#1
|
|||
|
|||
agios minas + olivolja & vin + luftkonditionering
Ett sammelsurium av frågor:
a) Agios Minas: Tar man sig dit någolunda lätt i år? Går Zaharias-båten fortfarande? Hur är det landvägen nu när Olymposvägen tydligen åtminstone delvis fixats till? b) Produceras olivolja och eller vin ännu på Karpathos? Lokal olivolja tror jag mig ha köpt 2005 (i Olympos), men något lokalt producerat vin hittade jag inte. Finns sådant? Skulle gärna hämta hem lite lokala produkter i år btw. vad månne de mindre apartementosarna tar för luftkonditioneringen per dygn i sommar? Har ett vagt minne av att det låg på ca 7 € / dygn 2005. Försöker göra upp budgeten Senast redigerad av Stefulainen den 2007-07-26 klockan 09:05. |
#2
|
||||
|
||||
Sv: agios minas + olivolja & vin
Hei
Jeg var på Agios Minas i juni i år. Nydelig strand! Vi kjørte bil, men veien var kjempedårlig. Båten Zaharias lå der, så den går fra Pigadia hver dag. Sikkert mye mer behagelig å ta båten dit, det var ikke behagelig å kjøre bil! God tur! |
#3
|
|||
|
|||
Sv: agios minas + olivolja & vin + luftkonditionering
Hej!!
Lokalt producerat vin har jag köpt i tavernan uppe i Othos.Det är/var ett Mavrodaphne-liknande, sött vin,gjort på röda druvor.Lite åt Maderia-hållet, men jag är ingen konnässör.....helt drickbart dock. Olivolja pressas lite varstans på ön.I Pigadia, eller närmare bestämt nära generatorstationen på vägen mot Aperi ligger visst den modernare olivpress-fabriken eller vad man ska kalla den. Sen finns det pressar i Menetes, etc. Jag brukar köpa olja av English Jon, d.v.s Jonathan Preece, en engelsman som slagit ner sina bopålar på ön sedan nåt tiotal år eller så. Han har ca 400 olivträn som han INTE besprutar, utan sätter ut fällor för olivflugorna i varje träd, sen gödslar han inte med handelsgödsel, utan naturligt sådant. Pressningen per se kan sen ske på olika sätt.Förr så krossades fruktköttet men inte kärnorna i stora,koniska trattar av metall.Där fanns två stora hjul av sten och sen ramlade de krossade oliverna ner på nån sorts tyg, som sen sveptes ihop och lades i en mekanisk press, som sen klämde ihop paketet och oljan pressades igenom tyget.Numera mals alltihop ner till en pasta eller gröt, som upphettas och sen centrifugeras.Då får man ut mycket olja fast av sämre kvalité......Ett sätt att avgöra kvalité är visst att mäta syrahalten, och ju lägre halt, ju bättre olja. English Jon´s olja ligger visst runt 0.5% om jag minns rätt. Fråga runt lite efter olja,det finns alla varianter..... Mikke Senast redigerad av inkfish den 2007-07-26 klockan 13:12. Anledning: långt citat |
#4
|
|||
|
|||
Sv: agios minas + olivolja & vin
Var får man tag på English Jon ifall man skulle bli på humör att köpa lite olja?
|
#5
|
||||
|
||||
Sv: agios minas + olivolja & vin + luftkonditionering
Citat:
Där vi bodde ökade priset med 5 euro per dygn för ac:n. Vi gillar inte ac (blir lätt hostiga och snuviga av den) så tack vare att vår studio låg rakt mot norr och inte hade någon sol in, klarade vi oss faktiskt utan. Celbe |
#6
|
||||
|
||||
Sv: agios minas + olivolja & vin + luftkonditionering
Jasså blev det så att ni gjorde det?! Var det efter sms från mig eller hade ni redan varit där då? Hoppas ni gillade utflykten - och att man snart får höra mer om vad ni hade för er
|
#7
|
|||
|
|||
Sv: agios minas + olivolja & vin
Citat:
Förr eller senare fåru säkert tag i honom och hälsa från mej. Förra årets olivskörd var visst inte så stor, men en och annan liter har han nog förhoppningsvis kvar... Mikke |
#8
|
||||
|
||||
Sv: agios minas + olivolja & vin + luftkonditionering
Citat:
Celbe |
#9
|
||||
|
||||
Sv: agios minas + olivolja & vin + luftkonditionering
Citat:
Karin nyss hemkommen efter en månad på Karp.... |
|
|