Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Off Topic > Mat & Dryck (ej grekisk)

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2007-01-02, 09:04
Elisabets avatar
Elisabet Elisabet är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Umeå
Inlägg: 5 566
Standard "Grekisk pyttipanna"

Här är en enkel och festligt god rätt som kallas "Grekisk pyttipanna".

Grekisk pyttipanna

2 fläskfiléer
15-20 potatisar
3 paprikor i olika färger
3 tomater
1 rödlök
(oliver)
200 gram feta ost

Marinad:
3 dl olivolja
6-8 vitlöksklyftor
3 tsk sambal oelek
4 msk soja
1½ tsk salt
1 tsk svartpeppar
½ tsk ingefära

Dressing:
2 dl creme fraiche
2 pressade vitlöksklyftor (kan uteslutas)
½ pressad lime eller några droppar citron
en nypa salt
lite svartpeppar och örtkryddor

Blanda marinaden. Skiva fläskfiléerna i 1 cm tjocka bitar och lägg dem i marinaden ca 1 dygn i kylskåp.

Skala och klyfta potatisen. Koka den i 3 minuter. Bred ut den i en långpanna. Skär rödlöken och paprikan i klyftor och lägg ovanpå. Lägg eventuellt på oliver. Skär tomaterna i skivor och lägg på.
Lägg filébitarna ovanpå och häll på lite av marinaden.
Smula över fetaosten.

Ställ in långpannan i ugnen i 200 grader i 30 minuter.

Servera med dressingen eller tzatziki.


En variant är att göra samma sak med kycklingfiléer. Då är det gott med rotsaker som morötter, rotselleri, fänkål och rödbetor.
Svara med citat
  #2  
Gammal 2007-01-02, 11:00
Charlotte! Charlotte! är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jul 2006
Ort: Södertälje
Inlägg: 57
Standard Sv: "Grekisk pyttipanna"

Mums, låter gott!
Skulle kunna göra en vegetarisk variant genom att byta ut fläsk/kyckling mot quorn...

/Charlotte!
Svara med citat
  #3  
Gammal 2007-01-06, 12:17
ford prefect ford prefect är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Mölndal
Inlägg: 232
Standard Sv: "Grekisk pyttipanna"

Gjorde pytten i trettonhelgen och bjöd svågern med fru - de (och vi) blev stormförtjusta

En biverkning bara - viss vitlöksförgiftning dagen efter

//Åke
Svara med citat
  #4  
Gammal 2007-01-13, 21:21
inkfishs avatar
inkfish inkfish är inte uppkopplad
 
Reg.datum: nov 2004
Inlägg: 8 500
Standard Sv: "Grekisk pyttipanna"

Nu har jag också lagat den här - den var supergod!

Drog ner på vitlöken efter Åkes lilla varningsflagg. Enda misstaget var att jag hällde på för mycket av marinaden (det räcker med verkligt lite, eller hur?), för det blev lite oljigt.

Men då vet jag till nästa gång för den här pytten ska sannerligen göras igen. Mycket gott!

Edit: en fråga förresten: vinner man mycket på att marinera i ett dygn? Jag tvingades fuska och klara mig på ett par timmar

Senast redigerad av inkfish den 2007-01-13 klockan 21:23.
Svara med citat
  #5  
Gammal 2007-01-14, 11:54
lilles avatar
lille lille är inte uppkopplad
 
Reg.datum: aug 2005
Ort: Midt i Norge
Inlägg: 87
Standard Sv: "Grekisk pyttipanna"

Citat:
Ursprungligen postat av Elisabet Visa inlägg
3 tsk sambal oelek
Hva er sambal oelek ??
Svara med citat
  #6  
Gammal 2007-01-14, 11:57
Elisabets avatar
Elisabet Elisabet är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Umeå
Inlägg: 5 566
Standard Sv: "Grekisk pyttipanna"

Citat:
Ursprungligen postat av inkfish Visa inlägg
vinner man mycket på att marinera i ett dygn? Jag tvingades fuska och klara mig på ett par timmar
Om du blev nöjd med resultatet så går det naturligtvis bra med ett par timmar! Du kan väl planera mer tid till nästa gång och jämföra om det blir någon skillnad. Köttet borde ju ta åt sig mer smak av kryddorna och sägs bli mörare om det ligger längre tid i marinad, men det kanske bara är en gammal myt?

Jag har en annan fråga; finns det någon "riktig" grekisk rätt som görs så här och vad heter den i så fall? Första gången jag hörde talas om grekisk pyttipanna sa jag "vad är det för svammel" Har även frågat Andreas som äger tavernan i Luleå och han sa att pyttipanna finns inte i Grekland. Men detta är ju inte precis en pyttipanna på svenskt manér heller - och det skulle som sagt vara roligt om det finns någon grekisk motsvarighet till rätten. Någon som vet?

Senast redigerad av Elisabet den 2007-01-14 klockan 12:17.
Svara med citat
  #7  
Gammal 2007-01-14, 12:03
Elisabets avatar
Elisabet Elisabet är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Umeå
Inlägg: 5 566
Standard Sv: "Grekisk pyttipanna"

Citat:
Ursprungligen postat av lille Visa inlägg
Hva er sambal oelek ??
Det är en kryddpasta gjord på röd chili. Den är vanlig i asiatisk matlagning och jag tror den från början är indonesisk.

Sambal oelek finns i svenska livsmedelsaffärer sedan länge. Jag googlade efter norska sidor med kryddan och hittade detta så du borde kunna hitta den i butiker Norge i också.

Senast redigerad av Elisabet den 2007-01-14 klockan 12:19.
Svara med citat
  #8  
Gammal 2007-01-14, 12:21
inkfishs avatar
inkfish inkfish är inte uppkopplad
 
Reg.datum: nov 2004
Inlägg: 8 500
Standard Sv: "Grekisk pyttipanna"

Citat:
Ursprungligen postat av Elisabet Visa inlägg
Om du blev nöjd med resultatet så går det naturligtvis bra med ett par timmar! Du kan väl planera mer tid till nästa gång och jämföra om det blir någon skillnad. Köttet borde ju ta åt sig mer smak av kryddorna och sägs bli mörare om det ligger längre tid i marinad, men det kanske bara är en gammal myt?
Ska ta längre tid på mig nästa gång, den här gången ville jag bara ha den där rätten NU.

Jag är också lite skeptisk till det där med marinad, för i nåt sammanhang har jag hört en kock säga att kött inte kan dra åt sig marinad på det sättet som de flesta av oss tror... Men jag minns tyvärr inte sammanhanget.
Svara med citat
  #9  
Gammal 2007-01-14, 12:26
Elisabets avatar
Elisabet Elisabet är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Umeå
Inlägg: 5 566
Standard Sv: "Grekisk pyttipanna"

Citat:
Ursprungligen postat av inkfish Visa inlägg
för i nåt sammanhang har jag hört en kock säga att kött inte kan dra åt sig marinad på det sättet som de flesta av oss tror... .
Jag har också hört det, men då gällde det att det är meningslöst att bara marinera en kort stund innan man till exempel grillar, för då hinner köttet inte ta till sig något av marinaden som många (kanske?) tror.

Men om det blir någon skillnad på några timmar och ett dygn, det måste man nog testa. Jag tror iofs att det blir mer smak ju längre tid... Det borde ju vara så. Eller
Svara med citat
  #10  
Gammal 2007-01-14, 12:27
inkfishs avatar
inkfish inkfish är inte uppkopplad
 
Reg.datum: nov 2004
Inlägg: 8 500
Standard Sv: "Grekisk pyttipanna"

Ingen aning, huvudsaken är att det blir gott. Och DET blev det, helt klart
Svara med citat
  #11  
Gammal 2007-01-14, 20:00
Athanasia Athanasia är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Bandhagen
Inlägg: 2 732
Standard Sv: "Grekisk pyttipanna"

Jättegott,har provat den här i helgen,marinerade köttet i 1 1/2 dygn och hällde ingen marinad över,det följde med så mycket med köttet tyckte jag.Den kommer att göras fler gånger,Tack för tipset!!
Svara med citat
  #12  
Gammal 2007-02-07, 08:35
magnus us avatar
magnus u magnus u är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jul 2005
Inlägg: 404
Standard Sv: "Grekisk pyttipanna"

han sa att pyttipanna finns inte i Grekland. Men detta är ju inte precis en pyttipanna på svenskt manér heller - och det skulle som sagt vara roligt om det finns någon grekisk motsvarighet till rätten. Någon som vet?[/quote]

Jag tror att det närmaste man kan komma är POIKILIA, men alla håller inte med, snarast är väl kanske pikilia en tallrik med olika småplock av skiftande slag.I alla fall skulle jag kalla pikilia för grekisk pyttipanna. häls/magnus
Svara med citat
Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 15:24.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT