarada (liten by) och till Doris trädgård
(lummig sådan) där det bl.a. fanns ett kinesiskt näsduksträd i full blom. Vidare till Kissós (liten by) och till den mycket välkända heliga kyrkan "Agias Marina" och i Kissós intogs också lunch på en solig restaurangterass.

Senare samling 18.30 på hotellets andra våning för "happy hour" då alla tog med dricka och tilltugg som intogs. Kaffe på kaffét vid 19.30 och senare upplevde vi processionerna som kom från 3 kyrkor där blommsterklädda gravstolar med stearinljus innehållande en Jesusikon fördes från kyrkorna till torget och långläsning av präster igen. Mycket härlig stämning då torget var proppfullt med folk och alla, stor som små, hade varsitt tänt stearinljus. Kvällsmiddagen intogs hos "Petros" och hemma igen vid 24-tiden.

Gravstolar på torget.

Gravstolar på torget.

Dag 5
Samling 10.30 för färd ner till stranden men där var den nordliga vinden kall så vi åkte upp igen till byn och hade en liten shoppingrunda och lunch intogs vid 14-tiden. Åkte till stranden igen efter lunch för en cappuccino (espresso med mjölk) på ett strandkaffé. Samling åter klockan 23.00 på torget för Jesus uppståndelse och prästen förklarar "Christos Anesti" (Jesus uppstånden) och vandrar ut ur kyrkan med ett tänt stearinljus.

Den heliga lågan på prästens stearinljus kommer från Jesus födelsegrotta i Bethlehem. Den kommer med flyg från Israel till Aten under sträng bevakning av militär och polis och där står flyg, helikoptrar, bilar beredda att föra eld vidare från ursprungslågan. Alla kyrkor, även de mest otillgängliga, i Grekland kommer under dagen att få eld som kommer från den ursprungliga elden på Atens flygplats. En mycket stor och välorganiserad apparat som upprepas varje påsk.

Efter uppståndelsen (24.00) tänder alla de medhavda vita ljusen, de första från prästens låga och sedan tänder alla av varandra och luften fylldes av fyrverkerier och övrigt smällande. Om man kan hålla elden vid liv hela vägen hem görs ett kors med sotet vid ytterdörren som sedan skyddar mot allt ont under året. Därefter traditionell soppa efter uppståndelsen på restaurang "Petros" som tillagas på inälvor från påsklammet (inte så smakligt) men vi åt annat också. Hemma igen vid 02-tiden.

Dag 6
Glädje och "klackarna i taket" är det för grekerna på påsksöndagen då det grillades lamm i nästan varje trädgård i byn och grekisk musik hördes på hög volym hos alla. Mycket smällande hela dagen och många smällare som var mycket ljudliga. Blev inbjuden på "tsípouro", (kallas också rakí = ren sprit gjord på vindruvsskalen efter pressningen) oliver och fetaost hos en 5-6 killar som grillade lamm på en stor terrass då jag var ute på min morgonpromenad i byn. Det är tradition att bjuda in alla som passerar, annars anses det ofint. Alla önskade varandra "Chrónia Polla" (glad påsk) och då skulle man också skaka hand.

Påskmåltiden fick vi avnjuta på vårt eget hotell ute i trädgården när lammet som grillades var färdigt och med det tillhörande rätter och gott vin. Sedan till torget för en fika på kaffét, det blev grekiskt kaffe utan socker = sketo.

På kvällen åt vi mycket goda pizzor på torgets kafé.

Inbjuden på morgonpromenad.

Lammgrillning i trädgården.

Dag 7
Vi blev samtliga inbjudna på dop då Ingrid träffade en klasskamrat på torget till sin son som skulle döpa sin flicka i kyrkan. Han är grek och hon irländare och de bor i Irland men ville döpa flickan i pappans hemby.

Innan ceremonin i kyrkan som började 13.00 intog vi en sandwich tillsammans med en cappuccino på vårt torgkaffè.

Dopet var en upplevelse där prästen fyllde vatten i dopfunten och hällde i olivolja som välsignades med att han gjorde korstecknet ett par gånger ovanför vattenytan. Barnet kläddes av innan dopet och smordes in med olivolja och blev sedan nedsänkt i dopvattnet under ljudliga protester. Därefter fick barnet nya kläder på sig som enligt sed hade skänkts av gudföräldrarna. En hårlock klipps från barnet som skall symbolisera barnets tacksamhet för dopet och är en gåva till gud. Vid utgången från kyrkan fick vi alla en liten påse med dopkonfekt och en bakelse (jättegod).

Efter dopet åkte vi till stranden där lunch intogs och som punkt över det hela avslutades det med choklad/grädde på ett strandkaffé.

Samling 20.00 då vi blev bjudna på en grekisk kaka på torgkaffet.

Barndopet i kyrkan.

Barndopet i kyrkan.

Dag 8
Avgång vid 08-tiden med bil till Vólos och lunhen intogs igen på en "Tsipòradika". Ett trevligt inslag inträffade i staden då vi var på postkontoret och skulle köpa frimärken. En grek som hörde att vi pratade svenska kom fram och började prata svenska med oss och det visade sig att han hade bott i Sverige tidigare och det var första gången på 35 år som han träffat någon svensk och 35 år sedan han pratade svenska senast. Han var chef för försäljningen på posten och berättade också att han hade en dotter som bodde i Sverige som han skulle åka och hälsa på. Han var lite rädd att inte bli förstådd då han kom till Sverige men han pratade fantastiskt bra svenska vilket vi också sa till honom och han blev jätteglad. Vid 14-tiden tog vi pendeltåget tillbaka till Lárisa och därifrån vidare med tåget som kom från Thessaloniki (2:a staden i storlek efter Aten) till Aten. Anlände till ett regnigt Aten och därför blev det taxi till hotell "Phaedra". På kvällen gick vi ut i Plaka och tog en drink på en bar.

Dag 9
Frukost på hotellet och vid 10-tiden begav vi oss i regn till Syntagmaplatsen för bussfärd till flygplatsen. Klockan 14.00 lyfte planet SAS Airbus 321 och 3 timmar senare landade vi på Copenhagen Airport. Flygkaptenen sa i högtalarna inför landningen att "här iCopenhagen" är det varmare än i Aten, nämligen hela 20 grader och sol. Vi tog en svensk taxi som fanns utanför terminalbyggnaden och 1½ timme senare var vi åter hemma på Österlen där temperaturen bara var ca. 8 grader, p.g.a. blåsten från öster.

Hälsningar Conny Lindell
HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2020 Janne Eklund/Kalimera