#1
|
||||
|
||||
"Grekisk pyttipanna"
Här är en enkel och festligt god rätt som kallas "Grekisk pyttipanna".
Grekisk pyttipanna 2 fläskfiléer 15-20 potatisar 3 paprikor i olika färger 3 tomater 1 rödlök (oliver) 200 gram feta ost Marinad: 3 dl olivolja 6-8 vitlöksklyftor 3 tsk sambal oelek 4 msk soja 1½ tsk salt 1 tsk svartpeppar ½ tsk ingefära Dressing: 2 dl creme fraiche 2 pressade vitlöksklyftor (kan uteslutas) ½ pressad lime eller några droppar citron en nypa salt lite svartpeppar och örtkryddor Blanda marinaden. Skiva fläskfiléerna i 1 cm tjocka bitar och lägg dem i marinaden ca 1 dygn i kylskåp. Skala och klyfta potatisen. Koka den i 3 minuter. Bred ut den i en långpanna. Skär rödlöken och paprikan i klyftor och lägg ovanpå. Lägg eventuellt på oliver. Skär tomaterna i skivor och lägg på. Lägg filébitarna ovanpå och häll på lite av marinaden. Smula över fetaosten. Ställ in långpannan i ugnen i 200 grader i 30 minuter. Servera med dressingen eller tzatziki. En variant är att göra samma sak med kycklingfiléer. Då är det gott med rotsaker som morötter, rotselleri, fänkål och rödbetor. |
#2
|
|||
|
|||
Sv: "Grekisk pyttipanna"
Mums, låter gott!
Skulle kunna göra en vegetarisk variant genom att byta ut fläsk/kyckling mot quorn... /Charlotte! |
#3
|
|||
|
|||
Sv: "Grekisk pyttipanna"
Gjorde pytten i trettonhelgen och bjöd svågern med fru - de (och vi) blev stormförtjusta
En biverkning bara - viss vitlöksförgiftning dagen efter //Åke |
#4
|
||||
|
||||
Sv: "Grekisk pyttipanna"
Nu har jag också lagat den här - den var supergod!
Drog ner på vitlöken efter Åkes lilla varningsflagg. Enda misstaget var att jag hällde på för mycket av marinaden (det räcker med verkligt lite, eller hur?), för det blev lite oljigt. Men då vet jag till nästa gång för den här pytten ska sannerligen göras igen. Mycket gott! Edit: en fråga förresten: vinner man mycket på att marinera i ett dygn? Jag tvingades fuska och klara mig på ett par timmar Senast redigerad av inkfish den 2007-01-13 klockan 21:23. |
#5
|
||||
|
||||
Sv: "Grekisk pyttipanna"
|
#6
|
||||
|
||||
Sv: "Grekisk pyttipanna"
Citat:
Jag har en annan fråga; finns det någon "riktig" grekisk rätt som görs så här och vad heter den i så fall? Första gången jag hörde talas om grekisk pyttipanna sa jag "vad är det för svammel" Har även frågat Andreas som äger tavernan i Luleå och han sa att pyttipanna finns inte i Grekland. Men detta är ju inte precis en pyttipanna på svenskt manér heller - och det skulle som sagt vara roligt om det finns någon grekisk motsvarighet till rätten. Någon som vet? Senast redigerad av Elisabet den 2007-01-14 klockan 12:17. |
#7
|
||||
|
||||
Sv: "Grekisk pyttipanna"
Det är en kryddpasta gjord på röd chili. Den är vanlig i asiatisk matlagning och jag tror den från början är indonesisk.
Sambal oelek finns i svenska livsmedelsaffärer sedan länge. Jag googlade efter norska sidor med kryddan och hittade detta så du borde kunna hitta den i butiker Norge i också. Senast redigerad av Elisabet den 2007-01-14 klockan 12:19. |
#8
|
||||
|
||||
Sv: "Grekisk pyttipanna"
Citat:
Jag är också lite skeptisk till det där med marinad, för i nåt sammanhang har jag hört en kock säga att kött inte kan dra åt sig marinad på det sättet som de flesta av oss tror... Men jag minns tyvärr inte sammanhanget. |
#9
|
||||
|
||||
Sv: "Grekisk pyttipanna"
Citat:
Men om det blir någon skillnad på några timmar och ett dygn, det måste man nog testa. Jag tror iofs att det blir mer smak ju längre tid... Det borde ju vara så. Eller |
#10
|
||||
|
||||
Sv: "Grekisk pyttipanna"
Ingen aning, huvudsaken är att det blir gott. Och DET blev det, helt klart
|
#11
|
|||
|
|||
Sv: "Grekisk pyttipanna"
Jättegott,har provat den här i helgen,marinerade köttet i 1 1/2 dygn och hällde ingen marinad över,det följde med så mycket med köttet tyckte jag.Den kommer att göras fler gånger,Tack för tipset!!
|
#12
|
||||
|
||||
Sv: "Grekisk pyttipanna"
han sa att pyttipanna finns inte i Grekland. Men detta är ju inte precis en pyttipanna på svenskt manér heller - och det skulle som sagt vara roligt om det finns någon grekisk motsvarighet till rätten. Någon som vet?[/quote]
Jag tror att det närmaste man kan komma är POIKILIA, men alla håller inte med, snarast är väl kanske pikilia en tallrik med olika småplock av skiftande slag.I alla fall skulle jag kalla pikilia för grekisk pyttipanna. häls/magnus |
|
|