![]() |
|
#1
|
||||
|
||||
![]()
Produksjonen av retsina har visstnok gått ned med 70 % de siste årene. Kourtakis produserer nå 850 000 kasser i året, mot 3 mill kasser for 15 år siden. Situasjonen er visst noenlunde den samme for de andre produsentene, bortsett fra at i nord, som domineres av Malamatina, har nedgangen vært mindre.
Grekere sier at nesten de eneste som drikker retsina nå, er turister, bortsett fra at det eksporteres en del til nostalgiske utenlands-grekere og deres etterkommere, særlig i USA. En konsekvens av dette er at smaken er blitt tilpasset til turistene, og det tilsettes mye mindre kvae nå enn før, slik at gamle grekere knapt kjenner forskjell på retsina og vanlig hvitvin lengre. Grekerne har gått mer og mer over til bulk-viner på kartong eller eller de som kan tappes på egne flasker eller dunker i supermarkedene mange steder. |
#2
|
|||
|
|||
![]()
Men ÅH så sorgligt om retsinan försvinner! Jag älskar Malamatina just på halvlitersflaska, men även andra märken på flaska är gott.
Hopas att Tinosborna inte kommer på såna galenskaper. Retsinan ÄR ju Grekland i många avseenden ![]() Lissi - som inte hade problem att få in retsina i julas i alla fall i Pireus.. |
#3
|
||||
|
||||
![]() Citat:
/Netwolf |
#4
|
|||
|
|||
![]()
I alle de årene jeg har vært ute med grekere - eller hjemme hos grekere - og spist, har det aldri kommet en flaske retsina på bordet. Mine greske venner (som er fra ca 45 år og nedover) drikker det absolutt aldri. Til mat drikker de som oftest husets vin, og den er jo aldri retsina, iallfall har jeg aldri opplevd det.
Jeg kan godt drikke et glass retsina en gang i blant, men da iskald på balkongen e.l. Jeg drikker det aldri til mat lengre, synes faktisk kvaesmaken ikke er like god til all mat, uansett hvor svak den er ![]() |
#5
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Hur den smakar verkar inte mina grekiska vänner bry sig nämnvärt i, de balndar ut den med cola ![]() Jag dricker gärna retsina om sommaren. Det bästa minnet jag har av retsina var när jag drack den ljummen, kyld i havet till ett enkelt souvlakistick kryddat med sand och salt, i avlägsna Menies för 7 år sedan. Det var något ljuvligt med den spartanska måltiden just där. Annars vill jag gärna ha min retsina isande kall. //Kikh |
#6
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Men hu ............. Gud förbjude ljummen retsina eller retsina och cola. ![]() ![]() |
#7
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Ljummen Retsina funkade tack vare miljön och charmen att kyla den nedgrävd i havsviken. Retsina och cola framkallar kräkreflexer även hos mig, vilket får Kretensarna att lyfta ögonbrynen till oanade höjder ![]() //Kikh |
#8
|
|||
|
|||
![]()
Här hos oss är det ingen som dricker retsina, tror inte ens att det finns på någon av våra tavernor här, skulle det finnas, är det väl nån gammal flaska som ligger och dammar. själv föredrar jag zitsas rosé som passar till det mesta.
Yvonne |
#9
|
||||
|
||||
![]()
Tycker ofta man blir tvungen att dricka något riktigt äckligt husets vin för att dom inte har retsina. Jag tycker retsina är oslagbart till den grekiska maten och det oavsett om det är i Grekland eller här hemma. Mina favoriter är CAIR och Malamatina. Något som jag upptäckt på senare år är att finns det rosévin så smakar det ofta riktigt bra.
//maji ![]() ![]() |
#10
|
|||
|
|||
![]()
Retsina tillhör mina favoritviner i Grekland .Det började nog med att det inte fanns något Gott rött vin att tillgå .Då = 70 tal , På Kreta finns ett Byvin rött som man nog måste ,vara uppfött på Skogsblomman för att uppskatta ,Inga kommentarer Kikh,.Nu börjar det finnas både röda viner och vita som är drickbara ,Det är synd att de goda Grekiska röda vinerna kostar över 100 kr .Vi är bortskämda med det Sv,systembolagetsom tillhandahåller goda viner till hyggliga priser,Trodde aldrig att jag skulle skriva detta.Men efter att ha bott på Kreta ,längre tider , så har jag , kommit till denna slutsats .Kortaki tycker jag är lite för blommig, vad hette den härtappade som fanns förut ,den tyckte jag det vAR LITE DRAG I .Annars är min favoriter Retsina fr Chania och Malamatina.
|
#11
|
||||
|
||||
![]()
När vi var på Lesvos förra året köpte vi "hemkörd" retsina som var ordentligt kryddad och riktigt god. Vi fick rådet av mannen vi handlade av att göra denna underbara dryck själva genom att krydda vanligt vitt vin med lite gran- eller tallkåda. Har någon av er vågat er på detta?
Jag hade alldeles glömt bort detta och ska själv prova - nyfiken som jag är! ![]() Lena i ett ruggigt Stockholm ![]() |
#12
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
![]() |
Ämnesverktyg | |
Visningsalternativ | |
|
|