![]() |
|
#1
|
||||
|
||||
![]()
Glöm inte kanel i köttfärssåsen det ger den speciella smaken man känner igen från grekland
![]() Jag kokar skivad potatis några minuter, steker auberginen i lite olja så att den mjuknar och varvar därefter potatis, köttfärs och aubergine med vitsåsen. Har även riven muskotnöt i bechamelen. Köttfärsåsen kryddar jag med tomatpuré , chilisås, vitlök, gul lök,salt och peppar samt oregano. Ja och så kanel som jag skrev tidigare! På med riven ost och svisch in i ugnen. kali opexi ![]() |
#2
|
||||
|
||||
![]()
Hejsan!
Här kommer mer recept på "Moussaka"! För 6 personer 1kg aubergine 1/2 kg potatis 1/2 kg köttfärs 1 liten burk skalade tomater 3/4 dl olja 2 hackade lökar 1 lagerblad 1 vitlöksklyfta 3,5 dl riven gravieraost (grevétyp) stekolja salt,peppar VIT SÅS: 225gr smör 2,5dl mjöl 10 dl kall mjölk 2 ägg salt,peppar,muskot Skölj auberginerna,skala potatisen,skiva och stek i olja. Bryn den hackade löken och vitlöken i 3/4 olja. Lägg i köttfärsen och stek i 10 min.under omrörning. Tillsätt tomaterna,salt och peppar och koka köttfärssåsen på svag värme i 30 min. Lägg hälften av potatisen i en smord ugnsfast form,bred över hälften av köttfärssåsen och strö över med riven ost. Lägg sedan i resten av potatisen,auberginerna och resten av köttfärssåsen. Gör en vit sås: Smält smöret i en kastrull,häll i mjölet och rör om i 5 min. Tillsätt mjölken (kall) lite i taget och låt koka upp under omrörning. Ta bort kastrullen från värmen. Krydda med salt och peppar och riven muskot. Vispa ihop äggen och rör ned dem i såsen. Häll såsen över köttfärssåsen och grädda i ca 40 minuter eller tills moussakan fått gyllenbrun färg. Skär moussakan först efter 15 min. Servera med bondsallad. Smaklig måltid! ![]() |
#3
|
||||
|
||||
![]()
Jag testade detta resept på Moussaka i söndags.. och det var den bästa moussaka jag nånsin gjort. Men jag tog ett paket (500gr) vanliga krossade tomater istället för hela på burk. Uteslöt lagerbladet men hade i kanel och muskot. Sen lät jag färsröran koka ihop ordentligt så att mycket av vätskan försvann. Den blir också mycket godare och smakerna blandar sig på ett bra sätt. Jag använder givetvis olivolja att steka i för att få rätt smak.
//Monica |
#4
|
||||
|
||||
![]()
Jag gjorde moussaka förra helgen och helt makalöst god blev den. Det var som att förflyttas till nån grekisk ö, med solen, havet, himlen och hela atmosfären. Den smakade grekland! Det var bara en kall mythos som saknades.
|
#7
|
|||
|
|||
![]()
När vi i somras var i Athen och på Egina, var det alltid hela kryddnejlikor i mossakan och köttfärssåsen. Jättegott!
![]() |
#8
|
||||
|
||||
![]()
Hej Retzina
Jag har testat din moussaka och ungarna gjorde tummen upp. Mycket gott och hyfsat enkelt. Annars är den på Marinopoulos inte så tokig heller. I och för sig färdiglagad, men bättre än många tavernor. Tack för receptet. Uffe |
#9
|
|||
|
|||
![]()
Jag gjorde moussaka i dag och måste bara tacka för tipset om att ha kanel i köttfärsen
![]() ![]() //Ingela |
#10
|
||||
|
||||
![]()
Varsågod Ulfwiman och ni andra som har gjort moussakan efter receptet jag skrev ,det var kul och veta att den blev god för er också.
![]() Ja den är väldigt enkel att göra inga krusiduller. |
#11
|
|||
|
|||
![]()
Et lite tips til:
Ha et lite glass vin i gryten etter du har stekt farsen, og la det dampkoke litt. Alle tomatbaserte sauser blir bedre med vin i, jeg lover ![]() |
#12
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Eva |
#13
|
|||
|
|||
![]() Citat:
(Kanskje selges det i Sverige også, men jeg har aldri sett det i Norge.) |
![]() |
|
|