Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Resa till Tilos i april och maj. Del 2.

Hamnen på Tilos.

I hamnen ligger fiskebåtarna, endast någon enstaka segelbåt ligger vid kajen den här tiden på året. Det är stor skillnad på hur det brukar vara senare under sommaren, då trängs segelbåtarna här och många som inte får plats ligger då förtöjda långt ute i bukten.


Vattnet är så klart att båtarna nästan tycks sväva.

Vattnet är så klart att båtarna nästan tycks sväva.

 

 

Nikos håller på med sina nät, hans båt går ut på fiske under hela året.

Nikos håller på med sina nät, hans båt går ut på fiske under hela året.

 

Påsk på Tilos.

Påskförberedelserna är igång hela veckan, och tidigt på långfredagens morgon samlas kvinnorna utanför kyrkan för att klä epitafios, Kristi grav, med blommor. På kvällen är det långfredagsmässa i kyrkan. Strax före nio bär man ut epitafios, och alla går sedan i procession genom Livadia.

Processionen går längs hamnpromenaden upp till kyrkogården, där prästen och bärarna går runt till gravarna och ber för dem som avlidit. Sedan fortsätter processionen ned till torget där den stannar till en stund, sedan vidare till kyrkan. Där fortsätter mässan, och många kryper under epitafios in i kyrkan för att bli välsignade.

 

Sent på Påskafton kväll på Tilos.

Sent på Påskafton kväll, går vi till kyrkan på midnattsmässa, det är fullt i kyrkan och många står utanför. Strax före midnatt släcks kyrkan ned och prästen ropar ut: Kristus är uppstånden! samtidigt som han bär ut ett stort ljus.

 

Lågan sprids vidare genom kyrkan och ut, alla tänder sina ljus och önskar varandra "Kristus är uppstånden". Fyrverkerier och smällare smäller, och så småningom går alla hem med sina ljus, helst med ljuslågan brinnande hela vägen hem. Vi samlas hemma med våra vänner och pickar ägg och äter Magiritsasoppa, och vi dansar till kretensisk musik till långt in på natten.

 

 

Grillad get på Tilos.

Efter några timmars sömn är vi uppe tidigt, och strax efter sju är det dags att börja förbereda geten som ska grillas. Den fylls med kryddor, citron, smör och vitlök, sys igen och penslas med ännu mer kryddor, citron, olivolja och vitlök. Sedan sätts den på spettet där den sakta får snurra över glöden i ungefär fem timmar, med jämna mellanrum penslas den ytterligare.

 

Sedan är det dags att äta, dansa och fira en härlig och solig påskdag tillsammans!

 

Koulourakia och vackra ägg.

Koulourakia och vackra ägg, som bundits med vårblommor och fått koka med rödlöksskal för att få färg, hör Påsken till.

 

Resebrevet fortsätter »





HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera