![]() |
#1
|
||||
|
||||
![]()
Har funderat på och göra lite småpajer eller piroger med smördeg,eller filodeg och har lite funderingar på vad jag skall fylla dom med
![]() Undrar lite vilken ost blir bra om man inte tar fetaost? Alla gillar inte det ![]() ![]() Passar champinjoner ihop med någon ost? Ni kan gärna komma med några "fyllningstips" Riitta ![]() |
#2
|
|||
|
|||
![]()
Min svärmor lagar underbara pajer med köttfärs (och kryddor, lök, tomat etc) i smördeg, de brukar gå åt. Jag kan skaffa receptet åt dig!
//Gita ![]() PS. Och så kan du ju göra finsk laxpaj, eller hur? ![]() |
#3
|
||||
|
||||
![]()
Tyvärr har jag inte gjort någon laxpaj
![]() ![]() Riitta ![]() |
#4
|
||||
|
||||
![]()
Grevé passar med allt. Spenat fungerar väldigt bra men du kan även använda zucchini, lök, morötter och massor av andra smakrika ostar. Jag tar vad som finns och alla brukar bli nöjda. Grovt riven n'stan f'rdigkokt potatis blandad med stekt gul l;k, basilika och v'sterbottensost blir j'ttegott.
Eva |
#5
|
||||
|
||||
![]()
Usch vad svårläst mitt svar blev Riitta med ändrade skrivbordsinställningar. Ska vara grovriven nästan färdigkokt potatis blandad med basilika, stekt gul lök och västerbottens ost som är en mycket bra matost. Jag kryddar potatisen med både örtsalt, lite paprikapulver och lite peppar. Du kan du också ta lite marinerade italienska tomater eller färska till pajen. Basilikan kan ersättas av anan krydda eller utebli beroende på vilka smaker du vill framhäva. Jag har hittat en ny sort som jag gillar. De kallas vilda ekologiska tomater från Italien. Såldes här på vår ICA mitt i stan och varierade en del både i färg och form. Mycket välsmakande.
Ett bra tips vid tillagning av spenatpajer med fetaost är att blanda fetan med keso och ägg då blir smaken mildare för den som inte är så van vid fårost. Till potatispajen blandar jag ofta fransk chévre den gör sig så bra med potatis. Annars är lagrad grevé också en ost som passar bra till matlagning. Hälsinge och Falbygdens är mina favoriter men även andra mejerier har god grevé som genom sin nötsmak förhöjer många rätter där ost ingår. Gör du zuuchinipaj kan du koka och grovriva den innan. Blanda sen med ägg och kolla så att smeten inte blir för lös. Många använder även mjöl till zucchinipajer. Eva |
#6
|
||||
|
||||
![]()
Tusen tack Eva
![]() ![]() Riitta ![]() |
#7
|
||||
|
||||
![]()
Det tror jag nog men jag har inte provat. Piroger är ett annat bra buffétips.
Karelska piroger med fyllning gjord på ris och ägg är underbart gott. Finns många olika recept att välja mellan. Bör dock helst avnjutas nybakade och lite varma.. Eva |
#8
|
|||
|
|||
![]()
Ett annat tips är att göra pajen hel i en stor form istället för att stå och vika små pajer.
Sedan kan man skära dem i trekanter från formen. Ska själv stå hela dagen i köket i morgon då det är sonens namnsdag Andreas. Brukar komma sisådär 25 personer, mat ska det vara, och olika rätter med dricka till och efterrätt och en jädra massa whisky till herrarna och baileys till damerna. Puhhhhh Får vila upp mig i helgen. Monica |
#9
|
||||
|
||||
![]()
Eva,dom Karelska pirogerna är redan färdiga i frysen
![]() ![]() Tack Monica också. Tål och tänka på och göra i lite större format ![]() ![]() Wisky finns nog oöppnad efter sommarens resa ![]() ![]() Riitta ![]() |
#10
|
||||
|
||||
![]()
[QUOTE=Riitta;110115]Passar champinjoner ihop med någon ost?
Ni kan gärna komma med några "fyllningstips" Jag brukar fräsa färska champinjoner i olivolja, vitlök och krossade tomater, salt peppar och en skvätt oregano. Låter detta puttra tills allt vatten är borta, blandar i riven ost valfri stark eller mild smak, fetaost i bland, har även testat med Brie ost och det blev jätte gott, lägger på fillodeg och gör "knyten" Hälsningar Camilla |
#11
|
||||
|
||||
![]()
Låter gott Frappe
![]() ![]() Bara man hittar tiden någonstans också ![]() Riitta ![]() |
#12
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Jag förstår vad du menar. Det är lite körigt helst om alla kommer på en och samma gång. Men som sagt du får vila till helgen ![]() Katerina ![]() |
#13
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Men idag ska jag inte göra mer än att ligga på sofflocket. Monica, som har lite ont i huvve idag, undrar varför ![]() |
#14
|
|||
|
|||
![]()
Svärmors köttfärspiroger:
Fyllning: 3 finhackade gula lökar 300 gr köttfärs ca 5 msk tomatpuré 1 buljongtärning svartpeppar (3-7 droppar Tabasco) ägg till pensling Vallmofrö Fräs löken, lägg i köttfärsen, stek tills brynt, krydda och låt puttra under lock i ca 15 min. Använd fryst smördeg, gör små piroger som penslas med ägg och vallmofrön. Grädda i 225 grader i ca 15 minuter. |
#15
|
||||
|
||||
![]()
Har stått hela eftermiddagen och gjort köttfärspiroger.
Det blev med riven haloumiost,tomater och lite goda kryddor i ![]() Skall spara ditt recept också Gita ![]() Får se om jag orkar göra några vegetariska också nån dag ![]() Riitta ![]() |
![]() |
|
|