#1
|
||||
|
||||
Recept på Lamm i Dragon
Monica tipsade mig att lägga upp recept här i stället för att maila. Så alltså jag testar. Detta är mama Rhodas lammspecial, tanten är 82 år men still going strong förutom krumryggen.
Lamm i dragon. 6-8 pers. 1 lammstek, med ben ca 1,2- 1,6 kg färsk eller fryst 1-2 buljongtärningar och 0,5 – 0,75 Lit vatten 4-6 charlottenlökar obs ej vanlig lök den blir för frän 5-6 klyftor med vitlök 1 liten burk med syltlök väl avrunnen 6-9 dl grädde eller mjölk Ev idealmjöl 0,5-1,0 dl dragon eller mera efter smak beroende på kvaliteten, om du har tillgång till färsk dragon så var försiktig. salt & grovmalen svartpeppar Serveras med ris och sallad Putsa noga och bena ur lammsteken och gör tunna skivor av den. Krydda väldigt sparsamt med salt och svartpeppar. Skala och strimla löken för hand (ingen matberedare) löken blir frän. Skala och riv vitlöken på ett rivjärn. Tag en gryta och slå lite olivolja i botten. Lägg i lite av vitlöken när oljan börjar bli varm. Bryn lammet och löken tillsammans (ej syltlöken) så de får färg. Slå i vattnet och tillsätt buljongtärning/ar. Låt det hela koka upp och sedan stå och puttra 30 min. Rör om då och då. När vätskan har reducerats till ca hälften slår du i hälften av grädden/mjölken och hälften av dragonen och resten av vitlöken. Om du använder mjölk måste du toppreda såsen. Detta skall nu stå och sjuda, inte koka. Rör om ibland. På slutet tillsätter du syltlöken och rör om. Det går även att ha i cornicer (små syltgurkor) i det hela allt efter tycke och smak. Smaka av och du känner om det är färdigt. Köttet skall smälta på tungan. Om det behövs red av såsen. Koka riset. Slå i resten av grädden/mjölken och dragonen. När riset är klart är det bara att sätta sig och äta. Jag brukar kalla detta för kalvgryta till dem som inte äter kofta och de blir lurade. © Ulf Wiman |
|
|