![]() |
#1
|
|||
|
|||
![]()
Hej,
Är det någon som har koll på om det är vanligt att maträtterna i Grekland görs på opastöriserad mjölk? T ex fetaost, tzatziki, pastitsio? Tacksam för svar. /Kasper |
#2
|
||||
|
||||
![]()
Egentligen har jag ingen koll men det är ju knappast troligt att de gör på opastöriserad mjölk då de ska sälja till vanliga konsumenter, möjligen att den är "hempastöriserad" men det ska nog inte spela någon större roll. Jag fick själv vara med om att pastörisera mjölk i Katerini. Mjölken levererades i en flaska utanför dörren, det var bara att lämna ut förra veckans flaska som markering att man ville ha leverans. Sedan kokades mjölken upp och kyldes ner i kylskåpet direkt efteråt. Mannen i huset vägrade annan mjölk än denna.
Mvh Janérik |
#3
|
||||
|
||||
![]()
Inte mycket till hjälp men: på andra forum har jag sett att gravida varnas av en del barnmorskor här hemma för att äta exvis yoghurt i Grekland, eftersom den ofta är gjord på opastöriserad mjölk.
Jag har försökt hitta en bra källa men inte lyckats. |
#4
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Eva |
#5
|
||||
|
||||
![]() Citat:
En amatörmässig fundering är om vi lider av pastöriseringshysteri. Det går ju uppenbarligen bra för grekiska gravida kvinnor att äta opastöriserade produkter ![]() |
#6
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Jag har någon gång hört kommentaren att så länge alla drack opastöriserad mjölk så hade ingen problem med öronen, den som sa detta kom från en stor bondefamilj där man tidigare (många år sedan) drack hinkvis med mjölk. Ingen hade då örvärk så som alla barnen till alla dessa syskon nu tydligen har. Inte för att det var en speciellt vetenskaplig undersökning men nog kan det ju ändå ligga nånting i det. En annan hysteri som vi väl har i Sverige är att det alltid ska vara hyperrent där ungarna färdas längs golvet, sedan får de alla möjliga allergier som inte förekom tidigare då man fortfarande hade annat att göra hela dagarna än att städa. Men samtidigt så är det ju lite svårt att chansa på att det verkligen är på detta sätt. Mvh Janérik |
#7
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Eva |
#8
|
||||
|
||||
![]()
Om jag inte minns helt fel så spred opastöriserad mjölk Tbc för inte så länge sedan?
Tuberkulos Grekland: 22,4 Antal per 100 000 invånare Sverige: 3,70 Antal per 100 000 invånare Källa: FN´s statistiksida http://www.globalis.se/country.cfm?country=SE Men det framgår ju inte varför det är sådan skillnad. Jag tänker käka tzatziki även i fortsättningen. //PO |
#9
|
||||
|
||||
![]()
Men när jag skriver amatörmässig fundering för att understryka att det är just vad det är - varför frågar du efter forskning?
|
#10
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Och jag har då aldrig sett några opastöriserade produkter i grekiska affärer. Iofs har jag ju inte letat efter dem heller... |
#11
|
||||
|
||||
![]()
Som sagt: jag har ju letat efter sån här info tidigare och haft svårt att hitta vettiga källor. Men jag minns att det jag hittade var att grekiska mjölkprodukter kan vara pastöriserade - men att de inte måste vara det.
Olika länder har helt klart olika rekommendationer när det gäller gravida och risken för listeria. Jag har alltså träffat på svenska kvinnor som, inför greklandsresor, blivit uppmanade på mvc att se upp med yoghurt och feta för att den kan vara opastöriserad. I Danmark är det okej för gravida att äta brieost. I Sverige är det tydligen inte okej. I Belgien är eller har det åtminstone varit okej för gravida att äta ost på opastöriserad mjölk. I Sverige är det inte okej. Gällde det mig själv - vilket det inte gör ![]() |
#12
|
||||
|
||||
![]()
Här är en drygt ett år gammal tråd från ett annat forum. Där framgår bl a att livsmedelsverket avrått en av personerna i tråden från att äta yoghurt och feta i Grekland, eftersom livsmedelsverket inte vet vad som gäller i andra länder. (Vilket verkar vara en märklig grund för att avråda)
Två andra personer i tråden lyckades inte hitta pastöriserad grekisk yoghurt i affärerna på sina resor. http://www.familjeliv.se/Forum-2-8/m473980.html |
#13
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Eva |
#14
|
||||
|
||||
![]()
Alternativet till att avråda behöver inte vara att ge klartecken - det vara att säga att "vi har inte tagit reda på vad som gäller i Grekland, alltså kan vi inte vare sig avråda eller ge klartecken".
Jag kan tycka att det är konstigt att det inte finns nån svensk myndighetsinformation i den här frågan när det gäller de stora turistländerna. I synnerhet som den svenska mödravården alltså avråder gravida från yoghurt och feta. Om allting är pastöriserat avråder de i onödan. Men åtminstone två personer på det där andra forumet hade inte lyckats hitta pastöriserad yoghurt i vanliga affärer. |
#15
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Eva |
![]() |
|
|