#1
|
|||
|
|||
Egina 2
Fortsättning
Vi brukar spendera några sol och baddagar på grannön Moni. Bussen från Egina stad till Perdika, ca 20 minuter, trevligt att njuta av Eginas kust med utsikt mot Agistri. Båt till Moni cirka 10 minuter 5EUR per person T och R. På Moni har man gjort iordning en enkel taverna som säljer mat och dryck. Vi brukar ta med oss förtäring för att stilla hungern, varför beskrivs några meningar längre fram. Solstolar och parasoll finns att hyra. På Moni finns ett rikt djurliv: Påfåglar, Getter och någon slags Hjort, väldigt trevlig. På ön har jag också sett en något större ödla ca 20 centimeter lång. Orm en som var lite röd, men den glömmer vi. Vattnet är väldigt turkost och härligt att bada i, går inte att beskriva måste upplevas. Helgerna undviker vi Moni, detta pga av att många från Athen har Egina som ö att spendera helgen på och det är mycket folk på Egina. Trevligt…det är ju vi som är gäster. När vi är nöjda med sol och bad och lite promenader på Moni, brukar vi ta båt tillbaka vid 4-5 tiden och äta tidig middag i Perdika. Väldigt trevligt att sitta och njuta av en god måltid och blicka ut över havet och Peleponess, vi brukar alltid äta på taverna Remetzo i Perdika vän till en vän…Har blivit ett antal gånger under åren. Efter middagen det taxi hem, bussarna gick inte längre än till 15-tiden. År 2010 gick bussarna med 2-timmars intervall fram till 22-tiden. Perdika kan med fördel njutas av en kväll med alla tavernor som ligger utmed hamnen. Självklart blir det tur med bussen till Agina Marina för att bada, samt att äta lunch på strandtaverna med de ’blåa stolarna ’ (Masse vet…), grillade räkor ett ett krus vitt; samtidigt som man göra gymnastik för tårna i sanden. Våra vänner som bor och jobbar i Athen brukar komma ut och hälsa på minst två helger, som tradition brukar vi göra rundtur runt ön med bilen, och hamna i den lilla byn Portes. Innan sen lunch, vid 14-tiden, ett dopp men ta med badskor. I Portes finns en taverna som är makalöst bra, färsk fisk och någon slags bläckfisk, om jag kommer ihåg rätt kallar man den Subvia (ungefär) himmelskt gott. Grönsaker närodlat så klart. Lördagkväll när vännerna är och hälsar på är väldigt trevlig, en del smårätter vin och vatten, glass till efterätt, mycken diskussion om livet, ingen vill gå och lägga sig, trädgården är upplyst lite lagom, stora ljus tänds för att hålla mygg borta. Söndagskväll 7-tiden, dags för vänner att åka in till Athen, avvikning i hamnen, därefter kaffe och en Metaxa så att vi hinner smälta alla intryck, därefter en promenad bort till Kristina på ’ To Gramma’, hustets röda vin är väldigt gott. Kristina är från Sverige och träffade en grekisk man och bildade familj och nu driver restaurang, hur många rödbetor med fetaost har jag inte ätit där. Restaurangen ligger vid posten, bortom busshållplatsen, och har enligt mitt tycke mycket bra mat, ozou-flamerade räkor, väldans gott.Vasilis som är skådespelare brukar ha teaterpjäser på restaurangen. Trevligt fattar inget, men kul är det. Semestern slutar alltid i Athen, för att hälsa på vännernas familjer. 2011 blev sista veckan lite stressig, strejker och kravaller, vi var lite nervösa om det skulle gå några båtar överhuvudtaget…men efter tre dagars strejk fick vi reda på att båtarna börjar gå på fredagen….skönt flyget hem gick på lördagen. En sak som jag glömde… Vi bor på ena sidan Egina och Kristinas restaurang ligger på andra sidan. Att promenera till restaurangen på kvällen precis innan solen går ner, antingen via hamnpromenaden eller genom stadens shopping och fiskerstauranger, denna känsla är grymm, när man är framme har solen gått ner. Jag hoppas att några av Annes fina bilder passar detta brev, och att ni inte tycker det blev får långt. Masse, man vet aldrig endera dagen stöter vi på varandra på Egina. Vi är tillbaka 2012 fyra veckor i juni, biljetter bokade, tjatigt med samma ö…inte…som att komma till lanstället. Vänligen Uffe G. |
|
|