![]() |
|
#1
|
|||
|
|||
![]() Citat:
2 solstolar + parasoll 5 €. Vi tog 4 solstolar och 2 parasoller och fick "big-family-price" = 9 €. Strandlunch = Grekisk sallad med bröd 4 € Hamburgare 2 € Toast med tomat, ost skinka 1,5€ Där är det antagligen mer konkurrens, så priserna hålls nere pga det...? Men priserna på just juice, joghurt och mjölk reagerade också vi över. Däremot så var ost billigt, Feta för ca 7 €/kg (bad om den bästa sorten) och Danablu ca 6 €/kg. |
#2
|
||||
|
||||
![]()
Det er billig å spise ute i Hellas. Vi har ofte frokosten på hotellet, og hvis vi lager frokost selv, er det så små innkjøp for oss to at jeg ikke engang har festet meg med om det er dyrt eller billig, vanligvis ender det med at vi spiser frokost også ute mesteparten av dagene. Lunch og middag er vanligvis så billig at vi som regel ikke bryr oss med å se så nøye på høyresiden av menyen når vi bestiller på vanlige tavernaer.
Jeg leier aldri solseng, og kona pleier foretrekke å kjøpe en stråmadrass til 1 € eller 2, og ligge direkte på stranden, selv om hun noen ganger leier solseng som en avveksling, uten at jeg vet hva det koster. Det er billig å leie bil, synes jeg, hvis man ikke MÅ leie av de store kjente byråene, og også holder seg borte fra de utleierne som blir anbefalt av turoperatøren. Paraplydrinker og andre mixede drinker på bar tror jeg er ganske dyre, men vi kjøper det nesten aldri, foretrekker lokale drikkevarer på et ouzeri eller en taverna, og tar aften-Metaxaen fra supermarkedet på balkongen. Så alt i alt har jeg ingen særlige bekymringer for prisnivået, og synes stort sett at turene er verdt hver eneste lepta. Ferien er for kort til å gå rundt og ergre seg over prisnivået!! Og de fleste av oss kjenner jo prisnivået sånn noenlunde på forhånd, slik at det kommer vel ikke som noe sjokk. Har man først bestemt seg for å reise, får man planlegge økonomien etter det, og da er det bare tøv å gå rundt og ergre seg over prisene når man først er der. Men for å ha sagt det, jeg har all mulig sympati for barnefamilier som er i en annen økonomisk situasjon. Jeg har vært der, jeg også...... ![]() Senast redigerad av JohnS den 2007-08-09 klockan 10:48. |
#3
|
||||
|
||||
![]()
Jag brukar resa till Santorini i Augusti/September o söker alltid boende i förväg via nätet. För 2-bäddslägenhet m kök i Perissa har jag aldrig betalat mer än 25-28 Euro/dygn (transfer ingår). Skulle förmodligen bli billigare om jag väntade o bokade på plats.
|
#4
|
|||
|
|||
![]()
Ja bara undrar.----när ni äter grek salladen...e d esom förrätt?? De e e ju värkligen inte mycket mat i den!!! Ja kan ta den till en maträtt. men inte BARA... grönsaker.....blir inte mätt
|
#5
|
||||
|
||||
![]()
Salladen är en av många rätter på bordet, helt enkelt. Sen plockar man från olika tallrikar.
|
#6
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() ![]() - tror ikke EU kan ha endret på så mye på det ![]() |
#7
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() Ja tycker att grek sallad, e salad helt enkelt. Inget ja äter BARA, ok TILL något annat. ok. Annars e man ju hungrig efter en kvart |
#8
|
||||
|
||||
![]()
2 grekisk sallad, 1 tzaziki, bröd och retzina = lunch för två.
Räcker bra. //Chras |
#9
|
|||
|
|||
![]()
Hihihi.de tycker du? Not for mee.
tur att vi alla e olika eller hur?? Har forresten inte druckit de vinet du nämde (till lunchen). Retsina? Ska testa de nu på torsdag.jihu!! |
#10
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Ska tänka på Dig på torsdag. //Chras |
#11
|
||||
|
||||
![]()
Det er ikke noe problem å gjøre en gresk salat til et realt måltid. Hvis man får en solid skive fetaost på toppen, og spiser den med rikelige mengder brød som er dyppet i god olivenolje, holder det mer enn et kvarter i alle fall. Det er jo dette som er mye av fundamentet i den klassiske greske dietten, der oljen stod for omtrent en tredjedel av kaloriinntaket, og brød, ost og grønnsaker var blant de andre viktige ingrediensene.
Selv er jeg dessverre ikke noe utpreget salatmenneske, men en gresk salat og et fat med stekte eller friterte småfisk - meridhes, gavros eller sardheles - er en ypperlig lunch for to. Med litt tzatziki til er det perfekt. |
#12
|
|||
|
|||
![]()
Det är absolut inte konstigt att ko-produkter är dyrt i Grekland eller att get/får-mjölkprodukter är billigt! Att ha kor i Grekland är dyrt det finns inget bete under långperiod och väldigt lite resten av året. I stort sett hela året måste man köpa foder till korna. Därför finns det vädigt lite kor i Grekland (i jämförelse med Sverige). En av anledningarna till att det används mer olja(i stället för mejeriprodukter) här eftersom det finns det mycket av det och billigare att få fram än mjölk. I Sverige är det tvärtom. Getter och får är betydligt billigare att ha eftersom de äter i princip allt som går att äta medans kor är mer kräsna. Man får ta seden dit man kommer om man vill leva billigt!
|
#13
|
|||
|
|||
![]()
Det var ju en enkel och logisk förklaring, det hade inte jag tänkt på... Men borde inte juice vara billigt i Grekland, eftersom frukten finns på nära håll?
|
#14
|
|||
|
|||
![]() Citat:
"Ta seden dit man kommer" har jag gjort under de 11 år jag bott härnere. Men vissa saker är sjukt dyra för ingenting. |
#15
|
|||
|
|||
![]()
Kul med många åsikter...
Kort tillbakablick....2004 åkte vi 3 st på 2 veckor, samma plats, samma upplägg...vår totala kostnad slutade på 20 000 kr! I år levde vi exakt likadant som 2004 (flygstolarna kostade EXAKT lika mycket som 2004) men totalkostnaden ökade till 26 000 kr!? Malaka.... Självklart ska vi inte glömma att andemeningen med EU självklart e att 1 liter mjölk ska kosta lika mycket inom medlemsländerna, tillika 1 öl eller 1 liter juice (här får de svårt att konkurrera med Brämhults men inte med Arla ![]() Men, MEN en sak har jag märkt under denna resa....VAD har hänt med servicen???? 2007-2004=3 år...På 3 år har grekerna blivit märkligt trötta på deras leverne, oss turister!? Detta år åt vi på exakt samma restauranger som sist (ja, jag vet att det e poppis o lyfta in billig arbetskraft från Albanien men ändå?) Men MEN och MEN ![]() Vart tog den genuina grekiska servicen vägen? Försvann den med EU? Den som ALLTID fanns förr...? Är ni med i matchen? Avslutningsvis, visst är det oerhört subjektivt vart man åker i Grekland och man kan inte jämföra vare sig turisters sätt att resa eller prisjämförelse mellan öarna, eftersom vi har olika utgångslägen...en polare åkte till Kreta samma tid som vi var på Naxos...Han tyckte att 70 E va helt okej för en lunch på 5 eftersom han jämför med affärslunch hemma i Sverige á 295/person!!! Då e det ju nästan gratis...även om firman betalar ![]() Pengar hit o dit...jag e fortfarande osäker på om jag återvänder till Grekland nästa gång...mest pga servicen och den lokala inställningen till oss turister! Kalinichta.... /D Senast redigerad av Dallas den 2007-08-12 klockan 00:44. |
#16
|
|||
|
|||
![]()
Jeg skjønner ikke hvorfor dette temaet overhodet diskuteres.
Med den generelle økningen av inntekter som vi har hatt i de seneste årene så er det vel greit at vi må bruke mere penger når vi er ute. Det er slettes ikke synd på oss, men på grekerne som også må betale det en vare koster og som ikke har hatt samme økning i inntekt som vi har! Selv om 1 liter melk koster mere i hellas enn hjemme så kan man jo spørre seg hvor mange liter melk kjøper man i løpet av 1-2-3-4 uker? Jeg tror de fleste overlever denne utgiften. Og nekter å tro at det er utgifter til melk som tar knekken på et feriebudsjett. Senast redigerad av ragnhild den 2007-08-12 klockan 01:33. |
#17
|
|||
|
|||
![]()
Weee, har Norge äntligen gått med i EU?
Coolt... |
#18
|
|||
|
|||
![]()
Ja, det kan du tro!
|
#19
|
||||
|
||||
![]()
Ni har lite mer pengar i Norge än vad svenska barnfamiljer har i plånboken även om många fått det bättre i Sverige och medelålders par med vuxna barn och hyfsade inkomster har fått det väsentligt bättre sista åren. Sen finns det andra som långtidssjuka, låginkomsttagare som är ensamstående med barn där greklandsbiljetten kanske är en ouppnåelig dröm. Nu ska diskussionen inte handla om det men visst känns det att saker kostar i Grekland.
Tanken med EU är väl att både inkomster och utgifter ska bli lika mellan länderna. Jag vet inte om klyftorna mellan fattig och rik ökat i Grekland men om några näringsidkare jag pratade med är normen för de grupperna kan man tro att dessa blivit fattigare. Förstår lite av den kritiken som den som startade tråden har. Den grekiska gästfriheten där främling och vän betyder samma sak känns ganska långt borta ibland men så har jag tänkt många gånger under ganska lång tid och som turist är det ibland lätt att känna sig som en vandrande plånbok. Varierar mellan öarna och platserna en del. Kanske är det vi som började resa till Grekland redan på 70-talet som märker förändringen i mentalitet mest. Vad sa då näringsidkarna jo svenskarna stannar hemma för att det är varmt i Sverige (början av juni), de förbokar inte och vill ha riktig pool. Det här går inte att leva på bättre att slå sig ihop med en charterarrangör. När jag tittar mig runt är stället fullt av svenskar och norska barnfamiljer samt en del andra. Hur många fler kan rymmas när nästan alla rum är fulla. Visst det är ett hårt slit att jobba i en sån bransch men för ägaren är slitet säkert angenämare än för de anställda. Städerskorna på de grekiska hotellen från Albanien, Ukraina, Rumänien, Ryssland och Bulgarien arbetar nästan alltid för slavlöner. Varför vill inte grekiska kvinnor eller svenskor för den delen städa här sa en annan visserligen halvfull hotellägare på en annan ö. Jag hade svaret innan han hann svara själv. Jo de arbetar inte för slavlöner. han kom med en annan förklaring om att grekiska kvinnor blivit lata. ![]() När den mentalitet råder brer cynismen lätt ut sig och gästerna/turisterna känner stämningen. Upplevelsen av att någon vill ha ditt bord är inte kul om tavernagaren starkt sänder de signalerna innan tallrikarna knappt är uppätna. Hände mig inte den här sommaren men för två år sedan var den känslan stark på ett ställe i Parga. Eva |
#20
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Grekland har varit ett lågbudgetparadis för oss semesterfirare. Det är det inte längre. Naturligtvis ska vi kunna diskutera det, inte minst så att de som reser vet att det faktiskt skett en förändring. Och det handlar ju om huruvida vi konsumerar eller inte under semestern - däremot kan man använda mjölkpriserna för att kolla en prisförändring. I det här fallet var det ju dessutom bara med som ett exempel på EU-anpassning. Dallas: jag tycker att du drar för snabba slutsatser när det gäller servicen. Du kan inte säga nåt generellt om service i Grekland efter två Naxosbesök med tre års mellanrum. |
![]() |
Ämnesverktyg | |
Visningsalternativ | |
|
|