Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Fira jul på Kreta. Del 4.




Lunch for charity and rock
Taverna White Lady har före jul en del luncher anpassade till sina engelska gäster och den 8 december var det dessutom för Sara´s Hope Foundation: “ Our mission is to give families from the UK, affected by the devastating impact of cancer, a much needed break from long hospital stays, traumatic medical procedures and cancer related treatments – so that they may spend quality time together recuperating and enjoying life as a "normal" family – strengthening relationships and creating lasting happy memories.”



Väldigt medryckande rockmusik. Bandet, Desperados, startade med House of the raising sun och fortsatte mest i samma stil men även t ex Let´s twist again.


Desperados´ show man.

Nu är det bluesmusik som spelas. Inte lika medryckande och lite för högt ljud för att vara njutbar blues.

Hemma
Vi ”råkade” köpa kvitten på marknaden
och bidde därför tvungna att lära oss vad man kan göra med den. Christer gjorde kvittenmarmelad. Vi har också hittat intressanta recept med kvitten (alternativt äpplen) och pistagemandel mm.

De bränner oönskad växtlighet i olivodlingen nära oss – usch det måste vara stor risk att den torra växtligheten gör att elden sprider sig till oönskade ytor.

Visste de att det skulle bli åskregn samma dag? Men vi har sett många som bränner även när det inte kommer regn direkt efter.

Regniga stunder och mörka kvällar när vi vill slappa läser vi böcker, studerar och planerar med hjälp av internet och tränar lite grekiska via TV eller lyssnar på svensk radio. Det är jättebra att kunna skicka efter svenska pocketböcker och att låna e-böcker från biblan i Linköping. Vi har också ägnat en del tid åt föreningen Fjällabäckens bredband.

Inte visste vi för ett år sedan att vi skulle sitta på Kreta i november-december och skriva projektplan för bredband i Fjälla. För att kunna använda internet som vi vill har vi dock blivit tvungna att beställa en fast telefonlinje och ADSL-internet.

De två första åren ingick trädgårdsskötsel i kontraktet med husfirman men inte nu längre. Nu har vi bara beställt kontroll av bevattningen samtidigt som de ser till huset en gång per månad när ingen bor här. Utomhus har vi ändrat en hel del. T ex flyttat de oerhört giftiga Nerium Oleander till branten tillsammans med några andra växter som blivit över när vi möblerat om i planteringen. Vi har också satt ner några murgrönor i branten för att försöka binda jorden. Hoppas bara att de klarar sommaren. Det är osäkert om vi har lyckats skugga dem tillräckligt innan övriga plantor har växt upp ordentligt.

Vi har planterat fler bougainvillea (vad heter det i plural?) som vi hoppas ska ge oss blomsterprakt så småningom. Vi har klippt fram några buskar som varit nästan helt kvävda av lavendel . Vi har planterat timjan och oregano som vi hoppas så småningom kan täcka marken där vi nu har vitlök och persilja. Vi har tagit hit utsädesvitlök av den ryska sort som vi brukar använda i Fjälla. Tror ni att de kan gilla medelhavsklimat och växa här? Saffranskrokus hittade vi på Praktiker (Heraklion, hos Praktiker finns nästan allt utom livsmedel .) Dyrare än annan krokus men kul att se om den vill rota sig och blomma. Vedförrådet har fått en ny plats så vi slipper se den utanför köket och nu kan vi istället ha något trevligt där.

Det nya vedförrådet är precis innanför muren och vid ingången.

Svensk julmarknad i Chanias Platanias
I Chania finns det fler svenskar än i Rethymnon. Några av dem ordnar en liten svensk julmarknad. Nytt för i år var att man inte kunde beställa julmat i förväg utan endast handla det som fanns när man kom dit.

Marknaden var på en taverna i Platanias väster om Chania (byn där vi firade Christers 60-årsdag) och pågick kl. 11-16 med luciatåg kl. 12. Vi anlände kl. 11.30 och redan då var de mest attraktiva varorna, julskinka och sill, slutsålda. Vi handlade lite rödbetssallad, dajm, lussekatter, onsalakorv mm, fikade och beundrade luciatåget.

Svensk julmarknad i Platanias på Kreta.

Försäljning av svensk julmat, svenskt godis mm. Passade på att fota när de flesta besökare hade flyttat sig till luciatåget.

Hälsningar Inger och Christer

Kreta på Kalimera »




HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera