Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Sensommarsemester. Del 4. Agathonissi & Samos.

Onsdag 9/9
Sista dagen på Agathonissi. Frukost, betalade rum och frukost, 136€ för 3 nätter. Dryck på altanen och väntade på Nisse för vidare transport till Pythagorion. Marias man skjutsade oss till färjan. Många barn bland flyktingarna på båten som fylldes nästan helt av flyktingar.

Förberedelse för bön innebar att många tvättade fötterna utanför toaletten för män. Där blev det blött. Om man åker med Nisse är det klokt att uträtta sina behov i förväg, oavsett mängden flyktingar. Herrtoaletten lämnar väldigt mycket i övrigt att önska.

Samos

Lugn båtresa på drygt en timme. Kort taxiresa från hamnen i Phytagorion till Elli Studios vid huvudgatan mot hamnen. Fel rum, rum mot gatan ville vi inte ha! Vid vårt besök i maj samma år beställde vi rum nr 1 mot kyrkan eftersom vi inte ville ha ett rum mot gatan. Diskuterade i högt tonläge med värden varför vår bokning i maj inte gällde. Vi såg ju honom skriva in bokningen i sin liggare, dock med blyerts! Hans rudimentära kunskaper i engelska försvann plötsligt.

Ouzo i hamnen, provianterade, satt på balkong igen. Dyr middag i gränden vid Iris Studios, To Gevteki, 37€, fisk och kyckling med en halv liter vin. Populärt ställe men de höga priserna motiverades inte av matens kvalité.

Torsdag 10/9
C köpte gott bröd hos sura mamman i bageriet vid Platantorget. Frukost på balkongen.

Gick till Rematakistranden för bad. Dyr öl vid solsängarna, åt pastitsio och ¨gifta bläckfiskar”, vin, vatten och ouzo, 40 Euro. Tillbaka till rummet vid 15-tiden. Tvättar kläder. Middag hos Daphne på Platantorget, vi delade på en portion griskött med rosmarin. Daphne serverar stora portioner.

Fyra bussar kom på kvällen för att hämta flyktingar från Agathonissi på hamnpiren.

Fredag 11/9
Handlade ouzo, drack Mythos på kaféet med de blå stolarna i vägkorsningen. Gick till Phytagorasstranden, misstänkta luftblåsor i vattenytan. Föroreningar? Lunch på Pegasus, omelett och saganaki. Många svenskar där. Tillbringade en stund på stranden, vandrade sedan hem för siesta.

Lördag 12/9
Åkte till långgrunda och barnvänliga Psili Ammos med taxi. Drack öl på strandkafé. Badade och åt lunch på taverna vid stranden. Kikärtsbollar och xorta fick räcka som lunch. Mera bad och sedan hemresa med förbeställd taxi som väntade på oss enligt överenskommelse. Totalt 30€ för taxiresorna.

Ouzo med liten meze på Morotuge vid hamnpromenaden. Åt middag på Maritsa, fisk och fyllda tomater med dyrt och tveksamt flaskvin (Cs födelsedag).

 

Maritza. Pythagorion.

Födelsedagsmiddag på Maritza i Pythagorion.

 

 

Betalade rummet på Elli Studios, 25€ per natt med AC. Vi tror att vi fick ett reducerat pris med tanke på ägarens bokningsmiss.

Sista kvällen på balkongen efter packning av resväskor för att sedan morgonen efter åka taxi till flyplatsen för flyg till Aten och byte av plan till Arlanda. Genomgående bokning är en välsignelse eftersom bagaget fanns på Arlanda vid vår ankomst.

Taxi hem för sedvanlig uppackning på söndag em.

Övrigt:
Under våra 18 dagar på öarna fick vi maskinstämplade kvitton ett par gånger och det gällde både näringsställen och boenden. Skattemoralen har inte förbättrats och vad spelar det för roll att momsen höjts om skatten inte redovisas. Det blir då mer pengar rakt ner i fickan på näringsidkarna i stället för att minska statens underskott. En av servitörerna informerade oss att det sker en viss skönstaxering om inkomsterna är för små jämfört med verksamhetens omfattning.

Öarna kommer att bli av med skattesubventioner enligt ny överenskommelse. Det kommer inte att gynna turistströmmen till Grekland men turkarna blir väl glada.

Det vi undrade över var hur avloppsvattnet renas på de mindre öarna som Lipsi, Leros (Pandeli) och Agathonisi, med det är väl lika bra att inte veta.

Vi såg inga skadedjur eller liknande och vi fick endast ett fåtal myggbett under våra 18 dagar. Många rum har perfekta myggfönster eller tätslutande dörrar mot yttervärlden.

Alla boenden hade AC och WiFi på rummen med minst 2Mbits hastighet.

Vi spenderade totalt strax under 30.000 SEK inklusive flyg och taxi Arlanda – Uppsala t o r. Vi åt nästan uteslutande lunch och middag på tavernor.

Vi tog inga bilder av flyktingar, det kändes inte rätt att fota utsatta människor. Agathonisi, en ö med 180 invånare, genomströmmades av flest flyktingar per invånare, flera hundra per dag, medan det på Leros bara fanns ett fåtal, vad vi såg. På Lipsi såg vi inga. Kos hade många men undanfösta till för turisterna mindre synliga ställen.

Onekligen gav mängden flyktingar ett helt nytt perspektiv på vår resa och det skrämmande var att vi vande oss ganska snart och blev inte lika illa berörda. Alla var ganska välklädda, hade tillgång till vatten och någon form av bröd men det är lätt att inse att deras situation är fruktansvärd – tvingas lämna ett raserat hemland för att under svåra umbäranden bege sig mot okänt mål.

Under denna semester blev vi konfronterade med verkligheten för flyktingarna och det ger oss ett helt nytt perspektiv på de bilder vi ser på TV. TV-rutans ”filter” fungerar inte längre för oss.

Hälsningar Åke och Christina

 

Agathonissi på Kalimera » | Samos på Kalimera »

 

Börja om »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera