Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Bil- och öluffa på Kreta. Del 1.

Avresedagar 1 och 2 juli

Tåg mot Hässleholm som i dessa dagar är ersatt med buss (p.g.a. spårarbete), tåg vidare mot Kastrup, framme 00:54. Nattrede på terminal 2 rast vila i stolarna, natten förflöt lugnt.

Äntligen öppnade incheckningen, dags för "action". En himmelens lång kö till säkerhetskontrollen, men vi slapp igenom. Dags för första benet på flyget ner till Chania med Air Berlin. Vi hade haft direktflyg med Cimber Sterling, men de gick som bekant i konkurs i maj (pengarna tillbaka eftersom jag betalt med kort). Det enda rimliga alternativet var att köpa biljetter med ett eller flera stopp. De enda biljetter som fanns kvar med direktflyg kostade över 16 000 SEK per person, lite mycket :-). Med två stopp ner och ett stopp hem cirka 4 600 SEK per person. Vi hade tätt mellan flygen vid första stoppet i Berlin.

Visa efter vårt äventyr med Aegean Airlines 2010, hade vi packat ner en del nödvändighets-artiklar i handbagaget. När vi sedan kom till Nürnberg blev vi mycket konfunderade över var gaten var? Vi skulle åka från Terminal C, gate C51. Men det enda som vi hittade var incheckningsdisk C51!? Någon annan info lyckades vi inte hitta, den tyska ordningen åkte ner ett antal snäpp. PA frågade en i personalen var är gaterna? Borta i ett hörn till vänster fanns det en liten oansenlig skylt som hänvisade till gaterna.

Chania transfer

Ankomstdag måndag 2 juli
Mot Chania och väl framme så kom inte PA:s väska
. Inte bra, med röran från 2010 i minnet, var det inga bra vibbar! Vi lämnade info till Maria på lost and found som dock gav ett helt annat intryck än det vi upplevde för två år sedan. Hon blev dock lite bekymrad, när vi talade om att vi skulle till Gavdos. Men det går färjor, vi löser det, var hennes kommentar.

Från flygplatsen intill Samaria hotell med taxi 24 €, de har Wi-Fi, det ligger vägg i vägg med bussterminalen, mycket praktiskt. Helt okej rum med A/C mm 69 €, fin frukostbuffé för 10 €, intressant broschyr i receptionen, Swedish massage 50 €, vad är det? Men ena halvan av oss hade en del problem med magen efter kort natt och lång resa. Vi fick ta det lite lugnt, Robban med flickor som vi skulle träffat, fick vi hoppa över. Senare på kvällen ner till hamnen och gamla stan för lite äte till PA. Inköp av badhandduk till PA.

En mycket lugn kväll på balkongen innan de hårda sängarna tog hand om oss.

Avresedag 3 juli

Purrning kl 07:00 alldeles för tidigt efter gårdagens strapatser, trötta som gnuer. Frukost för PA, mycket riklig buffé, där fanns allt, dessutom mycket fräscht och gott. Upp igen på rummet och iväg till bussterminalen, som låg precis som Pepes Bodega, runt hörnet. Bussbiljetter till Chora Sfakion (även kallat Sfakia) 7,60 € per person. Vi skulle åka med buss nummer 10 som på grekiskt vis stod på plats nummer 6!

Vi fick en härlig busstur tvärs över ön, många mäktiga vyer, höga berg och djupa dalar. Vägen ner mot Chora Sfakion var mycket slingrig. Med fantastiska vyer över havet och vi såg för första gången en skymt av Gavdos i fjärran.

 

Lefka Ori. Kreta.

Vita bergen i fjärran, fortfarande en del snö/is kvar på topparna.

 

 

Väl nere i byn stannade bussen i utkanten, sista biten med apostlahästarna. Biljettkiosken ligger strax efter första färjepiren, färjan till Gavdos går från nya piren en bit bort efter biljettkiosken. Biljetterna till Gavdos 15 € per person med Samaria 1. Efter att biljetterna införskaffats så var det dags för resans första Mythos.

Överresan till Gavdos med Samaria 1 tog cirka två timmar, en lugn och stilla överfart. På vägen över såg vi delfiner som lekte i fjärran.


Gavdos

Gavdos är en underbar liten ö, cirka 40 bofasta samt en del "rastahippies" som bor i kåkstäder vid Potamos och Lavrakastränderna. Mycket lugnt och stilla flyter dagarna, även den sparsamma trafiken kör lugnt och förhållandevis tyst. Underbara bad vid Sarakinikostranden, men även de andra stränderna bjöd på goa bad. Ön är så pass stor att den tar några dagar att utforska med cykel/moppe. Men det man gör bäst på Gavdos är att njuta av solen, vattnet, maten och livet. Det är elransonering på ön, strömmen finns ungefär mellan kl 08:00 till 11:00 och från kl 19:00 till 24:00.

Nyttig info:
Consolas Gavdos studios www.gavdostudios.gr, info@gavdostudios.gr, +306977440676 Theodore Consolas. Consolas startade ett eget elverk de sista dagarna, med dygnet runt el.

Det finns datorer uppe i tavernan, där man kan surfa fritt. Consolas har cyklar som man får låna. Buss från hamnen till Ag. Ioannis i anslutning till färjan.

Det finns ingen bank eller ATM på ön, men Consolas tar kort. Super Market finns i en av tavernorna på stranden, den tavernan till vänster när man kommer ner från strandvägen.
Moppeuthyrning finns, men vi hade lite tråkig erfarenhet där…

Ankomstdag tisdag 3 juli

Vi anlände till Gavdos hamn där det var betydligt mer folk och framför allt fler bilar än vad vi hade förväntat oss.

Theodore på Consolas kom fram till oss, och undrade om vi var svenskarna. Efter en stunds lastning och lossning av förnödenheter, kom vi iväg, upp till Sarakinikostranden.

 

Hamnen på Gavdos söder om Kreta.

Gavdos hamn.

 

 

Utsikten från Consolas taverna. Gavdos.

Utsikten från Consolas taverna på Gavdos.

 

En helt okej studio, den hade i och för sig sett sina bästa dagar. Men som vanligt i Grekland tycktes golvbrunnen i badrummet utgöra högsta punkten på golvet. En härlig utsikt över Sarakinikostranden. Lunch på ställets taverna sallad och vin. Vidunderlig utsikt däruppe ifrån, stranden med Kreta i fonden!

Theodore erbjöd sig att hjälpa till med jagandet av väska, han menade på att han kunde "systemet".

Vi ner till stranden, ljuvligt vatten "okallt" en lång strand med lite folk, en del nudister. De sista timmarna på dagen förflöt i ett stilla lugn på stranden. Så här i början på säsongen är det tre tavernor som är öppna nere på stranden, Four Brothers blev vår favorit. Det finns även en minimarket på stranden lite längre bort. PA kollade utbudet där på jakt efter en t-shirt, det fanns men bara fotbollströjor. Det fick bli en Ronaldinho nr 10 (vi hade rum nr 10), för att komplettera den magra garderoben.

Efter badet gjorde vi nya försök att nå lost & found, men de hade tydligen stängt för dagen. Efter sedvanlig insmortning och vätskejustering var vi mogna för middag. Upp till Zacki och husets taverna, vi åt Imam samt en del smakprover allt mycket gott! Zacki är en mycket duktig kock, han har tydligen jobbat runt om i världen. Alla kostnader sätts upp på rummet, man hanterar inte pengar på tavernan. Enastående utsikt från tavernan, ner över stranden, med Kreta i fonden och grekisk musik i bakgrunden. Sängarna mötte oss på halva vägen ner från tavernan.

Andra dagen onsdag 4 juli

En ljuvlig morgon efter en härlig natts sömn upp till tavernan för frukost, något spartansk, förmodligen mest beroende på elransoneringen. Vi ner för packning inför dagens cykelutflykt. Theodore kommer och meddelar att väskan finns i Chania, kommer med första färjelägenhet, d.v.s. på fredag. Lite långt fram, men skönt att väskan var på "väg".

På cyklarna och mot Ioannisstranden en stor strand men ganska otillgänglig. Vi läskade oss med en Mythos på en av serveringarna vid P-platsen. Invid parkeringen fanns det ett tält där man sålde kläder och annat. Vi förstod senare när vi fått information om "Rastahippiesen" att det var butik som drevs av någon Rastahippie. Åter till Sarakinikostranden för bad och äte, lika härligt vatten som igår. Det finns en del vild camping på stranden samt en del nudister men inget som störde oss.


Sarakiniko beach. Gavdos. Kreta.

Sarakinikostranden.

 

Lunchen intog vi på Four Brothers, get och pastitio mycket gott, 23,50 € med vin och sallad. Ner i böljan den blå igen för goa bad och mera sol. Eftermiddagen förflöt i ett stilla lugn. Upp till lägenheten för den sedvanliga omvårdnaden om våra kroppar. En bekant från Sverige ringde och ville ha information om Grekland! En stunds siesta innan vi drog upp till Zackis för middag. Pork chops me patates och en del vin mycket gott. Helt fantastiskt att sitta däruppe på tavernan med den hänförande utsikten och ha grekisk musik i bakgrunden. Vi snackade en del med Zackis om allt möjligt. Sedan var det dags för sängarna, sömnen var söt och långvarig.

 

Resebrevet fortsätter »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera