En vecka på Kefalonia

Jag har tillbringat en juli-vecka på den joniska ön Kefalonia, belägen mellan Lefkas i norr och Zakynthos i söder (som man båda ser från ön) och berättar här vad jag sett och upplevt.

 

Melissanisjön, Poros, borgen, fyren, Assos och Myrthos på Kefalonia.

På bilden syns Melissanisjön, Poros, borgen, fyren, Assos och Myrthos.

 

 

Städer och byar
Jag bodde utanför Poros på östkusten. Det är en lugn liten hamnby med några supermarket, bageri, tavernor och souvenirbutiker.

Skala ligger i sydöstra hörnet och här trängs turister och hotell. Den största gatan ska vara bilfri men det bryr sig ingen om.

Argostoli är öns huvudort. En lite mer livligt trafikerad plats. I centrum finns en bilfri shoppinggata som inte kändes så imponerande.

Assos är en liten by på västkusten som ligger fint vid vattnet. När man kommer ner kan man följa skyltarna och köra höger, eller som vi gjorde, köra vänster och komma ner till en större parkering. Här ifrån kan man börja den knappt 2 km långa vandringen upp till borgen på bergen vid havet, men det gjorde inte vi i hettan.

Fiscardo i norr sägs vara populärt bland kändisar och kändes ”lite finare”. Här radar tavernor och småbutiker upp sig i hamnen.

Egia Efimia är en liten söt hamnby på östkusten.

Sami på östkusten känns som en rätt typisk grekisk hamnort.

Stränder
Stränderna jag besökt har alla fint vatten, förutom möjligen Makris Gialos där det flöt omkring en del tångbitar. Jag såg många som snorklade och folk som dök hittade både fina snäckor, stora sjöstjärnor och bläckfisk. Jag använde badskor på alla förutom Mounda.

Ragia i Poros är en sten och sandstrand strax norr om själva byns centrum med lugnt läge.

Mounda ligger söder om Skala längst ner på ön. En långsträckt sandstrand som är långgrund i förhållande till de andra stränderna. Vi körde höger efter hotellet vid vattnet och parkerade utmed vägen. Lite längre fram längs vägen finns en strandbar med solstolar.

akris Gialos är en långsmal sandstrand i Lassi packad med turister, inte min favorit.

yrthos sägs vara en av Greklands mest fotograferade stränder. Slingrig väg ner och inte så lätt att hitta parkering. Fin vit stenstrand och här finns en strandbar.

Eblissi ligger strax utanför Fiscardo. En liten fin stenstrand som även erbjuder lite klippor att bada ifrån. Här finns en liten kiosk med musik.

Antisamos utanför Sami är en stor stenstrand med stor parkering och bar/café. Vägen dit uppe på berget är bitvis väldigt smal så se upp för möte, men stanna gärna till på lämplig plats och beskåda utsikten!

Vägar med vyer

Att hyra bil under vistelsen är att rekommendera. Avstånden är inte så långa men vägarna är slingriga och inte sällan smala för möte så det går inte att köra särskilt fort. Jag var förvånad över att det var så pass lite trafik på många ställen men som sagt se upp.

Skyltningen kan vara lite si och så, på vissa ställen finns det mängder av skyltar även för sådant som inte direkt rör trafiken (d.v.s. hotell/barer) vilket gör att man får stanna till och läsa, på andra sitter de långt före eller efter man ska svänga... Man kommer dock långt med en vanlig turistkarta över ön.

P.g.a. en jordbävning 2014 är vägen mellan Myrthos och Assos avstängd och de partier som gått sönder ligger illa till så det kommer säkert ta tid att få dem lagade. Det är fint att åka mellan Sami och Agia Efimia, här finns även lite ministränder att stanna till vid. Bergvägen mellan Agia Efimia och Assos via Neohori och Komitata ger fina vyer över bl.a. grannön Ithaka. Vägen ner till Assos ger också bland de finaste vyerna.


Sevärdheter

Melissanisjön är en liten sjö nära Sami som ligger i en grotta med ett hål i taket. Här kan man för några euro få ta en liten båttur med enkel guidning.

Drogaratigrottan ligger också strax utanför Sami. För några euro får man gå ner i grottan som ibland används för konserter. Den är inte jättestor men ger en häftig upplevelse.

Roman villa i Skala visar ett utgrävt hus med fin mosaik, fri entré och öppet några dagar i veckan.

Borgen Agios Georgios vid byn Peratata i sydväst ger fin panoramautsikt över bl.a. huvudorten Argostoli och högsta berget Ainos, fri entré men inte öppet varje dag och har ingen parkering (man får parkera längs gatan strax innan entrégrinden). Det finns stora skyltar där man ska svänga, från Argostoli-hållet. När man kommer ut från borgen så finns det en väg ner till höger, lite längre fram, som man kan ta ner för omväxling.

 

 

I Argostoli vid hamnområdet Cobblestone seafront kan man spana efter de ovanliga havssköldpaddorna Caretta Caretta, vi fick syn på en precis på kajkanten!

Arkeologiska museet här ska vara sevärt man är stängt efter skador från 2014 års jordbävning.

Katavothres norr om Argostoli är en plats där det finns ett vattenhjul som visar att vattnet rinner från havet. Man har tagit reda på att det två veckor senare kommer ut på andra sidan ön vid Sami!
Här ligger en restaurang med fin uteservering (som var tom när vi var där och tittade).

En bit från vattenhjulet ligger fyren Theodoroi, det var fint att se solen där vid vattnet framåt kvällen.

Mattips

Poros – vi åt god mat på den lilla tavernan Memas som har en restaurang med uteservering på andra sidan vägen vid stranden. Kockens mamma odlar grönsakerna. Vid hamnområdet ligger baren/caféet Remetza fint inklämt bland klipporna vid havet och har solskydd format som ett stort skepp.

Fiscardo – åt en god moussaka på Roula´s Grill House i hamnen.
Passa även på att äta den prisade och goda glassen Dodoni, säljs på diverse caféer/glassbarer.

Flygplatsen ligger vid Svoronata söder om Argostoli, den är liten - har bara tre gater - och sägs bara ta emot fyra plan åt gången, vilket bl.a. ledde till försening på hemresan. Det var svårt att hitta parkering för den som körde mig till flyget, en del tas till stor del upp av hyrbilar. Det finns en liten och dyr butik/café i ankomsthallen och en liten taxfree-butik men är ingen kul plats att vänta på. Man kan dock gå en kort sträcka och sätta sig på någon trevligare uteservering där flera erbjuder rabatt till resenärer. Något positivt var att de var snabba med bagaget vi ankomsten.

Kefalonia är en vacker och kuperad ö med flera punkter på över 1000 meter över havet. Mina bästa tips är som sagt: hyr bil (om inte annat så för några dagar) och undvik de mest turistiga stränderna (t.ex. i Lassi).

Hälsningar Karin

 

Kefalonia på Kalimera »

HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2020 Janne Eklund/Kalimera