![]() |
|
#1
|
||||
|
||||
![]()
Ungefär så här kan det förklaras. Den som slutar dricka mjölk före ca fem års ålder blir lättare laktosintolerant än den som fortsätter att dricka mjölk. Jag kommer inte ihåg procensatserna nu men det finns studier gjorda. Om vi säger att 5 % är laktosintoleranta i norden (ta inte siffran exakt) så är 10 kanske 15 eller 20 procent det i Grekland och fler i Afrika och Asien. Den laktosintolerante som oftast tål lite mjölk har brist på enzymet laktas som gör att mjölsockret inte bryts ner och kan tas upp i tunntarmen. Istället bryts mjölksockret (laktosen) ner i tjocktarmen av bakterier som finns där. Det jäser, gaser bildas, en del har smärtor och diaréer. Det finns enzym att köpa på apoteket.
Fetare mjölkprodukter innehåller mindre mjölsocker så därför kan en del lättare tåla de produkterna. Den som är glutenintolerant har ofta så skadade tarmar att många också blir laktosintoleranta. Eva |
#2
|
||||
|
||||
![]()
Okej, det är i den storleksordningen det är, alltså. Tack!
|
#3
|
||||
|
||||
![]()
Ja på ett ungefär. Ska plocka fram exakta uppgifter till dig. Finns på jobbet.
Eva |
#4
|
||||
|
||||
![]()
Tack! Kan vara spännande att veta.
I ett land där man är hänvisad till Nou-nou är det inte konstigt om man blir intolerant ![]() |
#5
|
|||
|
|||
![]()
Då kan alltså teorin och spekulationen om att greker är mer laktosintoleranta pga att de mer eller mindre i generationer aldrig druckit komjölk stämma,Eva?
Tack för ett mycket intressant inlägg! |
#6
|
||||
|
||||
![]()
Men vad som är underligt är väl ändå om man tittar på Finland, där varierar det enligt folkgrupp: Svenspråkiga 8%, Finskspråkiga 17% och samiska 37% laktosintoleranta, i övriga norden är c:a 5% laktosintoleranta. I Kina är för övrigt 90% laktosintoleranta.
Källa: http://www.helsinki.fi/kemia/opettaj...tosfattiga.htm , verkar vara en privatperson som sammanställt detta. Mvh Janérik |
#7
|
||||
|
||||
![]()
Finskspråkiga kanske har mer inblandning av andra folkgrupper eller har finlandssvenskarna haft mer av svenska mjölkvanor? Själv skyller jag min ändå ganska måttliga laktosintolerans, som dock försämrats lite med åren, på mina ryska förfäder. För några generationer sedan kom invandrande ryssar och gifte sig med mina svenska förfäder på mormors sida. Något samesamband tror jag däremot inte att jag har. Min son misstänker att han också är laktosintolerant och han har svenskt/norskt/samiskt och lite ryskt ursprung så det kan väl stämma.
Eva |
#8
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Så vitt jag känner till så har dock ingen forskning säkert kunna visa att det verkligen är så och bilden kompliceras av några faktorer, dels det som Janérik nämner att det även i Finland samt bland samer är 15-20 procent av befolkningen som är laktosintoleranta och att siffran i Medelhavsländerna inte är högre än då, dvs 15-20 procent även där. En klar majoritet av dem som alltså inte har druckit komjölk som vuxna har alltså ändå tolerans mot det i dessa länder. En annan viktig aspekt är att all mjölk innehåller laktos, alltså inte bara komjölk, utan även mjölk från får, get, åsna, ren, buffel osv. Så gott som alla folkslag tar vara på mjölk från något däggdjur och använder i matlagningen och även som dryck, även bland de folkgrupper i Afrika och Asien där laktosintoeransen är 100 procent. Detta har gett teorin att just komjölk ger större tolerans mot laktos än mjölk från andra djur, men varför det i så fall är så har man inte kunnat förklara - och det stämmer ju dessutom inte på finländare. Det man har kunnat visa är att laktosintolerans är ärftligt. |
#10
|
||||
|
||||
![]()
Det kan säkert stämma att 75 % är mer eller mindre laktosintoleranta i Grekland. Jag har letat i gamla papper och det verkar finnas studier som skriver om allt mellan 20-75 % vid Medelhavet till över 90 % i Afrika, Asien och Sydamerika. Finland 17 %, Sv, No, Da 3-5 % med inflytandet från andra länder. Tidigare var siffran här ca 2 %. Kaukasier verkar också ha kvar laktasen i vuxen ålder. Nästan ingen föds med laktasbrist utan produktionen börjar minska vid två-tre års ålder och besvären kommer oftast först i vuxen ålder.
Eva |
#11
|
||||
|
||||
![]()
Vi tok for noen år siden bussen fra Ag Nikolaos til Ierapetra, på Kreta. Det var en varm dag, og jeg var tørst før vi gikk på bussen, og skulle kjøpe vann på busstasjonen. Men bussen var klar til avgang, og vi måtte bare finne et sete, uten vann.
Vel framme i Ierapetra var det første jeg tenkte på å finne noe å drikke, og kastet meg inn på et supermarked ved busstoppet. Jeg kom først til melkeskapet, og tok med en halvliter skummet fersk melk i lilla kartong, gikk ut på fortauet, og drakk den iskalde melka omtrent uten å kartongen fra munnen. Da den verste tørsten og desperasjonen var over, kom jeg så langt at jeg så meg rundt. På kafeneionen på den andre siden av gata satt en rekke gubber med åpen munn, mens de alle studerte meg, og så helt fascinert ut. Det var åpenbart at de aldri hadde sett en voksen mann drikke melk på den måten før. Jeg går ut fra at de hadde stoff til en minst like omfattende melkediskusjon som den som går her nå.. |
#12
|
||||
|
||||
![]()
Pga grekiska anlag från min pappa så har jag fått lactosintolerans och känner även en kille vars pappa oxå är grek. Han har oxå lactosintolerans och pga det att grekerna dricker inte mjölk i högre ålder som vi gör här i norden. För mig funkar det bättre med glass i Grekland än här hemma iom att det gör med fårmjölk. Som tur finns det oxå tabletter att ta om man skulle känna sig osäker hur maten är tillagad. Utan dom är det inte så kul om det skulle finnas lilla minsta mjölkprodukt i maten.
|
#13
|
||||
|
||||
![]()
Tack för en massa bra svar, intressant att veta!
![]() En anslutande om än mindre seriös fråga i sammanhanget: Ni som har mjölk i kaffet hemma, vad har ni i kaffet ni lagar i Grekland? Jag har hittills bara haft Nou-nous portionsförpackningar för det känns så slösaktigt att köpa hela mjölklitrar - men Nou-nou smakar ju skit (utom i frappé, av nån anledning). |
#14
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() // Helén |
#15
|
||||
|
||||
![]()
Suck
![]() ![]() |
#16
|
||||
|
||||
![]()
Vi köper hela (dyra) liter när vi köper... dels dricker vi både te och kaffe - båda med mjölk, och sen har vi en junior som komsumerar en hel del oboy! så det hinner inte bli gammal mjölk i våran grek-kyl!
|
#17
|
||||
|
||||
![]()
Jag gör av med en liter (eller åtminstone nästan en liter) på den tid jag är där så att köpa mindre förpackningar skulle kännas slösaktigt för mig.
Men mjölk i Grekland är ju en djungel, så vilka märken jag brukar köpa minns jag inte alls. Brukar väja den jag hittar med minst fett. Jag har för övrigt väldigt svårt att tro att inte grekerna själva köper en massa komjölk, så många tillverkare som det finns.. Hittade denna förteckning över Grekiska mjölkprodukttillverkare. |
#18
|
|||
|
|||
![]() Citat:
I Sverige står det pallar med färsk mjölk bakom kyldisken men det gör det inte här. Oftast finns det bara det mjölk som står framme i disken och det är inte mycket. |
#19
|
||||
|
||||
![]()
Ja, det är lång hållbarhet på mjölken där. (Det börjar för övrigt blir allt mer vanligt här också..) Vad används den till? Gratinerar man mycket mat i hemmen?
|
#20
|
|||
|
|||
![]()
De gör ju Bechamel till bla mousaka,pastisio.
|
![]() |
|
|