Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Resan till Ithaka. Del 2.

Dag 7
Sover oroligt. Lyssnar efter alla ”konstiga” ljud. Dessutom är det fest i hamnen. Ljuden brukar avta vid 24-tiden men nu håller det på till 5.00!

Det blir en ”loj” dag. Traskar runt lite i byn, som mest består av kajen. Det finns inte så mycket att se. Vi köper en karta. Jag älskar kartor – nu ska det studeras hur närområdet ser ut. Tyvärr räcker inte hälsan till för några längre vandringar längre, annars ser det väldigt spännande ut. Vi köper yoghurt och honung som äts på balkongen. Resten av dagen ägnas åt att läsa.

Vid 16-tiden går vi till badtrapporna. Vi simmar ensamma i det klara turkosblå vattnet när vi ser utflyktsbåten komma in och hela Kioni översvämmas snart av badsugna resenärer...

 

Badsugna dagsturister. Ithaka.

Badsugna dagsturister.

 

 

Vi flyttar vi oss snabbt till badplattformen några hundra meter bort. Härliga bad här idag också. När vi ska gå hem och precis kommit upp för trapporna så översköljs hela plattformen av ”osynliga” vågor. Det är ”klockan fem vågorna” som orsakas av den stora färjan Ionian Queen. Det får vi lära oss senare i veckan.

Dag 8
Frukost på balkongen. Idag ska vi gå till Filiatro beach, även kallad Cementary beach. Den ligger där vägen slutar och där ska finnas en liten kantina i en gammal husvagn. Det är ca 1,5 km dit. Vi passerar hamnen, alla badtrapporna och stranden vi var på första dagen. Vägen går lite uppför och vi passerar en grupp hus. Där står en gammal dam och matar två feta katter :-). Sånt gläder. Vi ser en stig ner genom en dunge träd, men vi fortsätter, trots att havet lyser turkost och inbjudande där nere.

 

Turkosa badvikar på Ithaka.

Turkosa badvikar.

 

Snart delar sig vägen och vi tar av åt vänster vid en liten skylt ”beach”. Efter ett par hundra meter så är vi framme vid en gullig liten strand och en bedårande, opretentiös liten uteservering.

 

Filiatro, Cementary beach, Ithaka.

Filiatro, Cementary beach.

 

Cementary beach. Ithaka.

Kantinan. Här stannar vi hela dagen badar, äter och njuter.

 

En grekisk äldre dam med en liten pojke, kanske ett år gammal, på armen, blev helt överaskad, när både hon och pojken översköljdes av ”klockan fem vågorna”, samtidigt som dom slungades mot en stenkaj. Vi rusade fram och sträckte ut en hjälpande hand. Det gick bra, även om båda två såg lite chockade ut. Hemvägen går genom skogen längs strandkanten, till ytterligare en strand och sedan rakt upp till vägen.

På kvällen blir det färsk svärdfisk på Calypso, vår nya favorittaverna! Här finns god husmanskost blandad med lite modernare inslag. Något dyrare än Mythos tavernan, men inte mycket.

 

Calypso. Kioni. Ithaka.

Calypso.


Dag 9
Vi bestämmer oss för att gå till stranden före Filiatro beach, d.v.s Plakoutses beach. Här är det naturlig skugga på eftermiddagen. Vi tar med mask, snorkel, böcker och matsäck. En avkopplande dag med andra ord.

 

Plakoutses beach. Ithaka.

Plakoutses.

 

 

På kvällen blir det Mythos tavernan igen. Väl hemma på rummet, efter en god middag, möts vi av en liten myrinvasion! Inte dom pyttesmå grekiska myrorna (som nästan är gulliga) utan stora. Dom är i köket, på väggarna, golvet och i skåpen. Troligtvis har dom lockats av vår fika på balkongen, som bestod av Baklava. Insidan av kartongen, som låg i sophinken, var full av socker. Vi har en flugpiska med från Sverige för ev. mygg.

Några myggor har vi inte sett, men nu kommer den väl till pass för 100-200 myror. Paff, paff och paff. Vi låter dom ligga i en hög för att visa Effi nästa dag. Nästa morgon är dom borta?? Kan det ha varit den lilla hus-geckons middag? Eller har myrorna själva tagit hand om sina döda kompisar….Vi får i alla fall en stor sprayflaska, gul och med mycket gift i, av Effi. Inga fler myror i lägenheten.

Dag 10
Vi har passerat månadsskiftet augusti/september, musiken tystnar och lugnet lägger sig över Kioni. Många har rest hem och äntligen infinner sig lugnet vi sökt.

Idag ska vi hyra båt! Vädret ser lovande ut. Kav lugnt. Vi grundar med en stadig frukost, ägg och bacon, tillagat i vårt lilla kök. Går ner för att hyra båten. Det blir en ca 5 meter lång eka med en 30 hästars motor och soltak. Alla båtens handlingar, flytvästar och nödraketer ligger i ett stuvfack i fören. Vi får ett handritat sjökort med stränder utsatta. Ett område som är ”safe” är också utmärkt. Kartan vi köpt är dock till större nytta.

Äntligen sitter vi där i båten! Havet ligger stilla och blått framför oss. Outforskat. Det går fort att ta sig fram, så beslutar oss för att ta oss ända till stranden Gidaki (nära Vathy). Väl framme är vi i paradiset. Turkost vatten, kristallklart – som i en pool. Stannar och slänger ankar och badar ifrån badstegen och simmar in till en öde strand.

 

Badstopp i ett blått hav när badbåtarna på väg till Gidaki passerar. Ithaka.

Badstopp i ett blått hav när badbåtarna på väg till Gidaki passerar.

 

Gidaki beach. Ithaka.

Gidaki från havet.

 

Vi äter den medhavda matsäcken. Sedan är det tyvärr dags satt bege sig hemåt. Det är fortfarande kav lugnt. Efter halva vägen börjar det blåsa, blåsa och blåsa ännu mer. Jag tar över ratten och maken kämpar med att ta ner soltaket, som fladdrar rejält i vinden. Det går vita gäss på vågorna och vi ökar farten. Väl i lä för berget så blir det helt ok igen. Vi har spanat in en liten strand som ligger i lä, att avsluta dagen på. Vi lägger till, badar, vilar och fortsätter sedan hem.

Väldigt trötta, men väldigt nöjda med dagen så lagar vi pasta med söta grekiska tomater, vitlök och en topping av Graviera-ost, till middag. Somnar sött.

 

Resebrevet fortsätter »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera