Semester i Chania på Kreta. Del 1.

Detta år så blev det 3 veckor på Kreta. Kort besök i Koutouloufari/Hersonissos 5 nätter. Vi kan konstatera att det är inte sig likt efter 30 års frånvaro. Lite för turistiskt för oss. Vi vill dock nämna vårt boende Iokasti Café bra boende och bra Medelhavsrestaurang där vi åt bland den bästa svärdfisk vi ätit i Grekland. Restaurangen Oniro som har en fantastisk utsikt över Hersonissos och havet samt mycket bra mat.

Värt ett besök annars så finns det fler små pärlor i byarna Hersonissos, Koutouloufari och Piskopiano. Men se upp det finns gott om inkastare och det gäller ju att välja rätt. Kolla efter Greker! Personalen och ägarna mycket service inriktade och trevliga.

Vi hyrde bil och fick verkligen hålla tungan rätt i mun på de smala gatorna som skulle trafikeras. Det tog ca 25 minuter att promenera till Limni Hersonissos och här hade turismen slagit ut i full blom, urk sa vi. Inget för oss och det sa våra gamla bekanta som fanns kvar i "byn"! Men vi vill nämna ett ställe som fortfarande hade kvar sin charm. KIOSKI Café och Snackbar på MAPTIOY (martiou) 6 i början på Strandpromenaden/Vägen. Toppen Frappé och småplock i gammalstil, här var det öppet redan på tidigt 70-tal!


ersonal och gäster på Iokasti..

Personal och gäster på Iokasti.

 

 

Så blev till bil till Nea Chora och Iros Apartments på Konstantinou Paleologou street, 36. Mycket trevligt boende hade vi här med en mycket trevlig ägarfamilj som pratade engelska och grekiska (fniss). Jättebra läge nära till stranden där vi valde Danaos som hade Café med strandservice 2 solstolar och parasoll för 5 € samt bra och ren toa i hotellentrén. Tänk att man får bra toast och Frappé för 4,50 € serverad på stranden!

Besök i Chania stad
Man får ju inte missa att luncha eller äta middag på Saluhallen
, det gjorde vi 10 gånger hos vår favorit som ligger i den vänstra gången på högersida. Vi gör då entré från torget utanför hallen. Här är det numera omgjort så fler får plats och borden har blivit lite störra. Men inget annat har blivit "modernt" inte ens kolgrillen som går för fullt särskilt på lördagarna. Då det finns kokoretsi (lammlever och njure inlindat i lammbringa), lammskalle, grytor med lamm, fisk m.m. och lokaliko (lammkorv här) samt lite andra rätter och soppa att välja på.

Men pröva lammkotletter/brisola från slaktarbänken. Här styckar man köttet på plats och sedan direkt på kolgrillen. Man kan bli religiös för mindre! Priset varierade beroende på hur mycket vi åt och drack men 16 -18 € för två till lunch är väl helt OK? Allt hemgjort och 80 % inhemska gäster säger väl det mesta, tyvärr så törs inte turisterna komma in, de går till något "finare" ställe! Men fler borde besöka "bästa stället i stan" enligt oss!

PS! Det är öppet kvällstid men är saluhallen stängd så kommer man in från baksidan av restaurangen/saluhallens vänstra vinge.

 

Estiatorio Marmaritzakis. Saluhallen. Chania.

Estiatorio Marmaritzakis i Saluhallen i Chania.

 

Resebrevet fortsätter »

HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2020 Janne Eklund/Kalimera