Visa ett inlägg
  #18  
Gammal 2007-08-09, 21:10
Eva Ls avatar
Eva L Eva L är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 8 008
Standard Sv: Grekland och (det obefintliga) mjölkdrickandet

Ungefär så här kan det förklaras. Den som slutar dricka mjölk före ca fem års ålder blir lättare laktosintolerant än den som fortsätter att dricka mjölk. Jag kommer inte ihåg procensatserna nu men det finns studier gjorda. Om vi säger att 5 % är laktosintoleranta i norden (ta inte siffran exakt) så är 10 kanske 15 eller 20 procent det i Grekland och fler i Afrika och Asien. Den laktosintolerante som oftast tål lite mjölk har brist på enzymet laktas som gör att mjölsockret inte bryts ner och kan tas upp i tunntarmen. Istället bryts mjölksockret (laktosen) ner i tjocktarmen av bakterier som finns där. Det jäser, gaser bildas, en del har smärtor och diaréer. Det finns enzym att köpa på apoteket.

Fetare mjölkprodukter innehåller mindre mjölsocker så därför kan en del lättare tåla de produkterna. Den som är glutenintolerant har ofta så skadade tarmar att många också blir laktosintoleranta.

Eva
Svara med citat