#1
|
|||
|
|||
Glutenintolerant.
Någon som har erfarenhet av att resa runt på de lite mindre öarna med glutenintolerans?????? 3 veckors öluff. Hur funkar det????
|
#2
|
||||
|
||||
Sv: Glutenintolerant.
Om du själv är kunnig om detta vet du säkert vilken mat du bör undvika. Massor av olika maträtter i Grekland lagas utan mjöl, man använder inte typ redda såser så ofta. Obs moussaka och pastitsio har tjockt med bechamelsås. Köttfärsbiffar vänds i mjöl innan stekningen, liksom stekt fisk och kalamari. Men jag tror säkert att du kommer att kunna äta både gott och mycket om du kollar matsedlarna ordentligt.
Mjöl heter alévri. |
#3
|
|||
|
|||
Sv: Glutenintolerant.
Tack för svaret.
Saken är den att jag just i dagarna fått detta besked. Efter att i mogen ålder (55+), och ett liv i gastronomins tecken helt plötsligt tänka om känns minst sagt lite osäkert. Försöker läsa in mig nu på det viktigaste, som att undvika bröd, pasta, pizza m.m, men har lite svårt att översätta detta på den grekiska kok konsten. På de större turistställena har jag hört att man inte är helt ovana att hantera detta, men på måndag drar vi dock iväg till Samos för att sedan i 3 veckor följa "Nisse" i spåren (Agathonissi, Patmos, Lipsi, Leros), och min tanke är att man inte har någon större kunskap om detta på småöarna (fast å andra sidan måste väl även greker kunna drabbas av glutenintolerans, eller............). Nåja, kommer säkert att gå bra, Om dom inte reder såsen i min favorit, lammgryta, så klarar jag mig galant |
#4
|
||||
|
||||
Sv: Glutenintolerant.
Hur är det med kunskaperna i grekiska? Man kan ju säga så här ungefär:
-Jag blir sjuk om jag äter något med mjöl i- -Arosténo aman tróo káti po periéchi alévri- Det ska nog gå fram, för jag är inte så säker på att gluten är ett bekant begrepp. |
#5
|
|||
|
|||
Sv: Glutenintolerant.
Hej!
Har rest många gånger i Grekland med vår glutenintoleranta dotter. Har man lägenhet kan man ju alltid ta med sig bröd, bullar mm o lägga i frysfacket. Värre är det ju om man ö-luffar. Ta med knäckebröd o riskakor. Det brukar inte va lätt att köpa sånt. På celiakiförenings sida finns kort man kan beställa som står på grekiska, engelska mm om vad man inte tål. En del ställen fattar precis vad man menar o andra fattar inget. Men som sagt man vet ju vad den mesta maten innehåller. Det är ju inte värt att chansa eftersom tarmen tar flera veckor på sig att läka igen. Rent kött, fisk mm går ju bra. Hoppas det löser sig för som sagt, det är ju bara att gilla läget.Vi har inte upplevt det som särskilt jobbigt men lite pyssel är det ju o kolla innehållet på maten. Ha en skön semester// Karin |
#6
|
|||
|
|||
Sv: Glutenintolerant.
Tusen tack. Den frasen kommer säkert att bli användbar.
|
|
|