Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Tio härliga dagar på Naxos

Några axplock från 10 dagar på Naxos i slutet av oktober - upplevda av två 70plussare.

Vi hade bokat flyg, färja och boende på egen hand och det ångrar vi inte. Under alla våra resor har vi haft det aktuella landets Lonely Planet med oss och aldrig blivit besviken på deras tips.

Stället vi fastnade för var familjeföretaget Pension Sofi där vi bokat in oss i förväg så på piren när vi gick iland från Pireusfärjan stod ägarna gammelfar , dotter med man och mötte med bil. De tog oss den korta turen till hotellet. Vi bjöds på vin och oliver och utförlig introduktion i öns möjligheter. Vårt rum som nu på eftersäsong kostar 40 euro/natt har tre sängar varav en dubbel, dusch/toalett, kokmöjligheter och kyl, balkong mot sydväst. mycket rent och prydligt.

Värdfolket är otroligt hjälpsamma och vänliga. Från balkongen övervuxen av en otrolig bouganvilla som täcker hela husfasaden där vi äter frukost och lunch, ser vi ut över den gamla staden.

 

Pension Sofi. Naxos.

Pension Sofi.

 

 

Den är otrolig med vindande smala gränder, kritvita hus som klättrar upp Kastro, den gamla befästa delen som beboddes av venetianarna på 1200talet och ännu är en levande stad.

Ska man åka till Naxos och uppleva fullt turisthålligång har vi insett att men ska göra det före 15 okt. Inte så att det är något fel på temperaturen (25grader) eller badvattnet (över 20 grader) men det är lite sömnigt och avdankat. Tillräckligt mycket är dock öppet för vår smak och eftersom vi bor i staden Chora är det ett fullt fungerande grekiskt samhälle.

Vi har badat från piren i solnedgången nedanför Appotemplet, ätit middag på nya restauranter nästan varje kväll (lamm, härliga kyckling och kalvrätter, bondbönor i ljuvlig kryddad tomatsås, friterade småräkor mm)..Man får en liten efterrätt och ibland t.o.m. en halv kanna vin "on the house". Tre av de sex restauranter som Lonely Planet rekommenderade är dock stängda för säsongen.

Vår favorit var Mapu nära torget Plateia Evripeou (Main Square) grekiskt traditionellt kök med mycket rimliga priser och stora portioner. Vi har varit på arkeologiska museer, gjort långa promenader på sandstränder och sluttningarna upp mot bergen och åkt buss till en Halki där det berömda galleriet var stängt men lilla vävstugan öppen.

Sista heldagen hade vi en verklig höjdardag. Vi hade varit i ett stenugnsbageri i gamla stan i Naxos och köpt värdens godaste surdegsbröd bakat i vedeldad stenugn. Där blev vi tilltalade av en annan kund med några ord på svenska ( Man får vänja sig vid att alla greker i turistbranschen kan "hur mår du" och "tusen tack".) Mr Dimitris som han visade sig heta lämnade sitt kort och undrade om vi ville visas runt med bil mot en rimlig summa dagen därpå. Vi nappade genast för vi hade inga planer för vår sista dag och hade tyckt att de smala slingriga bergsvägarna inte inbjöd till att hyra bil och köra själva. Dessutom ville vi se lite av "det gömda " Naxos och då vill det till att man har en lokal ciceron.

Det blev en verklig upplevelse med sex timmars rundresa fast vi betalt för fyra. Vi besökte ett nunnekloster uppe i bergen med en enda 85årig nunna och fick klättra upp på vinden där nunnorna i gamla tider tog sin tillflykt när piraterna kom och skulle röva bort dem för att säljas som slavar, vi besökte en liten ostfabrik där vår guide presentade oss en utsökt getost, strövade genom en ekologisk grönsaksodling som hörde till en restaurant som Mr D. kände, stannade vid en rakidistillering (ytterligt primitivt med plåtfat (såg ut som bensintunnor) över öppen vedbrasa och sipprande gummislang som avkylning) där vi bjöds på avsmakning ur en öppen tunna medan familjen som satt och åt middagsmål bjöd oss hasselnötter , en flertusenårig liggande jättestaty, ett marmorbrott. mm.

Allt i en sakta mak, i liten skala och som ensamma gäster överallt i sällskap med hans 12 åriga förtjusande dotter. Vi fick plocka och smaka kaktus frukter, färska fikon och granatäpplen och lära oss av Mr D. hur man skalade dessa

Vi vill verkligen rekommendera andra att anlita Mr Dimitris som naxosguide, en kunnig, vänlig man i 50årsåldern med ett äkta intresse för natur och historia. Dagen med honom öppnade våra ögon för en sida av ön vi aldrig annars hade fått kontakt med.

Mr Dimitris mobil +00306945470720 eller djafaras@gmail.com

Hälsningar PeO och Ulla

 

Naxos på Kalimera »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera