En septembervecka på sydvästra Kreta

Är lite tudelad inför att skriva detta resebrev. Vi är svårt förtjusta i flera av de små ställen vi besökte så lite själviskt så vill man behålla dem såsom de är, det vill säga lite lugna och inte allt för påverkade av stora turistströmmar, men knappast startar jag folkvandring med denna korta skrift...:-)

Bokade flygstol till Chania med avgång fredag 11 september. Det var kvällsavgång så vi landade vid 22.30 i Chania.Tanken var att ta lokalbussen in till Chania, men vi tyckte lite synd om värden (han satt och väntade bara på oss) på vårt förbokade boende Alena Apartments invid busstationen (ca 200 meter ifrån) så vi tog en taxi från flygplatsen till Alena. € 25,- enligt senaste fasta taxa.

Alena kan rekommenderas, bra läge och ganska rymlig studio, bra pris. Vi fick en studio på första våningen, förstod att det fanns "finare" lägenheter högre upp i huset, men för oss var det vi fick helt ok, eftersom vi bara sov där en liten stund. € 35,- var priset.

07.00 nästa morgon var det väckning. Vi hade bokat plats på bussen 08.15 från Chania till Chora Sfakia, priset är 8,10/person. Frukost intogs på busstationen innan avfärd. Efter en mycket vacker och avkopplande busstur genom bergen var vi framme i Chora Sfakia vid 10 - tiden. Vi gick genast till vårt bokade boende Samaria Hotel. Vårt rum var inte klart så vi dumpade bagaget på hotellet och begav oss till bystranden Vrisi. Där blev det sol, bad och hoppande i vågorna hela dagen, avbrutet av förträfflig lunch på Three Brothers.

 

Vrisi beach i Chora Sfakion.

 

 

På eftermiddagen fick vi även vårt rum på Samaria. Helt ok för en natts vistelse, fantastisk havsutsikt, € 32,- för ett dubbelrum. God middag på Lefka Ori avslutade dagen.

Nästa dag drog vi vidare till Loutro med färjan som gick 10.30 från Chora Sfakia. Loutro var lite av resans "huvudmål". Båtturen tog knappa 20 minuter och kostade € 6,-/pers. Framme i Loutro sökte vi upp vårt förbokade boende Loutro Holidays. Fick ett mycket fint rum på tredje våningen. Badrummet var verkligen fräscht, med bl.a. träimitationsklinker på golvet, ordentlig duschhörna med draperi och tallriksdusch. Altanen med havsutsikt var ca 20 m2 stor. Det var visserligen 60 trappsteg upp till rummet, men det var det värt. € 50,-/natt.

 

Stranden i Loutro på Kreta.

 

Loutro tyckte vi mycket om. Det är lugnt, stilla och "laid back", ingen störande musik eller mopeder/motorcyklar (det är i och för sig helt naturligt...det finns inte några vägar där...) Många bra och prisvärda tavernor. Bystranden är lagom djup för bad, det är däremot ingen strand för småbarn. Medelåldern i Loutro var vid vårt besök + 50, mest engelsmän och fransmän.

Det finns ett antal fina stränder runt Loutro (Sweetwater beach, Maramara m.fl.) som det går badbåtar till, men vi trivdes bra på bystranden så det blev inte någon båtutfärd denna gång.

Efter tre lugna och avkopplande dagar i Loutro åkte vi på onsdagen vidare västerut vid 13.30 - tiden. Det var "mellanlandning" i Agia Roumeli mellan 14.30 och 17.30. Tiden spenderades med lunch och bad. Agia Roumeli imponerande inte på oss, delvis säkert beroende på att byn nästan svämmade över av utmattade Samariavandrare.

17.30 åkte vi vidare mot Paleochora som vi nådde vid 19 - tiden efter ett kort stopp i Sougia där vandrare lämpades av för vidare transport med buss till den norra kusten. Båtbiljetten Loutro - Paleochora gick på € 19,50/person. I Paleochora hade vi bokat boende på Captain Jim, ett kort stenkast från färjeläget. Enkelt men rymligt, centralt boende med bra läge invid östra stranden, € 45,- natt.

De avslutande dagarna i Paleochora spenderades med bad och sol på den västra stranden.

 

Stranden i Paleochora.

 

Vi tog på fredagen/hemresedagen 15.30 bussen till Chania (€ 7,60/pers) där eftermiddagen användes till lite stadsflanerande och middag i gamla stan. Lokalbussen till flygplatsen (€ 2,50/pers) fungerade alldeles utmärkt, väldigt lugnt och skönt i jämförelse med vissa transferbusserfarenheter tidigare.

Hälsningar Obo med sällskap

 

Kreta på Kalimera »

HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2020 Janne Eklund/Kalimera