Fira jul och nyår på Rhodos. Del 1.

På juldagen lämnade vi ett kyligt och regnigt Göteborg, med siktet inställt på Rhodos. Under de senaste åren har vi tillbringat en hel del vinterdagar där, men vi har aldrig haft så varma och soliga dagar som den här gången. Även Grekland har ju haft en ovanligt varm höst- vinter, och många gick i bara tröja på dagarna, då temperaturen låg på 17-20 grader. De sista dagarna vände vädret och det blev snabbt kallt, bara tre grader nattetid, vilket tillsammans med stark blåst blev riktigt kallt. Men det varade bara några dagar, sedan blev det varmt igen.

Om vintern är det som om Rhodos byter skepnad… Den hektiska turistön fylls av ett lugn som är svårt att beskriva. Det är som om Rhodosborna får tillbaka sin ö, den blommar upp och i Gamla stan där vi bodde, såg man många som tagit ut en stol i solen och satt och pratade över en kopp kaffe.

Jag har i tidigare resebrev (2011 & 2014) beskrivit Rhodos vintertid med miljöbilder, så dem lämnar jag den här gången. Istället vill jag visa ett julpyntat Rhodos, ett Rhodos med julmarknad och julbelysning. Och som kontrast till det, ett blommande Rhodos, för det blommar verkligen överallt...

 

Saluhallen. Rhodos.

Överallt på lyktstolparna hänger juldekorationer, som tänds om kvällarna. Varje gata har sina dekorationer; änglar, klockor, stjärnor, granar, eller som här i Saluhallen, julgranskulor.

 

 

Väderkvarnarna i Mandrakihamnen. Rhodos.

De tre väderkvarnarna i Mandrakihamnen pryds av de vise männen, en på varje väderkvarn.

 

Mandrakihamnen. Rhodos.

Det är oerhört vackert då de tänds på kvällarna.

 

Gamla stan är julpyntat med girlanger och juldekorationer. Rhodos.

Gamla stan är julpyntat med girlanger och juldekorationer. Det mesta är stängt, men några enstaka affärer, restauranger och cafér är öppna och på kvällen är det även några souvlakiställen som öppnar upp.

 

Vårt favoritcafé i Gamla stan är julpyntat och öppet. Rhodos.

Vårt favoritcafé i Gamla stan är julpyntat och öppet.

 

 

En av Gamla stans vinteröppna restauranger. Rhodos.

En av Gamla stans vinteröppna restauranger.

 

Den stora granen i Mandraki. Rhodos.

Den stora granen i Mandraki.

 

Resebrevet fortsätter »

HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2020 Janne Eklund/Kalimera